ЕС предвижда строги мерки за безопасността на детските играчки

През 2006 г. 48% от откритите опасни продукти са с произход Китай, 21% от страните членки на ЕС, а 17% са били с неустановен произход. От всички открити опасни продукти 24% са детски играчки, а много голяма част от играчките, продавани в ЕС са произведени в Китай.Европейският парламент призовава ЕК да преразгледа Директивата за детските играчки до края на тази година, който да включва категорични забрани за всички опасни вещества, предаде пресцентъра на ЕП. Депутатите настояват и за подобряване на сътрудничеството с контролните органи в Китай и предприемане на мерки срещу фалшифицираните стоки.


Европейският парламент припомня поредицата доброволни масови изтегляния от търговската мрежа на опасни играчки през август и септември тази година. Депутатите отбелязват, че тези изтегляния от пазара се дължат отчасти на наранявания и отчасти на наблюдението на въпросните предприятия, "а не на ефикасен пазарен контрол". Въпреки хармонизирането на продуктите и системата за контрол на пазара, въведена в рамките на ЕС, производството, внос и търговия на пазара на ЕС с опасни стоки продължава.


През 2006 г. 48% от откритите опасни продукти са с произход Китай, 21% от страните членки на ЕС, а 17% са били с неустановен произход. От всички открити опасни продукти 24% са детски играчки, а много голяма част от играчките, продавани в ЕС са произведени в Китай.
Депутатите призовават Комисията и държавите-членки "да предприемат всички необходими законодателни и административни действия, за да гарантират не само пълното съответствие на стоките за широко потребление, търгувани в рамките на ЕС, със съществуващите стандарти на ЕС, но и това, че тези стоки не представляват риск за здравето и безопасността на потребителите".


ЕП иска Комисията да предложи категорични забрани за някои опасни химикали и токсични вещества като ендокринни разрушители, сенсибилизатори и аромати.


Според депутатите Комисията трябва "да прецени ползите от създаването на общ европейски етикет за потребителска безопасност, като добавка към обозначението СЕ, за всички стопански субекти, които помагат на потребителите да направят информиран избор". Депутатите подчертават, че този европейски етикет за потребителска безопасност трябва да бъде доброволен и, когато се приеме от даден производител следва да замества всички национални етикети за безопасност.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK