Свиневъди очакват отмяна на мораториума върху износа за ЕС

Делът на вносното свинско месо в страната расте

Свиневъди очакват отмяна на мораториума върху износа за ЕС

© Георги КожухаровНационалната ветеринарномедицинска служба подготвя искане за отмяна на забраната на търговия със свинско месо в Европейския съюз, наложена на България през есента на 2006 г., заради огнищата на чума в страната. До 5 юни ветеринарите трябва да представят доклада си в Европейската комисия, съобщиха от службата.


В момента експертите активно проверяват фермите и регионалните служби, които провеждат профилактиката срещу болестта. Повече от година и половина в България не са избухвали огнища на чума, затова и свиневъдите се надяват на отмяна на ветото. Основните забележки към българската страна са свързани с превантивния контрол, който българските ветеринари трябва да оказват по места.


При последната проверка от Европейската комисия през есента на миналата година ветото беше удължено до края на юни точно заради забележки към ветеринарните инспектори и общините, които контролират стопанствата. Проблемите бяха свързани с невъзможността на кметствата да се преборят със съществуването на т.нар. свински градчета в покрайнините на големите градове, където без разрешение на санитарните власти се отглеждат прасета на открито. През последните месеци контролът върху тези нерегламентирани стопанства е засилен, съобщиха от службата.
Забраната върху износа на българско свинско месо засегна сериозно свиневъдите, които през последните години сведоха производството до 1 млн. животни годишно. До 2005 г. в страната се отглеждаха 1.6 млн. прасета. Проблем за производителите е и масовото навлизане на европейска продукция на вътрешния пазар. Делът на свинското месо от Полша, Дания и др. европейски държави нараства.


Според фермери вносът не е най-големият проблем, защото българското производство е ограничено и не може да задоволи потребностите на страната. Те обаче настояват за освобождаване на пазара, за да могат да изнасят продукцията си зад граница. За последните две години в сектора бяха направени сериозни инвестиции и се създадоха модерни ферми, които свободно можеха да изнасят. "Това би разширило възможностите ни за реализация на продукцията, за да компенсираме отчасти загубите от ниските цени на вътрешния пазар", поясни за "Дневник" Галя Бъчварова, председател на съюза на свиневъдите. За една година цените на зърното се увеличиха двойно, но единственото месо, чиято изкупна цени не беше увеличена, е свинското. Нещо повече, преди два месеца месото отново поевтиня до 2.20 лв. за килограм живо тегло без ДДС, което е под себестойността, според свиневъди. Стопаните се надяват цените да достигнат поне 2.50 лв., за да не търпят загуби.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK