ЕС договори реформа на зеленчукопроизводството

Субсидиите няма да зависят от обема на продукцията

ЕС договори реформа на зеленчукопроизводството

© ReutersМинистрите на земеделието от Европейския съюз (ЕС) договориха реформа на производството на плодове и зеленчуци, съобщи Ройтерс. Промените ще засегнат най-вече субсидиите за сектора. Производството на плодове и зеленчуци в ЕС заема една пета от общата продукция на земеделски стоки.


Регулациите за плодовете и зеленчуците не са се променяли от 2001 г. насам, а договорената последна реформа ще влезе в сила през 2008 г.


България, Литва, Полша и Унгария ще получат допълнителни субсидии през следващите пет години за производството на ягоди и малини. Сумите ще са средно 230 евро на хектар. Четирите държави ще имат право и на държавно подпомагане на производството на плодове. След пет години специалните позволения изтичат.
ЕС възнамерява да раздели субсидиите за отглеждане на плодове и зеленчуци от помощта за преработката им. Така фермерите няма да зависят пряко от обема на продукцията си. Получаваните помощи ще се изчисляват на базата на обработваните площи и на данни за минали плащания за определения плод или зеленчук. За да се избегне отказването на фермерите от някои култури, ЕС ще запази обвързването на субсидиите с нивата на продукция още няколко години. Предвижда се 50-процентно обвързване за някои култури за срок до пет години. Помощите за отглеждане на домати ще останат 75 на сто обвързани с продукцията през следващите четири години.


ЕС ще се откаже и от износните субсидии на плодове и зеленчуци. В момента Брюксел отделя около 9 на сто от цената на изнасяните зеленчуци и плодове, за да направи експорта си по-конкурентен. Режимът на субсидии в ЕС покрива десетки продукти. Европейската комисия определя стратегически зони с уникални продукти и позволява на някои държави да отпускат държавни субсидии. Такъв е случаят в Италия, Испания и северните страни Дания, Швеция и Финландия. В тези държави отглеждането на картофи се подкрепя от държавата, а догодина помощта също ще бъде позволена.


Италия и Испания ще продължат да получават извънредни субсидии за отглеждането на домати от около 15 млн. евро през 2007-2008 г.
Системата за стандартите в земеделието в ЕС ще бъде опростена, обяви Европейската комисия. След гласуване от страна на европейските министри на земеделието бяха приети изменения на някои принципи при налагането на единни изисквания за сектора. Страните членки могат да не започват разследване при случаи на малки нарушения и само да предупредят фермера с писмо. Еврокомисията ще позволи фермерите да бъдат предупреждавани поне 14 дни преди проверката. Проверките в животновъдния сектор за здравето, храненето и отношението към животните ще останат неочаквани. Националните регулатори сами ще определят времето, когато проверките са най-необходими. Ще се разглеждат само 50 на сто от площите на фермерите, а не както досега цялата им територия. Запазва се правилото фермерът да притежава земята поне 10 месеца, преди да може да се включи в схемата на субсидиите.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK