Брюксел се произнася през април за "Дънди"

Канадската компания е изненадана от изявленията на икономическия министър

Канадската компания "Дънди прешъс металс" отказа да коментира увеличения натиск от българското правителство за държавен дял в златната концесия в Челопеч.


Коментар на "Дневник"


За принципа на рекета

От компанията вчера заявиха само, че са изненадани от "откровената позиция" на министъра на икономиката и енергетиката Петър Димитров, който в петък заяви в парламента, че държавата иска съсобственост в златната мина и концесионното възнаграждение да се увеличи на 10%.


Представители на компанията определиха изказването като неочаквано, тъй като в момента продължават конфиденциалните преговори с правителството.
Пръв екоминистърът Джевдет Чакъров през 2006 г. обяви идеята за частична ренационализация на находището в Челопеч, мотивирайки я с държавния интерес. Тогава икономическото министерство, начело на което беше Румен Овчаров, се обяви против, сега позицията на ведомството, водено от Петър Димитров, е променена. Вече две години канадската компания не получава отговор от екоминистерството дали може да разшири добива на злато в Челопеч въпреки положителното становище на Висшия експертен екологичен съвет. Блокиран е и проектът на компанията в Крумовград. Миналата година Върховният административен съд разпореди на министър Чакъров да одобри или отхвърли екологичната оценка на проекта в Челопеч, но и досега той не го е направил.


През 2004 г. концесионната такса на "Дънди прешъс металс", която се отчислява за държавния бюджет, е намалена от 1.5% от стойността на добитата руда на 0.75% чрез актуализация на договора. Останалите 0.75% се заделят в сметка за покриване на екологичните щети, нанесени от работата на мината, преди да се даде на концесия. По данни на компанията в екосметката вече е набрана необходимата сума. Мениджърите на "Дънди" вече са предложили тези пари отново да се вкарват в държавния бюджет или да се дават на общините, на чиято територия е мината.


През юни 2007 г. компанията подаде жалба в Европейската комисия, в която се казва, че министърът на околната среда и водите Джевдет Чакъров не изпълнява законовите си задължения. "Направили сме запитване през декември 2007 г. към българската държава по случая. Очакваме информация, за да може да се произнесем", обясни Оливър Дрюс, говорител на Чарли Макрийви, еврокомисар за вътрешния пазар и услуги. Според Дрюс комисията е задължена в срок до април да се произнесе по казуса "Дънди".

Коментари (4)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Попов
  *****
  Неутрално

  ловко се избягва проблема с цианидите!

  защо въобще не се споменава че основната причина за отлагането на решението от страна на министъра е "щекотливия" въпрос за въвеждането на цианидна обработка на златото???

  не сме забравили аварията с цианидите в Байа Маре, Румъния ! тогава бедствието се разпространи на хиляди км2 достигайки чак до делтата на Дунав, оставяйки хиляди тона мъртва риба !!!

  ето затова министъра се страхува да даде положително решение!

  лошото е че не му стиска да даде и отрицателно както направи миналата година румънския министър на околната среда г-н Атила !!!

 2. 2 Профил на Иванов
  *****
  Неутрално

  На министъра много му дреме за цианидите.Въпроса е че не си е получил комисионната.

 3. 3 Профил на .
  *****
  Неутрално

  Спрете отровите. Не превръщайте страната си в клоака. Златото върви нагоре. Ще имат страхотна печалба. Настоявайте за модерни технологии и пречистващи съоръжения. Иначе ще си изкопаят златото, което си е наше - българско и ще ни зарежат с камара отровни отпадъци.

 4. 4 Профил на Костакиев
  *****
  Неутрално

  Не виждам защо в цялата тази история трябва да се замесва и министър Димитров. Този случай изобщо не е в неговите прерогативи и ресор. Това че изисква по-висока концесионна такса е чисто икономическо, добре обоснована решение, което няма общо с екопроблема в Дънди. По проблема всичко е в ресора на Джевдет Чакъров. Останалото са чиста проба жълтини.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK