ЕС и Канада изготвиха пътна карта за сътрудничество

Германският канцлер Ангела Меркел, чиято страна председателства ЕС, показа насоката, в която трябва да се движат отношенията между съюза и Канада. Вляво от нея е канадският премиер Стивън Харпър, а тройката завършва председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу

© Reuters

Германският канцлер Ангела Меркел, чиято страна председателства ЕС, показа насоката, в която трябва да се движат отношенията между съюза и Канада. Вляво от нея е канадският премиер Стивън Харпър, а тройката завършва председателят на Европейската комисия Жозе Мануел БарозуЕвропейският съюз и Канада във вторник подписаха пътна карта за регулирано сътрудничество за периода до 2008 г. Това стана на провелия се късно в понеделник форум на високо равнище в Берлин. Пътната карта е основа за подписването на споразумение, което да урегулира допълнително търговските и икономическите отношения между двете страни. Документът засяга области като третирането на електронни отпадъци, употребата на химикали в храните и стоките за бита, ветеринарните стандарти, употребата на пестициди, стандартите за лекарствата и други.


Друга много важна тема на срещата беше договарянето на безвизов режим за гражданите на всички страни - членки на ЕС, за Канада. В момента новите членки, включително и България, трябва да имат визи. След срещата канадските представители обясниха, че в момента Отава преразглежда критериите си и в най-скоро време ще обяви промяна в режима.


Третата основна тема на срещата беше борбата с глобалното затопляне. В заключителната декларация и двете страни записаха, че основа за действията им по темата е докладът на Междуправителствения панел за климатичните промени, който заключва, че глобалното затопляне е факт и е нужно бързото предприемане на мерки за борбата с негативните тенденции. В декларацията се казва още, че ЕС и Канада ще работят за глобално намаляване на вредните емисии наполовина до 2050 г. Канада от своя страна се ангажира да намали с 60 или 70% собствените си емисии спрямо нивата от 2006 г.
Междувременно обаче във вторник доклад на Световния фонд за опазване на дивата природа (World Wildlife Fund) публикува доклад, в който нарежда усилията на Канада за борба с климатичните промени на предпоследно място преди САЩ. Оценката е направена за осемте страни от Г-8 ден в светлината на започващия днес форум на върха в Хайлигендам, където борбата с климатичните промени ще е основна тема. Докладът изтъква, че страната увеличава рязко количеството вредни емисии, намалява употребата на възобновяеми източници на енергия и е далеч от изпълнението на поставените от Киото цели.


И Канада може да се включи към "Открито небе"


Канада също може да се присъедини към споразумението "Открито небе", което вече беше подписано от Брюксел и Вашингтон. Това ще доведе до либерализирането на авиационния пазар между Европа и цяла Северна Америка. Преговорите за споразумението ще започнат есента, като желанието на Брюксел и Отава е да приключат възможно най-скоро. Това стана известно на провелия се късно снощи ....

Коментари (1)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на Viki
    *****
    Неутрално

    Интересно след като САЩ са готови да премахнат краткосрочните визи за някои страни / вкл. България/ , дали и Канада ще предприеме такава стъпка. Много се надявам да е така.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK