Баските сепаратисти се върнаха към въоръжена борба след кратко примирие

Краят на примирието показа, че ЕТА излиза от процеса на преговори отслабена

И през изминалата година битката между испанските власти и баските сепаратисти от ЕТА продължи въпреки предишните опити за постигане на примирие. ЕТА инициира новата вълна от противопоставяне само два дни преди новата 2007 г. с първия си атентат с човешки жертви от четири години насам, като на 30 декември 2006 г. взриви паркинга на новия терминал на мадридското летище Барахас. Загинаха двама еквадорски имигранти, а с атаката ЕТА практически прекрати обявеното от нея през юни 2006 г. примирие и сложи край на надеждите да се спре продължаващото над 40 години насилие


Малко преди да изтече 2007 г., пак през декември, този път във Франция, в градчето Капбретон, сепаратистки бойци убиха двама невъоръжени испански полицаи от гражданската гвардия, извършващи разузнавателна дейност на френска територия. Палко преди това ЕТА извърши други два атентата - този път без човешки жертви - срещу сградата на съда в баския град Сестао и срещу офиса на Социалистическата партия в друг баски град Баламеда.


Връщането към терористична дейност и въоръжено насилие и особено декларацията, че прекратява обявеното от самата нея примирие, показват, че в ръководството на баските сепаратисти е надделяло твърдото крило, което отхвърля всякакво решаване на баския проблем с политически средства. ЕТА отново потвърди условията си за водене на преговори с испанското правителство - даването самоопределение на Страната на баските (което ЕТА очаква, че ще доведе до нейното отцепване от Испания) и присъединяването на автономната област Навара към Страната на баските. Жителите на Навара многократно са се обявявали против поглъщането на тяхната област от баските. Тези условия поставят пред всяко испанско правителство независимо от политическата му принадлежност невъзможни искания, тъй като те биха означавали то да се съгласи с разделянето на испанската държава.
Малко след убийството на двамата полицаи от гражданската гвардия във Франция ръководството на ЕТА издаде комюнике, в което фактически обяви война на силите за сигурност на Испания и Франция, "където и да се намират те". Това принуди испанското и френското правителство да създадат обща група на силите си за сигурност, главна задача на която е да ликвидират убежищата на ЕТА в южните френски департаменти. Президентът Саркози отново потвърди заявлението си, направено като министър на вътрешните работи преди избора му за президент, че "враговете на Испания са врагове на Франция". В резултат на засилените действия срещу ЕТА сега организацията се мъчи да прехвърли своите кадри от убежищата им във Франция на по-сигурно място в Германия.


Краят на примирието показа, че ЕТА излиза от процеса на преговори отслабена, като испанските сили за сигурност с нарастваща международна подкрепа задържаха само през декември над 100 активисти на организацията. В резултат в затворите на Испания, Франция, Великобритания и Канада в момента се намират 728 сепаратисти - най-големият брой през последните 10 години.


Но може би най-важно е отслабването на подкрепата на ЕТА в баското общество и това, че голяма част от нейната социална база не е съгласна с пътя на насилие като инструмент за постигане на посочените по-горе цели на баската националистическа левица. Според данните на направеното през октомври и ноември м.г. проучване на Еускобарометъра на баския университет във Витория мнозинството от баските (58%), включително 11% от гласуващите за партиите, свързани с ЕТА, осъждат нейните действия. Сред ненационалистическите баски този процент е 73%. Сред симпатизиращите на националистическата левица 41% подкрепят целите на ЕТА, но отхвърлят насилствените й методи, а безусловна подкрепа изразяват само 2%.


Трима от всеки четирима баски (77%) подкрепят единодушно мнението, че днес в Страната на баските могат да се защитават всякакви политически цели, без да е необходимо да се прибягва за тази цел към насилие. 63% не вярват в искреността и готовността на ЕТА и социалното й обкръжение да сложат край на насилието, а 61% не вярват в желанието на националистическата левица да приеме правилата на демокрацията. Според ръководителя на проучването на Еускобарометър Франсиско Хосе Йера промяната, настъпила през 2007 г., е, че осъждането на ЕТА е още по-ясно изразено, подкрепата й - много по-слаба и дезориентацията сред нейните привърженици продължава да нараства.


Макар 87% от баските да подкрепят евентуални преговори между ЕТА и правителството за уреждане на баския проблем, през последните месеци тази подкрепа е все повече е разделена между тези, които биха подкрепили евентуални преговори без предварителни условия (40%), и тези, които предпочитат като условие за започване на преговори ЕТА да остави оръжията (45%). 56% от анкетираните в проучването на Еускобарометъра са съгласни в случай че ЕТА хвърли оръжията, да й се дадат политически компенсации. 48% смятат, че тогава би могъл да се проведе референдум за самоопределение, а 54% да бъдат опростени извършените от дейци на ЕТА престъпления и да им се даде отново възможност да се включат в гражданското общество.


След обявения от ЕТА край на примирието антитерористичните мерки на правителството отбелязаха сериозни успехи. Осуетени бяха много опити за атентати, а с вкарването в затвора на ръководството на политическата партия на ЕТА - Батасуна, беше окончателно сложен край на последния опит на едно демократично правителство да постигне разрешаване на проблема посредством диалог с ЕТА. Затвърдяването на позицията на правителството на Сапатеро към терористите ще се изрази в близко време и в поставянето извън закона на две партии - "Баско националистическо действие"(АНВ, по испанското съкращение) и "Комунистическата партия на баските земи"- (ПКТБ) - прикрития на забранената Батасуна. По такъв начин на ЕТА и нейното обкръжение ще бъдат отрязани всякакви пътища за представяне в баския и националния парламент на предстоящите на 9 март национални и автономни избори.


Оценката, направена преди Нова година от испанския министър на вътрешните работи Алфредо Перес Рубалкаба, дава точна характеристика на положението на ЕТА. "Държавата е по-силна от когато и да било", заяви той. "Имаме повече полицаи и жандармеристи от всякога, които са обучени и информирани, както никога досега. Имаме закони и съдилища, които са по-ефикасни от когато и да било. Имаме по-добро международно сътрудничество от всякога, като се започне с Франция. И около ЕТА все повече се затяга полицейският, социалният и политическият обръч."

Ключови думи към статията:

Коментари (1)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на ras16377431
    ras16377431
    Рейтинг: 1366 Неутрално

    Аре дайте им на тия селянчета независимост и после да им гледаме сеира като се мъчат да вкарат новата си Велика Баска държава в Европа.

    gradinko.bg
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK