Европейци в космоса

Чрез роботизираната ръка на совалката Атлантис, тежащата 10 тона цилиндрична лаборатория бе прикрепена към станцията.Европа най-после извоюва своето място сред звездите с инсталирането на европейската лаборатория "Колумб" на Международната Космическа Станция в понеделник, съобщава Ройтерс.


Чрез роботизираната ръка на совалката Атлантис, тежащата 10 тона цилиндрична лаборатория бе прикрепена към станцията. "Хюстън, Мюнхен, модулът на европейската лаборатория Колумб е вече част от МКС", предаде френският астронавт Леополд Ейарт до земята.


Изработването на "Колумб" продължи две десетилетия и се предполагаше, че ще завърши през 2002г. Осъществяването на проекта беше забавено по различни причини, включително трагичния инцидент със совалката Колумбия през 2003, след който американската флота от совалки бе заземена за две и половина години.
"Днес постигнахме огромна стъпка и това наистина е исторически ден за Европа", каза Алан Тиркетъл от Европейската космическа агенция на брифинг в космическия център Джонсън на NASA.Лабораторията "Колумб", на стойност $1,9 милиарда е почти 8 метра дълга и 5 метра в диаметър. Тя представлява основната част от $5 милиардната инвестиция направена за Международната космическа станция, от 10 европейски страни.

Но дори в самия край на проекта, след успешния старт на Атлантис в четвъртък не всичко мина като по вода. NASA трябваше да отложи работата по монтажа на лабораторията с един ден, след като германският астронавт Ханс Шлегел, който трябваше да извърши част от работата в открития космос се разболя по все още неустановени причини. Шлегел беше заместен от Стан Лав, за когото това беше първото излизане в открития космос, а сглобяването бе ръководено от ветерана Рекс Валхейм . Поради липсата на опит на Лав и проблеми с роботизираната ръка на Атлантис работата продължи осем часа - час и половина повече от планираното.


За развитието на космическата си програма, включително участие в планираното от NASA предстоящо изпращане на хора на Луната, Европейската космическа агенция разчиташе на успешното инсталиране на "Колумб", както и на доставки планирани да пристигнат на 8ми март с товарна ракета.Изследванията в лабораторията ще помогнат за осъществяването на бъдещи пилотирани полети до Марс, предвиждани за 2035-2040г.

"За първи път Европа има постоянна база в космоса", каза Ейарт, който летя с Атлантис, а сега ще остане на станцията за да приведе лабораторията в действие. Япония все още чака NASA да изпрати в космоса нейната три-модулна лаборатория наречена "Кибо". NASA планира да започне инсталирането на "Кибо" към МКС при следващата си мисия със совалка през март.


NASA ще извърши още 11 полета до 2010г., когато $100 милиардната МКС ще бъде завършена, а совалките ще бъдат пенсионирани.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK