ЕТА сложи край на примирието

Полицията очаква нов атентат, но без жертви

Баската сепаратистка групировка ЕТА обяви в свое комюнике призори във , че слага край на обявеното от нея на 22 март 2006 г. "постоянно примирие", тъй като "не съществуват и най-минималните условия за продължаване процеса на преговорите". Практически ЕТА вече беше прекратила примирието си, когато на 30 декември м.г. взриви паркинга на новия терминал Т4 на летището Барахас и загинаха 2 души.


Избирането на момента за това съобщение именно сега не е случайно. Въпреки наложените от правосъдието ограничителни мерки на състоялите се на 27 май местни избори партията на ЕТА - "Батасуна", прикрита зад името на партията "Националистическо баско действие" (АНВ), успя все пак да спечели над 300 места за общински съветници, с което си осигурява държавно финансиране.


Министър-председателят Хосе Луис Сапатеро коментира, че ЕТА отново е сгрешила с това решение и че правителството ще продължи борбата срещу тероризма на базата на механизмите на правовата държава, стриктното прилагане на законите и активизиране на полицията и специалните служби. Той призова другите политически партии към консенсус в борбата с тероризма на ЕТА. Добре известно е, че консервативната Народна партия (НП) през последните три години постоянно използва борбата срещу тероризма като политическо оръдие срещу правителството. Тя и Асоциацията на жертвите на тероризма, намираща се под нейно влияние, организираха няколко многолюдни демонстрации в Мадрид против преговорите с терористите.
Правителството на Сапатеро започна тези преговори с мандат от парламента, за да се види дали ЕТА е готова да сложи край на насилието и да се разоръжи. Преговорите се водеха в абсолютна секретност. Правителството постоянно правеше отстъпки на ЕТА с надеждата, че преговорите ще постигнат желания мир. Не е случайно, че първата реакция на много наблюдатели след прекратяването на примирието беше да обвинят Сапатеро в "наивност" в отстъпките си пред ЕТА. Голяма част от тях като облекчения затворнически режим на най-кървавия терорист на ЕТА Де Хуана Чаос, избирането на съветници от "Батасуна" в редица общини на Страната на баските и Навара са необратими. Междувременно стана ясно, че ЕТА е продължила да се въоръжава и е подготвила нови атентатори. Преди беше оповестено, че групировката отново е изпратила писма до баски бизнесмени, в които иска 150 000 евро "революционен данък". Полицията и специалните служби очакват нов голям атентат на ЕТА, зрелищен, но без човешки жертви.


Това не е първият случай на прекратяване на примирие с ЕТА. Това се случи и при правителствата на Фелипе Гонсалес и Хосе Мария Аснар. Но този път Сапатеро заложи прекалено много на картата на преговорите и практически се превърна в заложник на ЕТА, която непрестанно настояваше за все повече отстъпки. Това несъмнено ще има сериозни последствия за управляващите социалисти с оглед на парламентарните изброи, които трябва да се проведат през март 2008 г.

Коментари (1)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 2 Профил на V.Payakoff
    *****
    Неутрално

    Много моля автора да поправи твърдението БАСКА СЕПАРАТИСТКА ОРГАНИЗАЦИЯ, със това, което се употребява-БАСКА ТЕРОРИСТИчНА ОРГАНИЗАЦИЯ ЕТА.Ами то направо ще ги наречете кръжок по ръкоделие. Моля да се отнасяте по сериозно към тези неща, защото има и Българи потърпевши от ЕТА, а не забравяйте, че в Испания живеят доста. А иначе ЕТА не се различават много от Българските партизани преди 1944 години.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK