Употребата на цианид в българските златни мини е опасна, алармира евродепутат

Плановете за използване на цианид в златните мини в България са тревожни и опасни за здравето на хората и околната среда, заяви холандската евродепутатка от Групата на зелените Елс де Хрюн. Във вторник тя даде пресконференция по темата в Европейския парламент заедно с представители на организациите "България без цианид" и "Румъния без цианид".


"Вие имате лошия късмет да притежавате златни залежи, но от това няма да спечели България, а канадските концесионери – вие ще получите само няколко работни места и огромен екологичен риск," каза Де Хрюн. Тя визираше компанията "Дънди Прешъс Металс", която е концесионер на мината в Челопеч и планира да развива ново находище край Крумовград, както и планираните от "Горубсо" минни дейности в Кърджали и проучванията до връх "Петеловото" край село Попинци. "Големите компании имат силно бизнес-лоби с огромно влияние върху някои евродепутати в Брюксел," предупреди Де Хрюн. Според нея това е причината да няма европейска забрана за употребата на цианид в минната дейност.


На въпрос на "Дневник" дали е поставила въпроса за риска от употребата на цианид пред компаниите, които ще добиват злато в България, Де Хрюн каза, че не се е замисляла за това, тъй като се занимава с темата от скоро. Тя не поясни и какъв ще е резултатът от нейната инициатива и призна, че е трудно да се прекара единна европейска позиция за забрана на цианида.
Намеренията за употреба на цианид за добив на злато съществуват от 2005г. в мините край Крумовград и Челопеч, по данни на еко-организацията "България без цианид". Двата проекта от години срещат "мълчалив отказ" от екоминистерството по икономически съображения, но не и заради риска от използването на цианид, смята Даниел Попов от Информационния и учебен център по екология.


След като канадската "Дънди Прешъс Металс" заведе дело срещу министерството и се оплака в Европейската комисия, в момента компанията очаква разрешение да започне да разработва находищата си. Междувременно, зоната около Крумовград беше включена в списъка на европейската екологична мрежа "Натура 2000", което и гарантира специален статут и не позволява употребата на цианид в откритата мина. Опасността от отравяне с цианид обаче остава в мината в Челопеч въпреки протестите на местните граждани, твърдят екоорганизациите. Според тях съществува реална опасност за отравяне на питейната вода и земеделската почва не само в България, но и в околните страни заради гъстата населеност на района, риска от наводнения и земетресения и близостта на река Марица.


Цианидът е високо-токсично вещество, което се използва за извличане на злато от руда. Над 90% от годишния добив на злато в света се извършва посредством цианид. При изтичане или разлив, той носи риск за човешкото здраве и околната среда. Последният сериозен инцидент с цианид в Европа е от преди година, когато от румънската мина Бая Борса към Унгария изтече цианид по река Тича и нанесе поражения на местната екосистема. Редица страни в света са наложили забрана на употребата на цианид в златните си мини, между които Германия, Чехия, Турция и американските щати Монтана, Колорадо и Уисконсин.

Коментари (2)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Само в България ли е опасно?
  *****
  Любопитно

  Чета: "Над 90% от годишния добив на злато в света се извършва посредством цианид.", а пък заглавието на статията е: "Употребата на цианид в българските златни мини е опасна, алармира евродепутат"...

  Малко съм объркан...

  Следва ли да разбирам, че според авторът на статията или според цитирания от него евродепутат употребата на цианиди е опасна САМО в България? Или пък следва да ги забраним в цял свят?

 2. 2 Профил на факти относно цианидите
  *****
  Неутрално

  Интересни и важни факти относно цианидите може да откриете на сайта www.forthenature.org в раздел "Документи". От списъка ще разберете, че не само в България, но и на всякъде посвета цианидите трябва да бъдат забранени. Но ние тук и сега трябва да се постараем да ги спрем в България!!! Защо ни е да тровим страната си?!? Само тази глупост още не сме допуснали...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK