Турция не пуска в НАБУКО "Газ дьо Франс" заради скандал за геноцида срещу арменците

Турция е прекратила - поне докато минат президентските избори във Франция - преговорите за включването в проекта за газопровода НАБУКО на френския гигант "Газ дьо Франс" (GdF). Причината е, че така Анкара протестира срещу френски проектозакон, обявяващ за геноцид избиването на арменци при разпадането на Османската империя преди почти 100 години. Това обясниха пред Ройтерс източници от турските енергийни среди.


"Ще замразим партньорството с GdF до президентските избори (първият тур е в края на април, а вторият е две седмици по-късно - бел.ред.) и ще решим как да постъпим според политиката, която ще последва при новия президент", обяснява представител на енергийното министерство, пожелал анонимност.


"Не знам за никакво прекратяване на разговорите. Но така или иначе, офертата на "Газ дьо Франс" е валидна до края на годината", коментира Димитър Гогов, изпълнителен директор на "Булгаргаз".
Останалите европейски държави в проекта, включително България, вече са одобрили партньорството с "Газ дьо Франс", уточнява агенцията. В началото на годината се провалиха преговорите с друг френски гигант - "Тотал" (Total). След това от OMV съобщиха, че поради тази причина окончателното инвестиционно решение се отлага за 2008г.


НАБУКО, който се предвижда да премине през България към Централна Европа, ще струва близо 5 млрд. евро и трябва да намали газовата зависимост на ЕС от Русия. Суровината трябва да идва от Каспийския регион, да преминава през Турция, България, Румъния и Унгария и да се включва в западноевропейската мрежа в Австрия. Консорциумът за НАБУКО се предвожда от австрийската компания OMV и включва още "Булгаргаз", румънската "Трансгаз" (Transgaz), унгарската МОЛ (MOL) и турската "Боташ" (Botas). От няколко месеца насам обаче консорциумът търси силен шести партньор.


Другите критики към проекта са, че планирането му отнема прекалено много време и няма сериозен график за газовите доставки. Освен това се смята, че строежът ще се сблъска с дефицит на тръби и със сложните разрешителни процедури на ЕС.


Ако строежът все пак започне догодина, дългата 3300 км тръба трябва да е готова през 2011г. с капацитет от 25.5 до 31 млрд. куб. м газ.


Реакции


- Турският енергиен министър Хилми Гюллер отказа да вземе отношение по случая с "Газ дьо Франс". "Отдаваме голямо значение на проекта НАБУКО. Реализирахме първата му фаза. Турция заема важно място в задоволяването на нуждите на Европа от газ и ние добре осъзнаваме това", бе единственият му коментар.


- От "Газ дьо Франс" засега нямат позиция.


- Говорителят на френското външно министерство Жан-Батист Матей съобщи, че все още ведомството му в Париж не е получило никакво потвърждение за новината.


- "Това няма да създаде проблеми за изпълнението на проекта, защото няколко компании са заявили интерес да станат шестият участник в консорциума", каза пред унгарската агенция МТИ Денис Мохорович, говорител на МОЛ.
-
- "Участието на GDF щеше да баде позитивен принос към НАБУКО, но отпадането му няма да е сериозен проблем", коментира Неждет Памир, енергиен експерт от анкарския университет "Билкент".


- Според цитиран от Ройтерс дипломат от ЕС в турската столица замразяването на разговорите може да е опит да се отправипредупреждение и към САЩ, където в Конгреса също се подготвяше гласуване през април на закон за геноцида срещу арменците.


Поводът за скандала


Франция разгневи Анкара миналата година, когато долната камара на парламента в Париж прие закон, обявяващ за престъпление отричането на това, че смъртта на стотици хиляди арменци е равносилно на геноцид. Законът тепърва трябва да бъде одобрен и от Сената.


Турция категорично отхвърля тезата, че 1.5 млн. арменци са избити в края на Първата световна война и твърди, че бройката е силно завишена. Според Анкара много арменци и турци са загинали по това време в етнически сблъсъци, глад и болести.
Турската армия вече замрази двустранните отношения с Франция, която е неин партньор в НАТО.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK