ЕС затяга правилата за притежаване на оръжие

Европейският парламент одобри директива, която затяга правилата за придобиване и притежаване на оръжие в страните - членки на ЕС. От сега нататък оръжие ще се разрешава само на пълнолетни лица, имащи основателна причина за това.


Изключение ще се прави само при придобиване и притежаване на такива оръжия за лов и спортна стрелба от непълнолетни, "когато те имат разрешение от родителите или се намират под контрола на родител или възрастен, притежаващ валидно разрешително за огнестрелни оръжия или лов, или са в лицензиран тренировъчен център".


Също така страните членки се задължават да поддържат централизирана компютризирана база данни на всички продадени огнестрелни оръжия, техния тип, производство, модел и калибър и идентификационните им номера. Срокът за съхранение на тази информация трябва да е поне 20 години. Директивата обръща голямо внимание и на т.нар. преправени оръжия, които са регистрирани като например газови, но са реконструирани в бойни. Отсега нататък всички оръжия, които подлежат на моделиране ще бъдат записвани като бойни.


Новите правила трябва да влязат в сила в началото на следващата година. Директивата поставя минималните стандарти, които трябва да се спазват от страните членки, но евродепутатите призоваха държавите да наложат още по-сериозни ограничения. В последния месец в две училища - едно в Германия и едно във Финландия, непълнолетни застреляха свои съученици.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK