Западните Балкани подписаха споразумения за визови облекчения с ЕС

Сърбия, заедно с останалите страни от Западните Балкани, подписа вчера в Брюксел споразумения за визови облекчения и реадмисия с ЕС, съобщават днешните сръбски вестници, цитирани от БТА.


Вестник "Данас" отбелязва, че цел на споразуменията е гражданите на страните в региона, особено тези, които пътуват най-много, в бъдеще по-лесно да получават визи за кратки пребивавания в ЕС. Със споразуменията се определят и правила за борбата с нелегалната имиграция.


Подписването на споразуменията бе приветствано от еврокомисаря Оли Рен, който заяви, че в бъдеще контактите между ЕС и региона ще бъдат подобрени. Рен каза, че ЕС сега очаква пълно прилагане на споразуменията, за да започне диалог за условията за безвизово пътуване, пише в. "Данас".
Заместник-председателят на Европейската комисия Франко Фратини и сръбският министър на вътрешните работи Драган Йочич вчера се съгласиха, че ускоряването на процеса на либерализация на визовия режим не може да бъде предмет на каквато и да било търговия с Косово, т.е. да бъде свързван с процеса на решаване на статута на Косово, отбелязва в. "Вечерне новости".


Вестникът цитира думите на сръбския вицепремиер Божидар Джелич, че подписването на споразумението за визови облекчения е първа стъпка за Сърбия към визова либерализация със страните от ЕС, която се очаква до края на 2008 година. Джелич подчерта, че за Сърбия е много важно да получи статут на кандидат за членство в ЕС, тъй като това ще й позволи да получава повече средства от фондовете на съюза.


"Влизането на целите Западни Балкани в ЕС означава сигурност, че никога повече няма да има война", заяви Джелич.
"Смятам, че ЕС ще приеме заедно всички страни от Западните Балкани, за да намали разходите. Струва ми се, че това ще бъде през 2014 г., когато ни очаква нов изборен и бюджетен цикъл", заяви Джелич, цитиран от вестник "Вечерне новости".


Освен Сърбия споразумения за визови облекчения и реадмисия с ЕС вчера подписаха и Черна гора, Македония, Босна и Херцеговина, а Албания подписа само споразумение за визови облекчения, тъй като има подписано споразумение за реадмисия с ЕС.


Окончателната си дума за споразуменията с държавите от Западните Балкани на 8 и 9 ноември на свое заседание ще дадат министрите на правосъдието и вътрешните работи на ЕС, след което споразуменията ще бъдат приети от Европейския парламент. Самите споразумения трябва да влязат в сила на 1 януари 2008 г., за което силно се застъпва португалското председателство на ЕС, отбелязват сръбските вестници.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK