Брюксел ще оповести некоректните оператори

Европейската комисия ще публикува в края на седмицата списък на всички европейски мобилни оператори, които не са въвели новите тарифи за роуминг или не са предложили на клиентите си избор за тарифен план. Във вторник беше крайният срок, в който компаниите трябваше да предупредят клиентите си за новите цени на роуминга и да изискат от тях решение на кой план ще останат. Ако клиентите не изберат старите си роуминг тарифи, то тогава те трябва да бъдат прехвърлени автоматично към новите, по-евтини цени до 1 септември.


Новите цени предлагат до 70 процента по евтини международни разговори. Таванът на разговорите трябва да бъде 49 евроцента за изходящ разговор и 24 евроцента за приемане на разговор. През 2009 г. разговорите трябва да поевтинеят допълнително и да достигнат съответно 43 и 19 евроцента. Също така според регулацията при влизане в друга страна клиентът трябва да получава съобщение точно по какви тарифи ще говори.


Ако клиент не е получил до във вторник от оператора си съобщение за възможността да остане на стария си тарифен план и информация за новите цени, то той може да се обърне към националните съдилища, коментира на прeсконференция говорителят на Европейската комисията Мартин Селмайр. По думите му компаниите, които не са направили това, са в нарушение. Той посочи още, че по предварителни данни по-голяма част от компаниите са изпълнили задължението си. "Ще има много малко черни овце и ние няма да се поколебаем да изложим имената им черно на бяло", каза още той. Те ще бъдат публикувани на интернет страницата на комисията. Възможно е националните регулатори също да предприемат действия срещу некоректните оператори, като например налагане на глоби.


Той посочи още, че до понеделник следобед страните, в които има некоректни оператори, са България, Румъния, Кипър, Франция и Белгия. От друга страна, компаниите в Гeрмания, Люксембург, Словения, Финландия и Mалта били направили повече от необходимото.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK