Лечева и министри обсъдиха бъдещето на спорта в ЕС

Лечева и министри обсъдиха бъдещето на спорта в ЕС

© Георги КожухаровОбщо 27 министри от европейските страни, сред които и председателят на Държавната агенция за младежта и спорта (ДАМС) Весела Лечева, се събраха в четвъртък в Лисабон, за да дискутират бъдещето на европейския спорт. Изразено бе задоволството, че за първи път спортът намира място в новия европейски договор, който ще бъде подписан през 2009 г. Оживена дискусия предизвика "Бялата книга за спорта", подготвена от Европейската комисия като основа на бъдещите европейски политики.


Лечева подкрепи своите колеги за автономността на спорта като уникална дейност, а не третирането му само като търговски продукт, което от своя страна ще доведе до правна сигурност на спортните актове, за намирането на точния баланс между автономността и правилата и ръководещи ЕС. На втората сесия в късния следобед бяха разгледани важни аспекти от борбата с допинга, както и общата позиция на Европейския съюз на предстоящата международна конференция на Световната антидопингова агенция (WADA) в Мадрид през ноември.


Междувременно стана ясно, че европейските страни, които не са подписали антидопинговия закон до края на 2008 г., няма да бъдат избирани за домакини на големи спортни събития като например олимпийски игри. Според доклад на Световната антидопингова агенция WADA от 23 април тази година от Евросъюза все още не са подписали международната конвенция. Това споразумение, прието през ноември 2005 г., задължава отделните правителства да се съобразяват със световния антидопингов код. Заключението на специална комисия, заседавала по този въпрос в Лисабон вчера, е следното: "Председателството на ЕС и Съветът на Европа подкрепят настояването към тези страни да приемат този документ до 1 януари 2009 г. В противен случай няма да бъдат допускани до домакинството на олимпийски игри, световни първенства или други спортни мероприятия."


Между страните, които не са подписали документа, са Италия, Белгия и Ирландия, които очакват да бъдат домакини на различни международни събития, между които световно първенство по футбол и европейски футболни финали.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK