Косово след 15 юни - пълно объркване с мисиите на ООН и ЕС

Косово след 15 юни - пълно объркване с мисиите на ООН и ЕС

© ReutersВ неделя влиза в сила новата конституция на Косово, с което трябва да започне преходният период за "реконструкция" на мисията на ООН (ЮНМИК) и постепенното предаване на властта в ръцете на мисията на ЕС, но ситуацията изглежда по-сложна откогато й да било.


Първо, на всички вече е ясно, че процесът на признаване на независимостта на малкия протекторат не само се забавя, но и разочарова. Повече от 100 дни след обявяването й сметката е далеч по-лоша, отколкото очакваха лидерите в Прищина. Очакванията как Косово ще бъде признато светкавично от поне 100 държави не се оправдаха. Дотук са го признали 41 държави, като темпото видимо спада - 21 през февруари, 14 - през март, по 3 през април и май. Мълчат си не само два важни съседа - Черна гора и Македония, но дори и цяла група ислямски държави. Цели 7 членки на ЕС не го признават, далеч повече, отколкото се предвиждаше - Испания, Словакия, Португалия, Румъния, Гърция, Кипър и Малта.


И докато косовският парламент бързо приема закони за сигурността (основават се разузнавателните служби и Националният съвет за сигурност), държавните символи и знаци, химна, спешно се коват и законите за енергетиката, пенсиите, изборните и пр., в международните институции видимо владее разногласие как да стане преходът на контрола от ООН към ЕС. Всички в Прищина трепетно чакат писмото, с което генералният секретар на ООН Бан Ки Мун би трябвало да дефинира кое как ще функционира след 15-ти юни. Четиридесет и осем часа преди "пусковия срок" обаче то все още липсва. Официалната версия е, че генералният секретар продължава консултации с лидерите. Неофициално е съвсем ясно, че той се опитва да балансира между интересите на Белград, Прищина, Брюксел и Москва.
Вече е напълно ясно: Русия лобира, че не може да има промени в ЮНМИК без резолюция в Съвета за сигурност, а тя е нежелана без съгласието на Сърбия за подобни промени. Сърбите обаче не желаят каквито и да било промени в международния контрол и организацията на съдебните органи и полицейските сили на Косово, докато в Белград няма ново правителство. Това, разбира се, се прави и за вътрешносръбска политическа консумация - тъй като за проевропейските политически сили би било изключително неприятно да отговарят на нови нападки на националистите и народняците на Кощуница тъкмо в разгара на тежките коалиционни игри със социалистите. Истина е и обаче, че темата "Косово" изглежда изпаднала от центъра на сръбското внимание в последния месец може би тъкмо поради коалиционните драми и политически пазарлъци. Тъй че независимо от някои предварителни технически приготовления като как ще се сдават и приемат автомобилите, техниката и институциите, разпределението на отговорностите и прочее, всъщност няма никакъв практически напредък с разполагането на мисията на ЕС.


На всичкото отгоре ситуацията се усложнява и от това, че някои от държавите от Евросъюза, които не желаят да признаят Косово, поддържат контингенти там, а те надали могат да бъдат употребявани в провеждането на решения, които са против официалната политика на собствените им правителства. Така че, ако се вярва на анализаторите в Прищина, там все повече се засилва вкусът на несъгласие и неспоразумение - не само между ООН и ЕС, но и между самите държави от ЕС. Някои допускат, че в тази ситуация може да се стигне до "временно", но още по-конфузно решение - мисията на ЕС може да поеме контрола над "албанската част", а полицейските служби и съдилищата на север, т.е. "сръбската" част, да останат под контрола на ЮНМИК. Това обаче си е открита крачка към разделение на територията.


Истината е, че в северните сръбски анклави ЮНМИК има само символично присъствие, а сръбската държава продължава със своята традиционна политика. Макар и не с такива темпове като по време на предизборната кампания, оттам преминават сръбски политици и министри, постоянно се дават заявки за финансова помощ, инвестиции и самостоятелна политика. В момента се сформират местните власти, избрани с нелегитимните според ЮНМИК местни сръбски избори на 11 май, заработват паралелни структури.


Албанците, разбира се, също не си губят времето. Според сръбските медии те старателно изкупуват всеки освободен сръбски парцел и продължават да се разширяват - и териториално, и демографски. Президентът Фатмир Сейдиу пък изрази (вероятно преобладаващото) мнение, че мисията на ООН трябва да напусне до есента и да остави вече държавната косовска власт да управлява самостоятелно.


В такава сложна и заредена с неизвестност ситуация Прищина упорито продължава да кове новите си институции, между които например и министерство на външните работи, за които остро не стигат кадри и кандидати. Според някои медии помощ за обучението и подготовката им предлагат ред държави, между които и България. И за да няма нови, още по-неприятни конфликти и несъгласия около всеки символ, свързан с новата държавност, парламентът в Прищина даде пример как може да се постигне едно направо соломоновско решение за националния химн.


Как чрез него могат да се изразят толкова различните основни езици, малцинства и техните понякога коренно противоположни представи за родина, любов, патриотизъм, история.


Много просто. Без думи. Така че новият косовски химн се казва "Европа" и залага само на мелодията без каквито й да било философски или исторически компликации…

Ключови думи към статията:

Коментари (15)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ментор
  *****
  Неутрално
 2. 2 Профил на Хаберът от Белград ...
  *****
  Неутрално

  ...може да бъде само песимистичен и назидателен! Така е, като не ни слушате!
  Така пише и кореспондентката - нали чете сръбски вестници!

 3. 3 Профил на Габи
  *****
  Неутрално

  Създадената фалшива наркотрафикантска "държава" Косово тепърва ще създава проблеми. Забележете кои я признаха и наложиха първи.САЩ и след тях "независим" Афганистан!!И всичко заради базите им.Добре поне че има държави които се съобразяват с международния правов ред и ненарушимостта на международно признатите граници.

 4. 4 Профил на z
  *****
  Неутрално

  а защо бг призна косово?

 5. 5 Профил на Невежа
  *****
  Любопитно

  До № 3
  Чиляк, со целата ми почит, едно питанье?
  Дека се базите на државата Афганистан у Косово? Со здраве!
  Не упоменах, Грчко си има база. Е тамо - близо до Урошевац. Ама не сака да признае Косово. Или тия дни ке биде?

 6. 6 Профил на Невежа - до ментор
  *****
  Разстроено

  А тъй! Ама морам да привнеса ясност - не ЮНМИК али УМНИК.

 7. 7 Профил на Neznalica доНевежата от FYROM
  *****
  Неутрално

  Братко-македонецо!
  Понеже български все пак е самостоятелен език- а не диалект на македонскиОТ-
  та ние бугарите казваме ЮНМИК- а ВИЕ алаксандърмакедонците УМНИК.

 8. 8 Профил на Бакни ми го... образот
  *****
  Неутрално

  МАК -Ставајќи го Косово под раководство на ОН, резолуцијата, исто така, дава овластување за формирање на УМНИК, како и ангажирање на мировна мисија на НАТО (КФОР).
  2001

  БГ- Поставяйки Косово под администрацията на ООН, резолюцията също оторизира създаването на ЮНМИК и разполагането на мироопазващите сили на НАТО (КФОР).

 9. 9 Профил на Славянин
  *****
  Неутрално

  недоИЗМИСЛЕНА държава от тъпите американски помияри

 10. 10
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 11. 11 Профил на do yu
  *****
  Неутрално

  македония ке я биде ако не мрзи толико бугария и ако не воли србия

 12. 12 Профил на geo
  *****
  Неутрално

  Е то е очевидно. Америнаците искат да имат стабилна база на Балканите. И на кой да разчитат, на Българските натегачи. Че защо. Как да се разчита на мафия. Която всъщност владее държава. Още повече сме славяни. Как и да го въртиш, то това винаги ще си остане много значим елемент. Не са толко тъпи, че да не им е ясно, колкото и да му се иска на родното еврейче.
  И просто американците си купиха държавица. Имат си база в Урашевец, трябва им някой да я пази и поддържащ персонал. И какво по-добро от група измислени хора, без корен, без ценности. Хора без история. дето за едната мръвка ще ти ближат подметките.
  За това се появи Косово. Нали трябва мръсно да се прави на руснаци, дето се заиграха със Сърби.
  Нищо естествено нямаше в това. Просто великите сили изс...а едно голямо и миризливо и ни го оставиха да си чукаме главата.
  За съжаление, като се ритат атовете, магаретата го отнасят.
  Абе то едни атове ...

 13. 13 Профил на песимист
  *****
  Неутрално

  Само това остава, ние да им готвим и дипломатите! Нашите не могат да се подготвят, та другите ще оправяме. Абсурди БГ.

 14. 14 Профил на Бесараб
  *****
  Неутрално

  И българите казваме УНМИК, ако не го четеме на английски, а просто буква по буква. Второ, български и македонски са един език, независимо кой, и ако македонският е диалект на българския (прилепски диалект), така и българският е диалект на македонския (великотърновско-шуменски). УНМИК или ЮНМИК не е дума, а съкращение.

 15. 15 Профил на Бакнеж
  *****
  Неутрално

  На български няма дума оторизиран, това е грозно бюрократско клише, което няма място в нито един речник. Вместо нея на български се казва упълномощен.

 16. 16 Профил на до Бесараб и Бакнеж
  *****
  Неутрално

  Беси, драги/драга,
  вие българите -или поне някои - може да казваме УНМИК , но това не значи , че е правилно.Българите казваме какво ли не , което е неправилно, например слушай заседанията в НС.
  Стандартът е ЮНМИК , сравни с ЮНЕСКО, а не УНЕСКО.
  А кой и къде твърди , че УНМИК или ЮНМИК е дума?

  Целувке/-чо, "оторизиран" в горния цитат на "Бакни ми го... образот " не е рожба на читател, а на "писател", т.е. джурналист , и при това от българската секция на The Southeast European Times Web site,спонсориран от Европейското командване на САЩ, съвместното военно командване, отговарящо за операциите на САЩ в Европа, Африка и Средиземноморския басейн.
  http://www.balkantimes.com/cocoon/setimes/xhtml/bg/features/setimes/special/kosovo/contexts/timeline


За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK