Нов удар срещу ЕТА или показна предизборна акция?

Испанските власти арестуваха баски политически лидери заради края на примирието

Миналата седмица отново изведе на испанската политическа сцена баския проблем. Министър-председателят на Страната на баските Ибарече пак прибягна до старата си идея за референдум, в който баските да се произнесат дали искат независимост от Испания. Тази идея беше в основата на прословутия "План Ибарече", обсъден и отхвърлен с голямо мнозинство в испанския Конгрес на депутатите през 2005 г.


Предложението противоречи на конституцията, според която право да свиква народно допитване има само националното правителство след одобрение от парламента. По този начин баският премиер за пореден път застана срещу испанската държава в духа на "демократичното противопоставяне на държавата", за което настояват неговите колеги в автономното баско правителство. Очевидно Ибарече, който беше отстранен от преговорите между Хосе Луис Сапатеро с ЕТА, сега се мъчи отново да поеме инициативата в свои ръце, макар много добре да знае, че предложението му е неприемливо. И в "Плана Ибарече", и в новата му оферта се предвижда място за "Батасуна" в политическите разговори. На 16 октомври Ибарече ще бъде приет от Сапатеро в Монклоа, но шансовете да успее да го убеди са практически нулеви.


За сметка на това испанското правителство може да се смята, че вече даде своя отговор. В четвъртък в Сегура (в баската провинция Гипускоа) полицията арестува 23 ръководители на "Батасуна" - партията на терористката организация ЕТА, по-голямата част от националното й ръководство (38 души). Задържането им стана в момент, когато на заседание извършваше смяната на старото поколение ръководители с новото, много по-екстремистки настроено.
В понеделник известният съдия Балтасар Гарсон от Върховния съд постанови за 17 от тях предварителен арест без право на освобождаване под гаранция, за четирима - пускане под гаранция, и за двама - освобождаване. Името на Гарсон нашумя, когато през 1998 г. поиска от английското правосъдие да арестува и екстрадира бившия чилийски диктатор Аугусто Пиночет.


Обвинението на Гарсон е, че всички ръководители на Батасуна фактически принадлежат към ЕТА, за което срещу повечето от тях има започнато следствие. Според съдията след "рязката ескалация на терористическите действия" на ЕТА след края на примирието дейността на "Батасуна" не може да се разглежда изолирано от терористичната организация. Само няколко дни преди това същият Гарсон нареди ареста на друг от ръководителите на "Батасуна" - Хосеба Алварес, и на говорителката на организацията за помагане на баските затворници "Аскатасуна" - Охиана Агире. В обвинителния акт Гарсон признава, че задържането на лидерите е свързано с прекратяването на примирието от ЕТА през юни.


Обвиненията, които той предявява към "Батасуна", фактически са предмет на съдебни разследвания отдавна. Излиза, че докато правителството на Сапатеро преговаряше с ЕТА и "Батасуна", надявайки се на мирно уреждане на конфликта, законът не се е прилагал. Когато обаче примирието и разговорите бяха прекратени, законът влиза в действие. Пернандо Барена, говорител на "Батасуна" и един от малкото й функционери, останали извън затвора, нарече това обявяване на война на баското движение за независимост. Самото баско правителство реагира остро срещу мерките на Гарсон. В събота и неделя в много баски градове се състояха протестни демонстрации, а "Батасуна" поднови "кале борока" - уличната борба: Замаскирани младежи палят автобуси, контейнери за боклук и банкомати и бързо изчезват, преди полицията да се появи. Така градусът на политическия термометър в Страната на баските отново се повиши опасно.


През 2005 г. при обсъждането на "Плана Ибарече" в парламента социалистите и Народната партия ("Партидо популар") постигнаха единогласие и планът беше отхвърлен. Сега отново, след двегодишно противопоставяне между социалисти и НП именно по антитерористичната политика на правителството, между двете най-големи политически формации отново властва съгласие по баския проблем. Това обрича на провал новото предложение на Ибарече. Особено когато партиите вече гледат към парламентарните избори през март догодина. През 2005 г. "Планът Ибарече" донесе неуспех на Баската националистическа партия, вероятно така ще стане и сега. И очевидно Сапатеро изчаква резултатите от изборите и сигурно се надява да се получи различна конфигурация на баската политическа сцена. От друга страна, арестуването на ръководството на "Батасуна" не за първи път поставя под съмнение независимостта на испанското правосъдие. След повече от 30 години демокрация то продължава да действа под диктовката на тези, които са на власт.

Коментари (1)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на българин
    *****
    Неутрално

    Справка ДПС е дейността на тази протурска организация,директно направклявана от Анкара.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK