Датската национална библиотека ще приюти карикатурите на Мохамед

Мюсюлманската общност в страната не планира ответни реакции

Кралската библиотека в Дания планира да откупи колекцията от карикатури на пророка Мохамед, които отприщиха международен скандал след публикуването си в датския в. "Юлендс постен" преди две години, пише в. "Гардиън". Според ръководството на библиотеката, която датира от XVII в. и е смятана за най-значимата в Скандинавия, рисунките имат историческа стойност и затова трябва да бъдат запазени за поколенията. Говорител на националната институция допълни, че преговорите с авторите на карикатурите са в краен етап и се очаква да завършат в близко бъдеще. Някои от художниците са се съгласили да предоставят творбите си безвъзмездно, обявявайки, че Кралската библиотека ще е най-подходящото място за тях. Една от рисунките вече е била продадена на частен купувач, с който ръководството на библиотеката вероятно ще трябва да преговаря отделно.


Решението за откупуването на рисунките идва два месеца след като датската преса подложи музеите в Дания на силна критика, тъй като нито един от тях не е изявил желание да съхрани карикатурите, превърнали малката скандинавска страна в център на международно внимание през 2005 г. Говорителката на библиотеката Юте Кяргор наскоро заяви, че рисунките ще бъдат съхранявани от името на Датския музей на карикатурата, но вероятно няма да бъдат излагани в експозиция. "Нашата задача е преди всичко да опазим карикатурите, оказали немалко влияние върху страната през последните години", заяви Кяргор, като подчерта, че действията на библиотеката не са насочени против мюсюлманската общност в страната.


Наскоро обаче стана известно, че Медийният музей в Одензе е изявил желание да организира изложба, посветена на свободата на словото, в която да включи и спорните карикатури. По думите на директора на музея Ервин Нилсен целта на експозицията ще бъде пълноценно да отрази събитията, последвали публикуването на рисунките, включително и силното недоволство на ислямския свят. "По тази причина не очаквам остри реакции срещу подобна изложба - задачата ни ще бъде не да провокираме, а да информираме", заяви той пред медиите. Говорителят на Датското мюсюлманско общество, което застана начело на протестите срещу карикатурите преди две години, Касем Саид Ахмад заяви, че решението на Кралската библиотека е провокация, която обаче организацията смята да игнорира. "Нямаме намерение да провеждаме каквито и да било демонстрации по този повод, тъй като в миналото не получихме никакви компенсации от датските съдилища, когато се опитахме да съдим вестниците, публикували рисунките", заяви той.


Скандалът, който дванадесетте карикатури, посветени на пророка Мохамед, предизвикаха с появата си през септември 2005 г., беше окачествен от мнозина като поредното ярко доказателство за все по-обтегнатите отношения между Запада и ислямския свят. Скоро след публикацията на рисунките делегация от датски ислямски духовници обиколи Близкия изток с цел да ги направи публично достояние, с което отприщи вълна от яростни протести както в самата Дания, така и в редица мюсюлмански държави, където в крайна сметка загинаха общо 100 души. Някои близкоизточни страни не само отзоваха посланиците си от Копенхаген, но и обявиха официален бойкот на всички датски стоки, довел до съществени загуби за редица компании като производителя на млечни продукти "Арла" (Arla). Това обаче не спря някои западноевропейски издания да препечатат карикатурите, обявявайки ги за символ на свободното слово.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK