Месарите търсят помощ срещу внос

Асоциациите на индустриалните свиневъди и месопреработвателите попитаха петима от кандидатите за евродепутати как ще защитават интересите на българския бизнес в Европейския парламент.


"Страхуваме се, че моделът за избор на евродепутати в България е коренно променен. Докато европейските избраници в Страсбург защитават интересите на крупните браншови организации от хранителния бранш, българските парламентаристи се избират на партиен принцип и нямат никакво отношение към реалните проблеми на бизнеса", коментира Кирил Вътев, председател на Асоциацията на индустриалните месопреработватели и шеф на "Тандем".


"От началото на годината българският пазар се пълни с колбаси и друга месна продукция от ЕС, чийто срок на годност изтича. Те правят дъмпинг на българските колбаси, докато в същото време европейският пазар е затворен за нас заради ваксинацията срещу класическата чума по животните", обясни Светла Чамова, изпълнителен директор на Асоциацията на месопреработвателите. В открито писмо да премиера, министрите и бъдещите евродепутати браншовиците настояват за адекватна защита на българското производство и за премахване на сивия сектор в свиневъдството, който държи 16% от пазара. Големите ферми, които отговарят на евростандартите, искат от 1 септември да падне забраната за износ на месо.

Коментари (0)




За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK