Никола Груевски засилва влиянието си в МакедонияНикола Груевски, чиято консервативна партия би могла да получи абсолютно мнозинство в парламента след парламентарните избори, помрачени от насилия, е смятан за един от най-популярните лидери на Македония.


Тридесет и седемгодишният Груевски, бивш боксьор-любител и театрален актьор, който би трябвало да поеме отново премиерския пост, изигра рискован ход да укрепи властта си като предизвика предсрочни парламентарни избори. Той ги спечели убедително, защото неговата партия ВМРО-ДПМНЕ ще има по всяка вероятност абсолютно мнозинство в бъдещия парламент, докато досега трябваше да се съобразява с Демократичната партия на албанците - една от основните албански партии в Македония.


Груевски, освободен от политически принуди, би трябвало да може да предприеме по-лесно реформите, искани от Брюксел за започване на преговори за присъединяване на неговата страна към ЕС. Но преди това той ще трябва да убеди Европа на 27-те, че сериозните насилия, регистрирани по време на парламентарните избори в неделя, са били само временна грешка.
Македония е кандидат за присъединяване от края на 2005 г. насам и Европейската комисия трябва до края на годината да препоръча дали да започнат преговори за присъединяване със Скопие. Груевски, министър на финансите в правителството на бившия премиер Любчо Георгиевски, претърпяло поражение на парламентарните избори през 2002 г., е смятан за реформатор специално заради това, че подобри данъчната система и даде тласък на процеса на приватизация.


Груевски задейства също един труден процес на денационализация и връщане към частната собственост, която бе премахната от комунистическите лидери в бивша Югославия. Докато бе начело на министерството на финансите, той въведе система за ДДС, на която левите партии и организации остро се противопоставяха. Освен това Груевски стана много популярен с това, че започна кампания, целяща да мотивира потреблението на национални продукти, наречена Македонско слънце.


Груевски оглави дясноцентристката ВМРО-ДПМНЕ след период на вътрешни конфликти и се застъпва за енергични реформи, които някои анализатори смятат за твърде амбициозни за преживяващата трудности икономика на Македония, където безработицата надхвърля 35 процента. Груевски бе критикуван също заради безличния и бюрократичния си стил на управление и понякога е упрекван от някои членове на партията, че е много наляво или много мек в своите политически позиции.


Но дори и най-яростните му критици са признали икономическата му компетентност. След поражението на неговата партия на изборите през 2002 година, той бе привлечен като съветник по приватизацията от реформисткото правителство на съседна Сърбия.


Груевски е работил също като експерт в Световната банка, както и в различни македонски икономически организации. Той е женен, без деца.

Коментари (1)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на Стоматолог
    *****
    Неутрално

    Съдейки по усмивката, човекът определено има проблеми със зъбите...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK