Власт и опозиция в Испания - с равен старт в предизборната битка

Мариано Рахой

© Reuters

Мариано РахойЗа 9 март в Испания са насрочени редовни парламентарни избори за 350 депутати, които ще съвпаднат и с автономни избори в провинция Андалусия. Точно в 12 вечерта миналия петък започна официалната кампания за може би най-напрегнатите избори за последните 30 години на демокрация.


Силите на политическите противници са практически изравнени. Проучванията дават предимство на управляващите социалисти на премиера Хосе Луис Родригес Сапатеро, но само с между 2 и 4 процента пред консервативната Народна партия. Очертаващият се "технически пат" между двете най-големи партии накара лидерите им да се надпреварват с обещания към избирателите, най-вече за намаляване на данъците.


Социалистическият премиер започна наддаването още през миналото лято, когато обеща на всяко семейство с новородено или осиновено дете чек за 2500 евро, която мярка вече се прилага. След него Мариано Рахой от опозиционната Народна партия обеща да освободи от данъци 7 млн. души с ниски доходи и да даде на работещите жени специална данъчна отстъпка. Социалистите последваха с обещание да намалят с 400 евро данъците на 13.5 млн. данъкоплатци. В тази надпревара за гласовете на избирателите се стигна до проекти за засаждане на милиони млади дръвчета, което специалистите веднага контрираха с изчисления, че ще трябва един милион души в продължение на няколко години само да садят.
Обещанията за намаляване на данъците, ако бъдат изпълнени, биха върнали в джобовете на данъкоплатците между 6 и 16 млрд. евро. Наливането на такива огромни суми би предизвикало действително бум в икономиката. След като през последните 10 години тя нарастваше с над 3% (през 2007 г. с 3.8%), напоследък нейното нарастване се забавя. Според последното предвиждане на Европейската комисия през 2008 г. темпът ще бъде вече 2.7%. Влизането на поне 4 млн. имигранти през последните седем години стабилизира системата за социално осигуряване. Рахой обеща да увеличи минималните пенсии от 493 на 650 евро, а Сапатеро - на 700 евро. Друг признак на влошаването на икономиката са спихването на имотния балон и последвалото увеличаване на безработицата. През януари тя скочи с над 132 000 души - най-голямото месечно увеличение от 30 години насам. Въпреки това безработицата в Испания е все още сравнително ниска - 8.6%. В резултат на повишените лихвени проценти значително се увеличиха месечните плащания по ипотеките, което създаде сериозни трудности на много семейства. През втората половина на 2007 г. Испания изпита сериозно увеличение на цените на основни хранителни продукти. Това влошаване на икономическата конюнктура засегна всички - както инвеститорите в борсата, така и възрастните с ниски пенсии.


Логично икономиката се превърна в основен въпрос на предстоящите избори. В условията на изостряща се международна кредитна криза става все по-ясно, че испанският икономически модел, основан досега главно на строителството и на увеличаващото се потребление, изисква сериозна промяна. Строителството на жилища спадна с около 50%, като основната причина е кредитната криза. Испанските банки традиционно вземаха кредити на международните пазари, за да кредитират ипотеките, което в момента е практически невъзможно. Увеличените лихвени проценти и инфлация намалиха потреблението. Затова влошаването на икономическото положение вече е първата грижа на избирателите.


В рамките на една седмица в пряк двубой по телевизията ще излязат Сапатеро и Рахой. Мнозина смятат, че в условията на технически пат между двете партии тези преки дебати могат да се окажат решаващи за резултата от изборите. От друга страна, силите за сигурност се опасяват, че в навечерието на изборите ЕТА може да извърши голям атентат.

Ключови думи към статията:

Коментари (2)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Първан Георгиев
  *****
  Неутрално

  какво значи " спихването на имотния балон"?- що за израз!
  кога през януари се е увеличила безработицата със 132 хиляди? няма такива данни!
  "строителството и потреблението"- строителството дава 10% от БВП и не е спаднало с 10%- когато се пише трябва да се пише точно

 2. 2 Профил на Рико
  *****
  Неутрално

  На Рахой му липсва харизма и едва ли ще спечели изборите. С тази небрежна брада /скриваща белези от катастрофа/ трудно би спечелил доверието на хората.
  Все пак изборите са време на големите обещания и този с по-честен външен вид има по-добри шансове да привлече повече привърженици.
  Освен това при дебати и въпроси на зрители Рахой се държи сковано и говори надменно и поучително.
  Рядко се усмихва, а когато го прави, не е естествено, а като на сила.
  Освен това се говори, че е с хомосексуални наклонности.
  Сапатеро общува много по-добре с хората. Учтив и възпитан. Усмихва се, ако не съвсем искрено, то поне не като гримаса.
  Не, че икономиката не отива в трапа със строителната криза, инфлацията и високите цени, които обезсърчават редовните туристи. Имиграцията нараства с бързи темпове, престъпността нараства, опасността от тероризъм също, безработицата също...
  Знаете какво се случва, като дойдат социалистите на власт... оплескват яко работата и после трябва да дойде някой да оправи икономиката. Да се надяваме, че Рахой ще сдаде лидерството на някой по-харизматичен лидер, който да спечели след 4 години.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK