"Галилео" ще черпи от съществуващите еврофондове

Европейската сателитна навигационна система "Галилео" ще бъде финансирана от съществуващите и неизразходвани европейски фондове, реши в сряда Европейската комисия. По този начин правителствата на 27-те страни членки ще трябва да набавят в бюджета на ЕС само около 1 млрд. евро допълнително. Цялата стойност на проекта е 3.4 млрд. евро.


Брюксел е амбициран да го завърши до 2012 г., но финансирането му трябва да започне още сега, иначе графикът отново ще бъде провален. Необходимостта страните членки да финансират "Галилео" се появи, след като комисията и частните инвеститори не можаха да постигнат споразумение компаниите да поемат по-голямата част от средствата по проекта. В момента са поръчани едва четири от 30-те сателита за системата.


"Галилео" има за цел да замени в Европа американската система GPS и да бъде използван както от обикновените граждани, например в автомобилите, така и от военните и обществените служби. Според европейските експерти системата ще бъде много по-надеждна и прецизна от GPS и ще осигури на Европа комуникационна независимост.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK