Високоскоростната жп линия Будапеща - Констанца ще бъде завършена през 2020г.

Високо скоростен влак AVE движещ се по линията Мадрид-Барселона<br />

© Reuters

Високо скоростен влак AVE движещ се по линията Мадрид-БарселонаИзграждането на високо скоростна железопътна линия Будапеща - Букурещ - Констанца ще продължи около 12 години и се очаква да бъде завършено през 2020 година, съобщава Ромпрес, като се позова на съобщение на Румънските държавни железници (CFR).


Стойността на проекта възлиза на осем милиарда евро. Влаковете ще могат да се движат по линията със скорост между 220 и 250 километра в час. Румъния и Унгария подписаха през ноември 2007г. споразумение за изграждането на високоскоростна жп линия, която да интегрира двете страни към международната мрежа на железопътния транспорт с високоскоростни влакове, свързващи големите градове в Европа.


До края на 2009г. се предвижда да бъде завършено проучването за осъществимост, а най-късно през 2010г. трябва да се организира процедурата за избор на строител.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK