"Зелен" сграден фонд си пожелаха евродепутатите в бюджет 2009

Гласуване в пленарна зала в ЕП. Тибетското знаме лежи пред британския евродепутат Кристофър Бийзли. Депутатите призоваха Европейския съюз да бойкотира откриването на Олимпийксите игри, докато Китай не започне преговори с Далай Лама за ситуацията в Тибет.

© Ройтерс

Гласуване в пленарна зала в ЕП. Тибетското знаме лежи пред британския евродепутат Кристофър Бийзли. Депутатите призоваха Европейския съюз да бойкотира откриването на Олимпийксите игри, докато Китай не започне преговори с Далай Лама за ситуацията в Тибет.Евродепутатите гласуваха запазване за парламента на 20% от общите административни разходи на европейските институции, предаде пресслужбата на ЕП. Този дял е наложен доброволно от европарламента въпреки нарасналите му законодателни отговорности при евентуално бъдещо влизане в сила на Договора от Лисабон, се подчертава в прессъобщението. На 10-ти април депутатите приеха Доклада относно насоките за бюджетната процедура за 2009 г. с 539 гласа "за" и 38 "против".


В доклада е посочено, че 2009 г. ще бъде особено важна заради провеждането на избори за Европейски парламент, което представлява важен аспект на бюджета. Специално значение заемат децентрализираните мерки за комуникация, които включват регионалните и местните медии, както и финансирането на три големи информационни проекта, насочени към гражданите - център за посетители, аудиовизуален център и парламентарен телевизионен канал (web-TV), който да предоставя на всички граждани на ЕС лесен достъп до пленарните заседания на Парламента.


Устав на парламентарните асистенти
Един от основните акценти в Доклада е изготвянето на професионален устав на асистентите на депутатите. Работната група, създадена в рамките на Бюрото на ЕП, трябва "да представи, заедно с компетентните служби на Комисията, предложения относно устав на сътрудниците на членовете, който незабавно да бъде изпратен на Съвета за приемане по време на френското председателство, така че да може да влезе в сила на същия ден като новия Устав на членовете", тоест след изборите за Европейски парламент през юни 2009 г.


Според евродепутатите предлаганият устав ще гарантира изпълнението на данъчните и социалните задължения, като например възнагражденията и социалноосигурителните права.
Припомняме, че по-рано тази година холандският евродепутат Паул ван Буйтинен, публикува в интерент вътрешен доклад на бюджетната комисия, според който в периода 2004-2005 г. е имало над 160 случая на злоупотреби с наемането на асистенти и плащането на командировъчни и режийни. Със случая тогава се зае европейската служба за борба с измамите. Според говорител на институцията целта на доклада била да се покаже, че системата за наемане на асистенти е станала твърде усложнена. В момента назначаването на съветници работи както по общите европейски правила, така и по данъчните, социалноосигурителни и административни норми на всяка от 27-те страни членки.


Специално внимание върху екологичните аспекти


Докладът за бюджетните насоки за 2009 г. подчертава още, че въпросите, свързани с околната среда, трябва да бъдат основен елемент от политиката на Парламента по отношение на сградния фонд и инфраструктурата. В тази насока се препоръчват подобрения по отношение на енергийната ефективност, включително използването на източници на "зелена" енергия, евентуалното използване на соларни панели, както и разглеждане на възможността за подновяване на автомобилния парк на Парламента с екологични автомобили.


Този Доклад обаче дава само първите насоки на бюджетната комисия към ЕП за бюджет 2009, като на този етап още не са готови прогнозите на другите институции и предложенията на Бюрото на ЕП.

Коментари (2)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Емигрант/Студент
  *****
  Любопитно

  Дано да спрат измамите и своеволията и на нашите цървули изживяващи се като евродепутати.

 2. 2 Профил на Lili към Емигрант/Студент
  *****
  Неутрално

  Ами нека учашите в Европа млади хора да се върнат в Бг за да изместят политическата клоака.Върнете се мили млади хора в името на вашето и на всички- бъдеще в България!Покажете на цяла Европа ,че не сме аборигените на Европа!

 3. 5
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 4. 6
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK