Берлин повежда европейска битка срещу данъчните оазиси

Министър Щайнбрюк иска облагане на капиталовите печалби навсякъде в ЕС

Германия изнася битката с данъчните оазиси на европейско равнище и ще използва бушуващия в страната данъчен скандал, за да принуди държави като Лихтенщайн, Монако, Андора и Швейцария да сътрудничат повече за разкриване на финансовите престъпления. Според в. "Файненшъл таймс" германският финансов министър Пеер Щайнбрюк ще поиска от европейските си колеги на срещата им днес в Брюксел затягане на директивата за облагане на капиталовите печалби. Регулацията, която е в сила в ЕС от 2005 г., има за цел да ограничи укриването на данъци в чужбина, като залага на трансгранично облагане на приходите от лихви. Някои европейски държави обаче не се включиха в системата, а вместо това събират само данък върху доходите, който после превеждат на държавата, в която живее даденият инвеститор.


Щайнбрюк възнамерява да разшири обхвата на европейската директива и тя да включва не само налог върху доходите от спестовни влогове, но и върху всички други печалби от авоари, например изплащането на дивиденти. Освен това, пише "Файненшъл таймс", трябва да се облагат и юридически субекти - предложение, насочено тъкмо срещу граждани, скриващи данъци във фондации в Лихтенщайн. Третата идея на Берлин предвиждала задължаване на държавите със строга банкова тайна да представят информация за идентичността на титулярите на банкови сметки.


Германският финансов министър смятал, че данъчната афера, разпростряла се и из половин Европа, бил подходящ момент за общоевропейски политически действия. Берлин губи по около 30 млрд. евро годишно от изнасянето на капитали.


От възникналата ситуация най-вероятно ще спечели Сингапур, най-бързо развиващият се център за частно банкиране в света, твърди още "Файненшъл таймс", цитирайки шефа на направлението за частно банкиране в "Сосиете женерал" (Societe Generale) Даниел Труши. "Заради случващото се с Лихтенщайн ще наблюдаваме по-силен износ на капитали към Сингапур", каза Труши. Той определи скандала като "земетресение за частното банкиране в Европа", което подкопава доверието на клиентите и ще се отрази негативно и на други държави със силно развит банков сектор като Швейцария и Люксембург.

Ключови думи към статията:

Коментари (4)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Deep Blue
  *****
  Неутрално

  германците изпълняват политическа поръчка под натиск на москва с цел ликвидиране на данъчните оазиси в европа и плащането на петролните и газови доставки за нуждите на германската икономика
  които иска енергиино зависима икономика марш в сибир при петрола

 2. 2 Профил на Deep Blue
  *****
  Неутрално

  Европа на полска работа
  ще видите мюсли ям 5 пъти на ден

 3. 3 Профил на Микош
  *****
  Неутрално

  Това, за данъчните оазиси е известно от много отдавна. Какво се правят на ударени немците, че не са знаели. Беше си една публична тайна за всички западноевропейски пари. Колкото е по-богат някой, толкова повече иска да има и да плаща по-малко данъци. В България си е тъй или иначе реалност. Дано в България не се разследват богатите за данъчни измами, моля се на Бог най-горещо, 10 свещички ще запаля за тебе Господи! Дано, че ако трябва да връщам данъците, трябва да продам вилата ми в Швейцария, джипа и двете Беемвета.

 4. 4 Профил на Офшорни фирми
  *****
  Неутрално

  Най-сетне и политиците видяха, че "царя е гол". До сега никой от тях не беше чувал за съществуването на офшорни оазиси ?

  Сега, след като разбраха, че става въпрос за "мръсни пари", трябва да се направи и следващата крачка - да се конфискуват всички инвестиции, извършени от офшорни фирми ! Иначе - каква санкция е това да ги задължиш само да си платят дължимия (и без това) данък - и ни лук ял, ни Ойл мирисал !?

  Така всяка една държава ще може с чиста съвест да напълни касата с доста парици.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK