Европа пусна втората група мандри и кланици

Българските предприятия нямат "черни точки"

Европа пусна втората група мандри и кланици

© ДневникПостоянният ветеринарен комитет по хранителната верига и здравеопазването на животните в Брюксел е одобрил всичките 14 български предприятия от втората група, които отговарят на изискванията за качество и безопасност и могат да търгуват на европейския пазар. Те бяха проверени през март и инспекторите не отбелязаха нито една "черна точка" по изпълнението на евронормите. Заедно с лицензираните 30 компании през февруари броят им достига 44, съобщиха от министерството на земеделието.


Преди началото на годината в рамките на общността можеха да търгуват 60 одобрени предприятия, но едва една трета от тях изнасяха сирене и кашкавал за Европа. Основната причина беше липсата на партньори и възможността българските производители да осигуряват постоянни партиди за европейските вериги. Този проблем не е отпаднал и за да го решат, преработвателите трябва да се кооперират, за да се наложат с единна търговска марка.


Половината от всичките одобрени компании са месопреработватели и кланици за червени и бели меса. Докато колбасите от червени меса почти не намират пазар в Европа, птичите продукти се търсят в Германия, Гърция и др. Мандрите също поддържат пазарите си, въпреки че проблемът с качеството на суровото мляко остава и мениджърите трудно намират суровина, отговаряща на евростандартите.
Новите одобрени компании


Мандри


ОМК


"Акурат млечна промишленост"


"Шипка 99"


"Филипополис РК"


"Старс къмпани"


"Карил и Таня"Месопреработватели


"Карол Фернандес мийт"


"Дил тур"


"Унитемп"


"Булместрейдинг"


"Зорница Кесарево"


"Хринад"


"Агропласмент 92В"


"Авис"

Коментари (1)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на този
    *****
    Гневно

    Всичко ще л... и помия докато производители като този продават безразборно и на всяка цена!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK