Какво представлява единната разплащателна система в ЕС

На 27 март финансовите министри на Европа одобриха правилата за създаване на пан-европейската система за разплащания (SEPA), която ще улесни финансовите транзакции за гражданите на общността. Най-важното за ситемата SEPA:


- Новите правила ще влезнат в сила през втората половина на 2009 г. и ще засегнат всички страни от ЕС


- Потребителите ще могат да използват кредитните или дебитните си карти навсякъде в ЕС, като използват една банкова сметка. Трансграничните транзакции ще струват не повече от националната.
- Новите правила са основа за създаване на нови пан-европейски продукти и услуги, базирани на общите технически стандарти, които финансовите институции трябва да пуснат в средата на 2008 г. като част от създаването на единната зона за разплащания в евро.


- Системата SEPA ще замени националните системи до 2010 г.


- Ще бъде създаден ясен и прост набор от стандартизирани информационни изисквания за потребителите и източниците на услугата.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK