Брюксел предложи намаляване на ДДС за някои услуги

Дълго обсъжданите енергийно ефективни стоки обаче не бяха включени

Европейската комисия (ЕК) предложи в понеделник хармонизиране на възможността за намаляване на ДДС върху някои услуги, занаятчийски и помощни дейности, като предложи пакет с изброените услуги, ДДС за които ще може да бъде свалено до 5%. Еврокомисарят по данъчната политика Ласло Ковач обясни, че предложената промяна на съществуващата директива за ДДС дава възможност за неговото по-гъвкаво определяне, осигурява право на избор на отделните членки да решат дали да я приложат или не, тъй като не е задължителна и освен това тя няма да доведе до нарушаване на конкурентоспособността или до други проблеми за вътрешния пазар на 27-те.


Предложените промени дават възможност на страните членки да намалят ДДС за строителни и ремонтни дейности, ресторантьорски и кетъринг услуги, помощни услуги и медицинско оборудване за хората с физически увреждания (виж карето). Важното в случая е, че размерът на данъка ще остане в правомощията на отделните правителства, които ще решават сами дали да приложат гъвкавата схема над задължителния за ЕС минимум от 5% върху различните стоки и услуги, отбеляза Ковач.


Стандартното ниво на ДДС в ЕС е 15%, като и в момента някои от държавите членки са си извоювали възможността нивата му да бъдат по-ниски за някои стоки и услуги, какъвто е случаят с Франция и ресторантьорството например. По думите на еврокомисаря по данъчната политика обаче "няма причина защо ресторантьорите да могат да се облагодетелстват от по-ниски ставки на ДДС само в половината страни на ЕС". Той изрази надежда, че финансовите министри на съюза ще приемат предложението до средата на следващата година, за да може то да влезе в сила през 2011 г.
Настояването на Франция и Германия в този списък да бъдат включени и стоки, които са енергийно ефективни, обаче не беше удовлетворено. Ковач обаче отбеляза, че през есента Еврокомисията ще излезе с втори пакет от стоки и услуги, свързани изцяло с енергийната ефективност, за които ще бъде направено предложение да са с по-нисък размер на ДДС. Очаква се след това да бъде оповестен и трети пакет, който ще се отнася до ДВД, музика, телевизия и радиопродукция. Дневник


Услуги с 5% ставка


- всички свързани със строителни и ремонтни дейности, доставки, поправки и реконструкции


- поправка на колела, обувки, дрехи, компютри


- ресторантьорски и кетъринг услуги, като в тях не се включва предлаганият алкохол


- градинарство и ландшафт услуги


- химическо чистене, гладене, пране


- фризьорски, козметични и всякакви други разкрасителни услуги


- производството на бебешки пелени и медицинско оборудване за хора с физически увреждания.

Коментари (2)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 222
  *****
  Неутрално

  Това го покажете на нашите велики псевдоикономисти дето са учили икономика на социализъмаи които обясняват поскъпването с многото туристи през лятото.

 2. 2 Профил на Oblagane na lica?
  *****
  Неутрално

  Какава ли е данъчната тежест на хората - 20%ДДС + Nx10%печалба за фирмите + 30% осигуровки и после голям излишък за крадене и покупателна способност 1/10 от тази на другите европейци ....
  Всеки търговец слага минимум 100% печалба защото знае, че стоката му ще се купува малко. Изкючение правят храните и други бързооборотни стоки. На тях престъпниците им слагат минимум 300% печалба.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK