Карта показва потенциала на страните членки за усвояване слънчева енергия

Карта показва потенциала на страните членки за усвояване слънчева енергия

© European CommissionИнтерактивна карта позволява да се направя точно изчисление на потенциала за усвояване на слънчева енергия навсякъде в Европа и съседните й региони, предаде Евроактив. Така ще се определи дялът слънчева енергия, която ще бъде усвоявана от отделните страни членки, за да се достигне целта на ЕС от 20% производство на енергия от възобновяеми източници.


Картата е разработена от изследователския център на ЕК, Генералната дирекция "Научни изследвания". Фотоелектрическата географска информационна система (The Photovoltaic Geographical Information System (PVGIS) е на разположение в интернет от 30 март и позволява да се правят олайн изчисления за производството на електричество от фотоелектрически системи в Европа, Африка и Югозападна Азия.


PVGIS показва, че "идентични слънчеви системи ще генерират двойно повече енергия в слънчеви региони на Европа, като Малта и южна Испания, отколкото в Шотландия и северна Скандинавия". Междувременно, първата в Европа електроцентрала за производство на електричество от слънчева радиация беше пусната в употреба в Севиля на 30 март.
Освен това PVGIS показва осъвременена информация за развитието на фотоелектрическите технологии като цяло и дялът на слънчевата енергия в общото количество на изразходвана енергия във всяка страна членка.


На срещата на върха през пролетта на 2007 европейските лидери се споразумяха 20% от енергийните нужди на ЕС да бъдат покривани от възобновяеми източници на енергия, като слънчевата радиация, ветрове и вода, до 2020 година. Според заключенията на Съвета "диференцираните национални цели" ще бъдат изчислени на базата на тези 20%, с които се обвърза ЕС, "като се вземат предвид различното местоположение и потенциал, включително съществуващите нива на възобновяема енергия и енергийните смеси".


Предстоящите обсъждания включват въпросът как ще бъде определена отделната квота за всяка страна членка. PVGIS ще играе важна роля при определянето на националните дялове. Очаква се в края на 2007 да бъде публикувана директива за възобновяеми източници.

Коментари (3)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Запознат
  *****
  Весело

  Я па ние тука у БГ-то праим ВЕТРЕНИ МЕЛНИЦИ и "мини" ВЕЦ-ове... Щот' сме най-умни!!!

 2. 2 Профил на По-запознат
  *****
  Неутрално

  Ти си идиот! Заради лумпени като теб България става мангало-турска страна...

 3. 3 Профил на БТК
  *****
  Неутрално

  Не знам дали знаете, но в Германия и др. евространи всеки има право да произвежда електроенергия, особено ако е от възобновими източници /слънце, вятър/ и дори ако му е в повече, може да я продаде на най-близката енергийна компания. В България, ако сам си произвеждаш електроенергия, попадаш под ударите на закона, трябва ти !!! да плащаш за енергията, която сам си произвеждаш. При това положение не се учудвам, че ставаме "мангало-турска страна" - бих добавил държава на организираната държавна престъпност.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK