Европа въвежда контрол за емигрантските преводи

Опасението е, че огромните парични потоци захранват сивата икономика в съюза

Европа въвежда контрол за емигрантските преводи

© Юлия ЛазароваМилиардите евро и долари, които емигрантите от балканските държави изпращат в родината, са все по-силен фактор в тези икономики и подхранват опасенията на експерти, че те засилват основно сивия сектор, съобщава Асошиейтед прес. В Албания, Босна или Косово финансовите преводи надхвърлят 13-15% от брутния вътрешен продукт и дори в България и Румъния официалните данни сочат дял от над 7% от БВП. Като се включи и пренасянето на пари в брой или чрез пощенски записи, размерът на тези потоци най-вероятно е поне два и половина пъти по-голям.


Движението на парите от емигранти и гастарбайтери в Европейския съюз ще бъде подложено на още по-строги правила от 15 декември. Тогава започват да действат санкциите на т.нар. Регламент за плащанията, засягащ фирми и физически лица, извършващи или посредничещи в услугата превод на пари зад граница. Съгласно регламента за всеки превод над 1000 евро (или ако има съмнения за сериен превод, разбит на суми под този праг) трябва да се събират подробни лични данни на наредителя, които ще се съхраняват 5 години. Ако преводът е от името на фирма, може да се наложи и проверка кой е нейният собственик и кой я управлява. Целта е да се пресекат случаи на пране на пари или финансиране на терористи. Новите изисквания може да оскъпят услугата, а който ги избегне, подлежи на финансови санкции и дори на съдебно преследване за пране на пари. Регламентът не се прилага, когато се правят преводи от дебитни или кредитни карти, тъй като се смята, че подобни транзакции имат по принцип висока защита от престъпления.


През миналата година официалната статистика сочи, че гастарбайтерите са изпратили в България малко над 2 млрд. лв., а емигрантите - над 1.6 млрд. лв. Така се получават общо 3.616 млрд. лв., или 7.4% от БВП, но реалната сума е по-висока, защото приложената методология не отчита парите, внесени в брой през границите на страната. Това прави България и особено "болното" й място - финансирането на дефицита по текущата сметка - доста зависими от този вид парични постъпления, смятат експертите, според които обаче нямало опасения, че милиардите отиват в сивата икономика. Емигрантските пари са и важен двигател на имотния пазар в страната, но едва ли положението е като в Албания, където според АП всяка трета сделка в сектора се извършва с такива средства.
Зависимостта на държавното финансиране от "емигрантските пари" обаче ще расте в цяла Източна Европа и особено в Полша, Литва, България и Румъния, които имат растящ брой работници в по-развитите западноевропейски страни, твърди доклад на Световната банка. Размерът на тези преводи в Европа е сериозно подценен и дори няма статистика, от която да се разбере дали французите или мароканците, работещи в Испания, изпращат у дома повече пари, твърди икономистът от банката Дилип Рата.


Румънската централна банка отчита, че през 2006 г., т.е. последната година преди страната да влезе в ЕС, два милиона емигранти и гастарбайтери са изпратили 5.4 млрд. евро. Говорителят й Мугур Стет обаче отхвърля твърденията, че така изкуствено се "напомпва" румънската икономика и се крепи румънската лея. Анализатори обаче сочат, че отчасти и заради тези средства търговският дефицит за първата половина на 2007 г. е скочил със 77% на годишна база до почти 7.8 млрд. евро.


Румъния стана и емигрантска цел за съседна Молдова. По официални данни над 600 000 от 4-те млн. жители на бившата съветска република работят зад граница, а само от 1 януари насам 1.9 милиона са подали документи за румънско гражданство. През 2006 г. молдовските емигранти са пратили вкъщи 920 млн. долара (677 млн. евро).


В Албания, където средната месечна заплата е 184 евро, близо една трета от общо 3.2 млн. жители са емигрирали по икономически причини и очакванията са през тази година те да пратят у дома близо 1 млрд. евро. Това според АП е 13% от БВП на страната и може да покрие дори половината от търговския й дефицит. В чужди банки избягалите от Албания държат около 14 млрд. долара (10.3 млрд. евро), сочи още агенцията.


В същото време износът на средства в огромни мащаби се превръща в проблем за любими дестинации на гастарбайтерите като Испания например. Докато преди 3 млн. испанци пращаха в страната милиарди евро, сега влезлите за няколко години 4.5 млн. имигранти превърнаха страната в нетен износител на капитали - общо над 6.8 млрд. евро през 2006 г., или 8% от търговския дефицит. Според централната банка в Мадрид в периода януари-април 2007 г. този поток се е увеличил с 32%. Само през май сумата е достигнала близо 600 млн. евро при 374 млн. през същия месец на миналата година. В същото време те са допринесли за вътрешно потребление от 35 млрд. евро, което пък е половината от ръста на БВП на страната.


По този повод Асошиейтед прес нарича Корпорацията "Имиграция" (Immigration Inc.) глобалните транзакции на емигрантските пари. Според експерти, цитирани от агенцията, те се превръщат в един от най-големите бизнес механизми в света. По изчисления на Световната банка през 2006 г. гурбетчиите са изпратили вкъщи общо около 276 млрд. долара (203 млрд. евро). Сумата се е удвоила от 2000 г. насам, а с глобализацията постоянно расте и броят на хората, които напускат родината си. Ако всички имигранти работят за една хипотетична компания, то тя би се наредила на място 3 в ранглистата на 500-те най-големи фирми на списание "Форбс", като отстъпи по икономическа мощ само на гигантите "Уол-Март" (Wal-Mart) и "Ексън" (Exxon), посочва АП.


На Балканите някои гледат негативно на това явление и обръщат внимание на риска от изтичане на мозъци и липса на високо образовани специалисти. "Миграцията създава още миграция и така кръгът се затваря. Следващото поколение ще трябва за емигрира, защото тук пак няма работни места за тях", изтъква Илир Гедеши, директор на албанския Център за икономически и социални изследвания. Още по-рязко звучи предупреждението на Елвин Мека, генерален секретар на Асоциацията на банките в Албания: "Ние изнасяме хора, а те ни пращат пари в кеш. Младите хора са пристрастени към идеята за бягство. Това е най-голямото престъпление в страната, тъй като правителството убива мечтите им." Румънката Мария Джорджан, 56-годишна пенсионирана психоложка, която работи като болногледачка в Испания, споделя, че парите, които връща у дома, практически спасяват семейството й. Румънката изкарва по 1800 долара (1320 евро) на месец, седем пъти повече от пенсията й в родината, и праща по неколкостотин долара на съпруга си. "Не се храня много, трудно е, но трябва да го правя", казва Джорджан пред АП.

Коментари (18)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Иванов
  *****
  Неутрално

  И парите пак ще потекат кеш..поне от 1.1.2007 беше по-удобно да не се разнасят

 2. 2 Профил на pole
  *****
  Неутрално

  Защо бившият ботевградски кмет задава 9 въпроса към Началника на РПУ Ботевград, с което косвено го обвинява в убийството или подпомагане на същото на своя внук?

 3. 3 Профил на mmmm
  *****
  Неутрално

  Егати комунистическата глупост. Тея са се запъили за там, откъдето дойдохме ние - намеса и контрол на държавата в свободния пазар и взаимоотношеният между хората!

 4. 4
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 5. 5 Профил на jk&joel
  *****
  Неутрално

  става дума за преводи на кеш. както пише: не засяга преводи от дебитни и кредитни карти. това обезмисля статията.
  всички преводи които правя са от дебитни или кредитни карти и съм убеден че всеки който знае как да плаща с карта прави същото.

 6. 6 Профил на Deep Blue
  *****
  Неутрално

  по тази логика трябва да се забрани вноса и износа на храни между държавите за да се създава заетост и производство във всяка страна която да задоволява собствените си нужди и да си държи парите в националните трезори да си финансира националната икономика и да се работи само в държавата в която си се родил

 7. 7 Профил на читател
  *****
  Неутрално

  Че то идеята на Общия пазар, а в наши дни на Европейския съюз, не беше ли именно свободното движение на стоки, капитали и услуги?

 8. 8 Профил на maini4ka
  *****
  Неутрално

  Какво стана със свободното движение ма хора и капитали?

 9. 9 Профил на ДО 7 И 8
  *****
  Неутрално

  РИМСКИЯТ ДОГОВОР ПРЕДВИЖДАШЕ В ЕВРОПА ДА ЖИВЕЯТ ЦИВИЛИЗОВАНИ ХОРА. СЛЕД ВЛИЗАНЕТО НА ГОЦЕТАТА ОТ БЪЛГАРИЯ И РУМЪНИЯ НЕЩАТА СЕ ПРОМЕНИХА, ЗАТОВА И УСЛОВИЯТА НА ИГРАТА СЕ ПРОМЕНЯТ. НЕ МОЖЕ ДА ИЗПОЛЗВАШ ДЕМОКРАЦИЯТА ЗА ДА РАЗВИВАШ ПРЕСТЪПНИЯ СИ БИЗНЕС БЕЗНАКАЗАНО.

 10. 10 Профил на Ха
  *****
  Неутрално

  Корпорацията "Имиграция" !!!? Те се превръщат в един от най-големите бизнес механизми в света!!!? Това е абсолютно безумие! Нормално е чуждите икономики да искат потреблението им да се увеличава постоянно, а не парите да изтичат извън граница, но това е ограничаване на човешките права. Юридическите лица трябва да се проверяват, но физическите - и то за над 1000 евро, това е тъпотия.

 11. 11 Профил на Еми-грант
  *****
  Неутрално

  Няма проблем ако работиш на нормален трудов договор имаш задължително поне дебитна карта.

 12. 12 Профил на emil
  *****
  Неутрално

  ste prodalzat da iztitcat mnogo cadarni specialisti i tova e ot tupata politica
  na tupite KOMUNISTI,koito vse oste v pravitelstvoto.

 13. 13 Профил на Мислещ
  *****
  Неутрално

  Това е напълно неправилно мислене. Нали имаме дефицит по текущата сметка, значи всичко е пито-платено по международни цени. Освен това сме в ЕС и оборота е вътрешен за европейската икономика, покрай валутния борд България е послушник на ЕЦБ, а приемем ли еврото всичко съвсем ще си дойде на мястото. Нещата са абсолютно същите, както в икономиката на една отделна държава, примерно България. Имаме слабо развити региони и развити, а хората от дените стават сезонни работници в другите или въобще се преселват и пращат парите в къщи. Това голяма драма ли е? Нима трябва да туриме огради около големите градове за да не се допуска изтичане на пари и влизане на нови работници? Абсурдно мислене, обратно пропорционално на всичките идеи за свободна пазарна икономика.

 14. 14 Профил на господарите на света
  *****
  Неутрално

  На господарите на света не има харесва НИКАК да има свободни икономически индивиди, защото те трудно се контролират. Просто емигрантите трябва да дават отново парите си, без да купуват имоти и без да участват във бизнеса по някакъв начин, за да нямат конкуренция владетелите.

 15. 15 Профил на Какъв е този АБСУРД???
  *****
  Неутрално

  Какъв е този АБСУРД??? Нали скоро увеличиха свободната сума за пренос в Евросъюза на 8,000 евро? А какво да правят със спестените си пари емигрантите ако не да си помогнат на себе си и на роднините си?

 16. 16 Профил на 1
  *****
  Гневно

  Захранват глупоста им!Изпращаики пари на родителите си,единственото което се върши е,че не умират от мизерия,противно на стратегията на управляващите партий.

 17. 17 Профил на USA
  *****
  Неутрално

  xa... xa.. xa...shte umra ot smjah
  i koi shte mi zabrani da si prashtam moite pari kadeto si iskam
  i na kogo da gi dam.Che v US do 10 000$ mogesh da si gi nosish kato dgobni
  pari/cash/pri izlizane ot stranata i ne si dlagen da gi obavjavash-deklarirash.
  EU neshto se e uljala.

 18. 18 Профил на butaforia
  *****
  Неутрално

  Misla,che tozi EU e edna butaforia.
  Pozdravi ot USA

 19. 19 Профил на БАЛКАНДО
  *****
  Неутрално

  Евро-банките да си насочат услията към обръщане на търговския дефицит с Китай и Индия. Тези пари, които сноват от старите страни на ЕС към новите членки са си съвсем в реда на нещата. Нали това бе идеята на разширяването ))
  Виж, изтичането на капитал към страни извън ЕС си е повод за притеснение - особено когато икономиката накуцва и не може да привлече обратно същите или повече капитали.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK