Италиански съд заседава по дело за китайски чесън, внесен контрабандно през България

Италиански съд заседава по дело за китайски чесън, внесен контрабандно през България

© Красимир ЮскеселиевВ Пиаченца, Северна Италия, започна процесът за предполагаема контрабанда на китайски чесън през България в град Монтичели, съобщи всекидневникът "Либерта", цитиран от ProntoSofia.


Според обвинението огромни количества чесън от Китай са били прекарвани първо през България, а оттам са били внасяни в Италия, с цел да се избегне плащането на мита.


Предполага се, че по този начин в периода 2001-2003 е било избягнато плащането на мита за 7-8 милиона евро от фирмата Delfanti Import-Export.
Съдия по процеса е Аделе Севастано, а обвинението се представя от Летиция Плате. В първото съдебно заседание е свидетелствал майорът от Финансовата гвардия Алесандро Лукини - навремето той е оглавявал Данъчната полиция в Пиаченца, която се е занимавала със случая. За да разследва "пътя на чесъна", Лукини е пътувал и до България.


Според защитата на обвиняемите те не са занели, че са купували от България чесън с китайски произход. Обвинението обаче смята, че не е можело да не бъдат информирани за това.


Според обвинението въпросната италианска фирма се е възползвала от факта, че навремето България е имала споразумение с ЕС за неплащанетто на мита за българския чесън.


През 2003 Службата на Лукини била информирана, че от една страна, бил доста увеличен вносът на китайски чесън в България, а от друга - че Италия била единствената страна в ЕС, внасяща големи количества чесън от България.


След финансови проверки на фирмата Delfanti станало ясно, че през 2001 тя е внесла 1 тон чесън, 65 % от които бил български, а 25 % - китайски.


През 2002 фирмата внесла в Италия 2,5 тона чесън и 90 на сто от него идвал от България. След командировка на представители на Финансовата гвардия до България се установило, че чесънът, продаден на италианската компания от български фирми, бил с китайски произход.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK