България ще се обяснява за заплахи по медиите срещу авторите на "Митът Батак"

Зам.-шефът на Европейската комисия Франко Фратини е поискал от българските власти да съобщят дали са взели мерки срещу смъртните заплахи и ксенофобски прояви в медиите срещу изкуствоведа Мартина Балева и изследователя Улф Брунбауер - автори на проекта "Митът Батак". Поводът за това е питане на германският евродепутат Вернер Ланген, съобщи "Дойче веле".


Искането за информация е изпратено до министъра на правосъдието Миглена Тачева. Тя вече е изпратила писмо до Фратини, в което съобщава, че проверка на Съвета за електронни медии не е установила нарушение на закона, а все още се чака отговор от прокуратурата. Говорителят на Фратини Фризо Роскам заяви пред "Дойче веле", че смъртните заплахи, омразата и ксенофобията излизат от рамките на правото на критика и противоречат на основните човешки права. Той припомни, че България е подписала директивата "Телевизия без граници", с което се е ангажирала да се грижи за пресичането всякакви прояви на омраза по електронните медии. "Митът Батак" е изследване върху картината на полския художник Антони Пиотровски "Баташкото клане". Няколко вестникарски публикации, многобройните декларации, включително и на президента Георги Първанов и други политици, обаче заклеймиха проекта като опит да се пренапише българската история.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK