Стефан Попов: Казусът "България" надхвърля възможностите на ЕК

изпълнителен директор на "РискМонитор"

Стефан Попов<br />

© Анелия Николова

Стефан ПоповСтефан Попов е изпълнителен директор на "РискМонитор", неправителствена организация, която прави изследвания в областта на организираната престъпност и високата институционална и политическа корупция. Бил е програмен директор в Център за либерални стратегии и председател на Институт "Отворено общество".


Огласеният проектодоклад на Европейската комисия недвусмислено заключава, че България не може да се справи с корупцията и организираната престъпност, както и да управлява средствата от ЕС по правилата. Кой според вас трябва да понесе отговорност за това?


- Няма механизми за разпределяне и носене на отговорност в България и това е част от проблема - по тази причина възникват и такива доклади. Ако имаше такива механизми, нямаше да се стигне до подобен доклад. Ние можем да си говорим, че управляващото мнозинство и различните му съставки, т.е. трите партии в коалицията, а и президентът, трябва да носят отговорност, но въпросът остава отворен и в пожелателно наклонение. Политическа отговорност се носи чрез смяна на властта, но у нас и тази възможност от 2001 г. доста се усложни. Ако имаше, както през 1996-1997 г,. сравнително ясна политическа алтернатива, можеше да кажем, че отговорността ще се реши през избори - избирателят търси отговорност на управляващите за направени гафове и връчва властта на друг. Но засега такава алтернатива не се вижда - десницата, която би трябвало да бъде алтернатива, изглежда в разпилян и безнадежден вид. Нещо повече, оформящият се бъдещ фаворит в парламента ГЕРБ, който в никакъв случай не е по- компетентен от сегашното управление и не разполага с по-големи ресурси, може толкова да се наплаши от този доклад, че да се разколебае доколко истински желае властта независимо от кресливото й искане по публични форуми.
Имат ли капацитет, а и желание управляващите да се справят със създалата се ситуация?


- Не. В доклада прави впечатление категоричната констатация, че управлението не може да се справи. Градацията в него стига до крайност, при която ми е трудно да си представя какво би съдържал един следващ доклад. Едно е да кажеш "вие сте в недобро положение, затова трябва да извършите това и това". Такъв беше присъединителният процес до 2007 г. След това имаше "ние продължаваме да вярваме, че ще се справите", и пр. Но кулминацията, до която стигна този доклад, е "вие не искате да се справите". Толкова е необяснимо за европейския наблюдател това, което става в България - това разсейване, помайване и подминаване на оценките на комисията, че те си казват и това е ясно записано: не просто нещо не е наред, не просто не можете, ами дори не искате. Ние, сякаш казва комисията, нямаме друго обяснение за поведението ви. Констатацията на доклада е, че няма политическа воля и решимост. Това е рядък случай - европейският дипломатично-бюрократичен стил да прибегне до такава политическа реторика.


България е шокирана и, разбира се, унизена от този доклад. Но в него се чете и нещо друго - шокирани и изумени от цялата ситуация са и институционалните му автори. От една страна, критиката е радикална, от друга, критиките са толкова много, че е нереалистично да се очаква изброените проблеми да се решат през следващите 5 години примерно - за цял политически мандат. Има сякаш едно самопризнание на авторите: дотук беше, не знаем какво повече можем да направим. Отношението към България, което се процежда в самия стил на доклада, е като към някаква безнадеждно отпаднала периферия, потънала в инфантилна игра на държавност. Това подозрение за България втрещява ЕК и стресира езика на доклада. По-дълбоките основания за това състояние са отделен въпрос, подозрението е, че просто такъв тип общество се е образувало тук.


С необичайно директния си език този път Европейската комисия като че ли прави опит посланията й да бъдат възприети от колкото може по-широк кръг хора, т.е. да се ограничи намесата на "преводачите" - политици, анализатори и т.н, както беше досега.


- Няма съмнение, че този доклад прилича на политическо послание, което трябва да бъде разбрано от всеки. Медиите на Запад недвусмислено го разбраха без тълкувателни усилия около някакви деликатни и сложни експертни нюанси в оценката. Напротив, оценката е поразително остра и проста. Езикът е напълно откровен и обърнат към много по-широка аудитория. Това вече подсказва, че Европейската комисия не смята българското правителство за свой партньор. Тя казва, че няма доверие в него и смята, че може да го прескочи с едно силно политическо послание, с което да съобщи на света и на хората в България какво е положението и какво смята. Подтекстът в това говорене е, че за комисията цялото настоящо управление в България вече няма достатъчно легитимна позиция.


Ако дебатите около доклада се сведат единствено до загубените пари, това няма ли да означава, че основните послания на Брюксел са останали неразбрани?


- Стратегическата оценка на доклада се отнася до състоянието на българските институции и тяхната съществена обвързаност с престъпността. Полека-лека българската парламентарна среда достига до разбиране за това какво представлява българската организирана престъпност. Тя не е нито мафия от типа на Кръстника, нито руска мафия или сицилиански клан. Тя е начинът, по който функционират институциите в България. Организираната престъпност не представлява външна за държавата опасност. Срастването на политика, бизнес и престъпност, което отбелязват и чуждите медии, е характерната й за България проява. За съжаление това у нас все още не е достатъчно разбрано дори в експертните среди. В някакъв смисъл то е трудно за мислене и проумяване. Но характерът на българската организирана престъпност е разчетен и в оценката на ОЛАФ, и в доклада на комисията. Това са перспективи на една и съща констатация: правителството, и по-широко - институциите не са партньори на комисията. Те не могат и дори не искат да решат критичните проблеми. А щом не искат, то те вече са част от тези проблеми.


Откъде обаче би могло да започне решаването му - пак се заговори за промени в конституцията?


- Това не са конституционни проблеми. Но, що се отнася до конституцията, аз нямам никакво съмнение, че на президента трябва да му бъдат отнети всякакви правомощия да надзирава и конструира изпълнителна власт. Тази възможност трябва да му се вземе радикално и веднъж завинаги. В крайна сметка правителството може да падне. Едната от партиите в коалицията ще изчезне, другата ще понесе тежки загуби, третата ще се измъкне поради етническия си характер, но конструкторът на всичко това ще си остане недокоснат. Затова трябва да се приключи с половинчатите изпълнителски правомощия на президентската институция, която е конструирана така, че да разсейва въпроса за отговорността. Има раздвояване в отговорностите в България, което е вредно.


Какво повече всъщност може да направи Брюксел от спирането на еврофондовете, което не решава автоматично проблемите?


- До този момент комисията искаше нови закони, институции, административни процеси, а сега казва - виждаме, че всички тези промени са привидни, една игра на институционална инженерия. Въпросният масив от закони, процеси и процедури просто не работи, т.е. ние, комисията, не знаем какво да правим с вас. Ако сега трябва да вземаме решение за вашето членство, щяхме да ви сложим един санитарен период за още 3 години, в който да се убедим, че можете да излезете от своята упорита инфантилност. Вие разигравате стражари-апаши по тези земи, но ние не смятаме вашата игра на държавност за истинска държавност.


Европейската комисия обаче не е орган, който може да решава такива кризи. Затова е странен този доклад. Не е ясно какво би могло да се направи след него. Може да се очаква по-особеното решение отделни страни членки да повторят мерките на съюза чрез политически мерки срещу България по различни въпроси. Това е рядък случай - комисията е изпълнителен, но квазиполитически орган, тя не може да предприерма политическа атака или санкция върху България. Затова сякаш казва "Ами ние май сме дотук!" и вероятно ще привлече автентичните политически субекти, отделните членове на съюза, да се заемат политически с казуса "България". Излизането от тази каша ще е много трудно без мощна политическа алтернатива тук, в България, каквато не се задава.

Коментари (54)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Питанка
  *****
  Неутрално

  Да не би някой да работи за излизането на БГ от ЕС?
  И връщането и в СИВ>

 2. 2 Профил на richard
  *****
  Неутрално
 3. 3 Профил на Тъй-тъй!
  *****
  Весело

  Докладът никак не е странен. Той е истински. Реагира правдоподобно и истински на дипломатично дълго търпяното безобразничене от страна на българските институции и чиновничество, на нежеланието за вземане на важни решения и пълната липса на политическа воля, на ослушването и симулираното "правене", на мимикрията, на срастването на власт и престъпност в неразделно цяло до степен на държавно-официализирана мафия именно и най-вече във високите етажи на властта...
  И като капак на всичко в потвърждение на добре подбраният тон и прав текст ... цинизмът на безнаказаните! Атанас Папаризов размахва сплашващо пръст и нарежда Брюксел да си оправя доклада, че бил вреден...

 4. 4 Профил на Солаков
  *****
  Неутрално

  В морето от вербални страсти, което залива информационното пространство след последните разстрели, съвсем тихомълком се прокрадват и откъслечни реплики, произнесени по различни поводи от истинските кукловоди на криминалния преход у нас след т.нар. демократични промени. Онези, които обичат да стоят в дебелата сянка на политически и финансови чадъри и в типично конспиративен стил да редят днешните и утрешни пъзели на дивия капитализъм в България. Онези, за които човешкия живот е дребна, а понякога и досадна пречка, пред изпълнението на "грандиозните" им заговори.
  В суматохата около убийството на Георги Стоев и даже малко преди това дочухме интересни изявления от членове на емблематичния кръг "Монтерей", известен с доста любопитния състав на неговите членове. Бивши генерали, посланици и съмнителни бизнесмени се изживяват като кукловоди от масонски тип, а всъщност олицетворяват идеята, че престъпните среди у нас нямат политически цвят. Ръководи ги единствено чувството, че българския народ е едно кротко и безсловесно стадо, което трябва да бъде безмилостно доено и стригано от съвременните наши мафиоти. Всеки, който застане на пътя на тази безскрупулна и жестока шайка, бива отстранен - било по физически начин, било чрез широко обществено омаскаряване.

 5. 5 Профил на Сънародник
  *****
  Неутрално

  Абе, що не вземем да освободим ЕС от зловредното присъствие на България в него, да си разтурим държавицата и да присъедим Догановата рая към Турция, все още живите куминисти подръжници на Станишев да подарим на родната му Украйна, а останалото феодално население заедно с прилежащите му територии да дадем на Царя. Дано тогава да има полза от т.нар. български народ, на който му остана единствено да претендира, че не е просто мърша, потъпкана от свите крадливи управници.

 6. 6 Профил на Равносметка
  *****
  Неутрално

  Може би най-важното и шокиращо заключение на автора е, че Еврокомисията съзира в действията на българските управници СЪЗНАТЕЛЕН ОТКАЗ от спазване на правилата, както вътре в страната, така и в общността. С други думи Европа обвинява властниците ни в бойкот на еврочленството. Отдавна такива подозрения, изказвания, публикации и пр. битуват в публичното пространство, но за пръв път това се поднася като официална констатация. Остава да се запитаме какви мотиви и подбуди карат Първанов, Доган, Станишев и Кобурготски да бойкотират члентството ни в ЕС. Много е вероятно въпросните да са силно повлияни от външни сили, целещи да откъснат България от европейската й орбита. А и от вътрешни - мафията, която се чувства неуютно в ЕС. Така или иначе, почти постигнаха целта си и еврочленството ни на практика е замразено. За радост на електората и спонсорите на въпросните политици.

 7. 7 Профил на ...
  *****
  Гневно

  България се управлява от крадци.

 8. 8 Профил на мрънкаща Европа
  *****
  Неутрално

  Изход е помощ от другите политически субекти в преодоляването на сегашното управление. Тоест, по-пряка намеса във вътрешните работи. Извинявам се, ама народът е последният който знае какво да прави. За какво са толкова чужди дипломати в София, да клатят с глави ли? Като не иска да ги чуе правителството, да се поучат от посолството на САЩ което си изгради кривото подобие на демократ - Бойко Борисов, и да хванат някого, ако ще и от улицата, и да го направят политик и човек по европейски вкус. Това не е Костов, не е и кривоносият Юруков. Не е и крадецът Софиянски, не е, както казах, и Бойко Борисов. В България все още няма истинска (дясна, централна или лява, но както си трябва) партия, която да е предана на демокрацията. Сами хората не могат да се справят, но с малко чужда помощ биха могли. Веднъж да се появи някой читав, ВЕДНАГА всички ще го надушат и ще гласуват за него, не от отчаяние както за Симеон и Борисов, а с доверие!

 9. 9 Профил на мрънкаща Европа
  *****
  Неутрално

  Читави хора има, пръснати по всички партии. Например (моя преценка) Костадин Паскалев в БСП, Димитър Абаджиев, Мария Капон, Елеонора Николова, Методи къв беше на Бареков приятеля от Пловдив, Даниел Вълчев, Меглена Кунева. Не са лоши и Антон Кутев (по-малко рецитация, повече собствени думи), Илия Божинов (ляво ляво та дрънка), Свинаров (ако не се докаже противното!). Те не са в една партия обаче и не могат да бъдат. Но това е типът политици, които народът уважава. Не които харесва, а които УВАЖАВ!

 10. 10 Профил на До мрънкаща Европа
  *****
  Неутрално

  Може би имате право.На България трябва да и бъде наложен и политически борд.И медиен борд-също.Защото и най-свестния да се появи,начаса ще бъде омаскарен...Примери за това има.

 11. 11 Профил на българин
  *****
  Неутрално

  Стефан Попов дори е много дипломатичен и тактичен. Нещата са много по-зле.
  Руските подлоги и предатели на националните интереси-Гоце,Станишев и Доган успяха къде от алчност,къде от сервилност пред руските си кукловоди,къде от откровена българска простотия, да отвратят Европа от всичко българско.Българска работа и българин станаха синоним на алчен и безскрупулен кариерист,крадец,бандит,двличник,тъпанар,измекяр,подлец и какво ли още не-все характеристики на сегашната политическа олигархия,на членовете на престъпната комунистическа партия сменила името си на социалистическа,на милиционерско-доносническта мафия.
  Човек може да го втресе като вижда че екзекуторите на България-Гоце,Станишев,Догн и С-ие-готвят азиатски средновековен примитивизъм за останалите в държавата българи
  Срам и вечен Позор за некадърните предатели които вкараха държавата в блатото

 12. 12 Профил на гербаджия
  *****
  Неутрално

  Както видяхте, от ЕС освен ругатни и прибиране на членския внос няма какво да видим! Крайно време е да се върнем към националния ни суверинитет и да задълбочим отношенията с приятелските Русия и Беларус. ПОМИСЛЕТЕ ОТКЪДЕ ИДВА НЕФТА, ГАЗТА И ЯДРЕНОТО ГОРИВО! Както каза ген. Борисов: Никакви евроатлантически цености не могат да попречат на любовта ми към Русия! Затова, на другите избори гласувайте за ГЕРБ, АТАКА, ВМРО, ЛИДЕР и другите националноотговорни партии! Да си върнем България!

 13. 13 Профил на Пешо към №12
  *****
  Гневно

  Ти си заблудено тъпо парче бе, пич!

 14. 14 Профил на verginija
  *****
  Неутрално

  Лесна работа е да си върнем България-върнете парите.

 15. 15 Профил на Moriaka
  *****
  Неутрално

  Коректура на в. "Дневник"

  http://dnevnik.bg/show/?storyid=528847

  "Новият общ устройствен план (ОУП) на община Царево предвижда застрояване на цялото крайбрежие на парк "Странджа", където ще бъдат "отворени" 100 хил. легла. За това предупредиха от коалицията "За да остане природа в България" и от "Зелените"

  -> http://www.bulgariangreens.org/

 16. 16 Профил на Jiggy
  *****
  Неутрално

  12 Ти си истински Бьлгарин! Аз сьм истински обратното.

 17. 17 Профил на Jiggy
  *****
  Неутрално

  12 Извинявай, изказьт ти е толкова граматически правилен и речта подредена че ясно е че се майтапиш. Очевидно аз сьм тьп и повече от това пиян.

 18. 18 Профил на До номер 8
  *****
  Неутрално

  За много неща имате право в коментара си, но аз не мисля, че народът би лесно разпознал един свестен политик. Имаше наскоро един кандидат - реформатор, прозападно настроен, с бърз ум, ясна логика и план за действие. И какво стана - хората избраха плямпача.

 19. 19 Профил на A FAILED STATE
  *****
  Неутрално

  ТАКА НАРИчАТ ТАКИВА ДЪрЖАВИ

 20. 20 Профил на Дядо Тричко
  *****
  Неутрално

  След фалита на Станишев - историята ще се повтори догодина с Б.Б. Хората не могат да разберат, че в българския дефицит на способни политици плямпачите не са алтернатива. Б. Б. ту иска напускане на десните на парламента, ту обратното. А вижте организаторската му дейност- гигантски задръствания в различни невралгични точки, проекти за пренасочване на движението в не дотам задръстените сектори ( какъвто е кръстовката на теливизионната кула) и т. н. Кое мероприятие Б. Б. е завършил блестящо? Остава му говореното, на което той е майстор.

 21. 21 Профил на bg
  *****
  Неутрално

  работата е проста та дрънка.Не се търсят леви десни или средни политици а само такива дето нв крадат

 22. 22 Профил на Мондиана
  *****
  Неутрално

  Напълно съм съгласна с 11 и 20!

 23. 23 Профил на p04ceu
  *****
  Неутрално

  "Излизането от тази каша ще е много трудно без мощна политическа алтернатива тук, в България, каквато не се задава."
  Ако има някои 35-40 годишни професионалисти в управление на публичния сектор с малко чар и харизма, сега е момента да се вземе тази политическа "пазарна" ниша. Единственото което ще се изисква от тях е просто да представляват интересите на про-европейските десни избиратели в България, които не са свързани с фамилните политико-икономически кръгове в страната

 24. 24 Профил на Хирургът Европа
  *****
  Неутрално

  Днес, след 13 часа (слушайте Барозу на живо), ще стане ясно следното: България влиза в 4-тата си национална катастрофа, във всяка от които участва член на Кобургската династия. Не е правилно мнението, че съществува заговор, видите ли, да бъдем върнати в орбитата на Русия. Не е Русия тази, която желае злото на България. Кой докара чужди военни бази у нас? Кой прати Българската армия да служи като тъмничар на криминален затвор под управлението на чужда военна полиция? Като човек, който всеки ден се занимава с документи на ЕС за България, виждам каква огромна полза щеше да има страната ни, ако спазваше правилата на ЕС - огромни пари, защита, насърчаване на всички полезни инициативи - срещу едно-единствено изискване - да не се крадат парите, защото те излизат от джоба на останалите европейци - Ханс, Мариана, Джон.

 25. 25 Профил на До мрънкащият Стефан Попов
  *****
  Гневно

  следващото ниво на соросвизЪма в манипулираното (тотално) българско общество!
  снимката ни ви ли говори много, а пропо?

 26. 26 Профил на Кр. Кабакчиев, д.ф.н.
  *****
  Неутрално

  Моите данни за НЕВЕРОЯТНА КОРУПЦИЯ В СЪДЕБНАТА СИСТЕМА, и то не къде да е, а във ВЪРХОВНИЯ КАСАЦИОНЕН СЪД:
  http://kkabakciev.blogspot.com/
  Интерес към случая проявиха Transparency International Bulgaria, http://www.transparency-bg.org/
  Изпратих им подробно описание на случая и те се ангажираха да го представят на международната общественост - за което им благодаря.

 27. 27 Профил на sivrieva-zlatarova
  *****
  Неутрално

  Публикацията-интервю е изключително навременна,аналитична,полезна,стига тези от които зависи неизбежната промяна да могат да размислят и се подредят по знания,умения,отговорности в името на децата и внуците си

 28. 28 Профил на Емигранта да не говори глупости, защото истинските емигранти са в България
  *****
  Неутрално

  Точно така - истинските българи-емигранти са в България, а не в чужбина! Защото тия на снимката в момента управляват България, но нито един от тях не е българин! Дори имената им не са български - Сергей Дмитриевич, Сакс Кобург Готски, Ахмед Доган! Да не говорим, че първият и вторият получиха спешно българско гражданство, за да станат министър-председатели на България! А третият е съден и лежал в затвора за антибългарска терористична дейност! Кажи уважаеми Емигранте, как да очакваме тия хора да правят нещо добро и полезно за България и българите? Да не говорим, че зад тях стои един, дето цяла България го нарича не с името му, а с Агент Гоце, който агент Гоце цял живот е служил на филиала на Московската политическа полиция в България, наречен ДС! Истинския управляващ на България е точно Москва чрез тези жалки палячовци! И причината за хаоса, мизерията, нищетата в България, е точно политиката на Москва! Точно Москва показва по този начин среден пръст на Брюксел и демонстрира Кой командва в България! Защото ако Москва реши да се съобрази с международните договорености, в България само за 24 часа нещата ще си застанат на мястото! Истината е, че Брюксел води истинска българска политика и иска българите наистина да заживеят като нормални хора! Истината е, че точно "братушките-освободител" от Москва се държат към братска България както робовладелците в Америка не са се държали към робите-негри преди войната между Севера и Юга! Истината е, че ако Брюксел наистина иска да помогне на България и на българите, трябва незабавно да постави ултиматум на Москва - международните договорености трябва да се изпълняват коректно! И да предупреди Москва, че последиците ще бъдат за сметка на виновните нарушители на тези договорености! И ако Емигранта е наистина Емигрант, нека не се гаври и той с тежкото положение на българите в България, а да обясни в Европа за какво става дума, защото след България, ще дойде редът и на Европа! И ако сега България може все пак да се надява на Европа, то тогава Европа няма да може да се надява на никого - дори и на Вашингтон, който също предаде и продаде демократичните ценности, за които загинаха толкова велики американци!

 29. 29 Профил на Култовооооооооо
  *****
  Неутрално

  Е, сега няма 1000% инфлация, има месце, салатка и кабеларки! Смених дограмата, карам си голфчето, кво ме интересуват политиците? Всички покрадваме, кой колкото може... Наздраве!

 30. 30 Профил на Nik
  *****
  Неутрално

  ...България...някаква безнадеждно отпаднала периферия, потънала в инфантилна игра на държавност...По-дълбоките основания за това състояние са отделен въпрос ... просто такъв тип общество се е образувало тук.

  Мога да се подпиша с две ръце под това.
  Пак ще се повторя - изходът е Аерогара София.
  Спасението на давещите се е в краката на самите давещи се!

 31. 31 Профил на nina
  *****
  Неутрално

  "...на президента трябва да му бъдат отнети всякакви правомощия да надзирава и конструира изпълнителна власт. Тази възможност трябва да му се вземе радикално и веднъж завинаги..."
  С това трябва да се почне.

 32. 32 Профил на Lili Kostova
  *****
  Неутрално

  Но, що се отнася до конституцията, аз нямам никакво съмнение, че на президента трябва да му бъдат отнети всякакви правомощия да надзирава и конструира изпълнителна власт. Тази възможност трябва да му се вземе радикално и веднъж завинаги.
  Свеждането на президенстките функции до представителни е част от политическата програма на партия "Зелените". Повече на
  http://www.bulgariangreens.org/index.php?page=program

 33. 33 Профил на елена
  *****
  Неутрално

  Потресена съм. Това не може да бъде! Ами, че нас направо ни зачеркват. Такова унижение държавата ни май никога не е изпитвала. "Упорита инфантилност", не това не може да бъде!за съжаление е факт.

 34. 34
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 35. 35 Профил на qwerty
  *****
  Гневно

  "България е шокирана и, разбира се, унизена от този доклад. Но в него се чете и нещо друго - шокирани и изумени от цялата ситуация са и институционалните му автори. От една страна, критиката е радикална, от друга, критиките са толкова много, че е нереалистично да се очаква изброените проблеми да се решат през следващите 5 години примерно - за цял политически мандат. Има сякаш едно самопризнание на авторите: дотук беше, не знаем какво повече можем да направим. Отношението към България, което се процежда в самия стил на доклада, е като към някаква безнадеждно отпаднала периферия, потънала в инфантилна игра на държавност. Това подозрение за България втрещява ЕК и стресира езика на доклада. По-дълбоките основания за това състояние са отделен въпрос, подозрението е, че просто такъв тип общество се е образувало тук."
  Колко точно и безмилостно откровено! Дойде Видовден, но горчивата чаша ще я пием още години, години...

 36. 36
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 37. 37 Профил на Аз
  *****
  Неутрално

  Логично е да се случи, трябваше и по-ран ода бият камбаната. Тройната коалиция и Гоце носят отговорността, но май само НДСВ ше го отнесе, нищо, че е с най- малко простотии на борда.

 38. 38 Профил на окото
  *****
  Гневно

  Какво повече всъщност може да направи Брюксел от спирането на еврофондовете, което не решава автоматично проблемите?

  - До този момент комисията искаше нови закони, институции, административни процеси, а сега казва - виждаме, че всички тези промени са привидни, една игра на институционална инженерия. Въпросният масив от закони, процеси и процедури просто не работи, т.е. ние, комисията, не знаем какво да правим с вас. Ако сега трябва да вземаме решение за вашето членство, щяхме да ви сложим един санитарен период за още 3 години, в който да се убедим, че можете да излезете от своята упорита инфантилност. Вие разигравате стражари-апаши по тези земи, но ние не смятаме вашата игра на държавност за истинска държавност.

  Откъде обаче би могло да започне решаването му - пак се заговори за промени в конституцията?

  - Това не са конституционни проблеми. Но, що се отнася до конституцията, аз нямам никакво съмнение, че на президента трябва да му бъдат отнети всякакви правомощия да надзирава и конструира изпълнителна власт. Тази възможност трябва да му се вземе радикално и веднъж завинаги. В крайна сметка правителството може да падне. Едната от партиите в коалицията ще изчезне, другата ще понесе тежки загуби, третата ще се измъкне поради етническия си характер, но конструкторът на всичко това ще си остане недокоснат. Затова трябва да се приключи с половинчатите изпълнителски правомощия на президентската институция, която е конструирана така, че да разсейва въпроса за отговорността. Има раздвояване в отговорностите в България, което е вредно.

  ПОРЕДНИЯТ БЪЛГАРСКИ КРАХ! БРАВО, КОМУНИСТИ, НАЧЕЛО С ГОЦЕ-ДОВЪРШИХТЕ БЪЛГАРИЯ!

 39. 39 Профил на Антонов
  *****
  Неутрално

  Напълно съм съгласен с 28.Мога да добавя следното:Статията правилно описва ситуацията,но някои изводи са странни и в никакъв случай не са без задна цел.
  1.Какво значи,че не прилича на руската олигрхическа,престъпно мафиотска държава.Повечето мислещи хора в България,че Гоце работи активно за налагане на руския модел(путинизация)в България.Разбира,колкото и да е верно за България,все още сме много далеч от руското престъпно общество.По тревойни са изводите,които налага статията (12 веднага ги е възприел с радост).Всичко е безнадеждно няма смисъл да се борим.
  Европа ни е отписала(а това не е така нещата са много по сложни),дайте да се върнем в руското блато.Да може така да стане,за което работи тази общо взето верна,но подла статия.Но ако се присъединим към "руското блато" сегашните проблеми и крадене ще ни се видят "дребни"
  на фона на тоталното ограбване и тоталната
  несвобода,която ще настъпи.Тогава обаче ще бъде късно,защото ще получим диктатура и вече напълно полицейска държава,възможно е и по лоша от тази,която имахме при комунистите.Жсички беди за България са идвали от велико руската шовинистична политика на Бълканите.Единствено Костов в критичен момент не пусна руските самолети да прелетят към Косово.Аз мога да доверявам само на него в сегашната ситуация,когато е поставено на карта съществуването на държавата България.Това ,което написах не е предназначено на платени и неплатени руски ченгета.Тяхната реакция ми е ясна.

 40. 40 Профил на Какво да се прави?
  *****
  Неутрално

  Изходът е всички такива неправителствени организации, в които има достатъчно отговорни и интелигентни хора да се координират и поведат хората към Европа. Не е нужно всеки да показва колко е велик, а важното е обединение с единствена цел - превръщане на България в европейска държава.

 41. 41 Профил на окото
  *****
  Гневно

  Тъй като това не е държава, тъй като тук няма и капка нормалност, тъй като овцете пак ще гласуват като овце или пък ще берат гъби, тъй като пералните ще продължат да работят с пълна сила, сечта на горите ще се засили още повече, бетонирането с уродливи и рухващи от само себе си сгради и то ще продължи, тъй като София скоро ще заприлича на Кабул по мърсотия, тъй като надеждата угасва със страшна скорост, то.....!!! Бягайте деца, по-бързо бягайте от тази мрачна територия, наречена България!

 42. 42 Профил на Васо
  *****
  Неутрално

  Браво на Стефан Попов. Това е истината за инфантилна България, която си е една бутафорна държава. Г-н Попов не вижда изход от тази ситуация или не сме е да го каже открито, защото за някои ще бъде шокиращ. Струва ми се, че
  единственният изход за истинско европейско управление на тази територия е превръщането и в протекторат на Европа !

 43. 43 Профил на Sin
  *****
  Неутрално

  Кото 28. Копирах Ви в Про&Анти ! Благодаря !

 44. 44 Профил на Авраам
  *****
  Неутрално

  Статията е много точна и обективна. Неправилна е само относно изхода от това положение.
  Изходът е тук и той зависи само от българите. Какво изисква:
  - Смяна на политическия модел.
  - Въвеждане на президентска република като форма на управление с пряк избор на президента от народа.
  - смяна на Конституцията
  - забрана за достъп до власта на всички досегашни участници в нея и виновници за поредната национална катастрофа - както партии, така и лица.
  - въвеждане на пълна отговорност - политическа, морална, наказателна, имуществена и пр. за всяка публична дейност извършвана в България.
  - нови правила за избор на управляващите от всички видове власти - изпълнителна, законодателна, съдебна, ведно с правила за отзоваване. Изцяло мажоритарна система за всяка власт и всеки пост.
  - Търсене на отговорност от виновниците за поредната национална катастрофа.
  Да живее България!

 45. 45 Профил на Отчаяна
  *****
  Неутрално

  Проблемът на българина е, че го е яд не за това, че го крадат, а че не краде той самият. Затова манталитетът на политиците не се променя с навлизането на нови лица в управлението.
  Да, в България има добри професионалисти, но те не желаят или се страхуват в влязат в контролираното от мафията държавно управление.

 46. 46 Профил на a sega na kade
  *****
  Неутрално

  и аз мисля като 45, и аз се чувствам отчаяна и сериозно гледам в посока "навън", казаното в статията е дълбоко аналитично и вярно. Искам да живея в България, но вече чувствам че не мога. Не съм се дала лесно - борила съм се, работила съм, вярвала съм, НО...

 47. 47 Профил на Бордовак
  *****
  Неутрално

  Както валутния борд вкара финансова България в "пътя", така политическия борд може да оправи кашата в която сме попаднали сега. По света стова става с обяваване на военно положение. Така че Европата сега си хапе задника че ни обяви за "демократична страна", в която военен преврат е недопустим.Освен това в България и воените са крадливи като всички нас. Така че не виждам светлина в тунела (освен от насрещният влак) за България в близките години.

 48. 48 Профил на hm
  *****
  Неутрално

  Доколкото разбирам положението,нещата вървят към замразяване и отлюспване на Бг.
  като държава от ЕУ за неопр.време.
  Ако не стане някакво чудо в бъдеще.
  Писнало е им поне досега от нас.
  Едно е да искаш друго, е да можеш!!!

 49. 49 Профил на Тя
  *****
  Любопитно
 50. 50 Профил на Тя
  *****
  Любопитно
 51. 51 Профил на Лидер на себе си
  *****
  Неутрално

  Стига бомбастики.Мислете позитивно.

 52. 52 Профил на Прасенцов
  *****
  Неутрално

  Девети, от къде изкопа Свинаров?! Да не би ти да си самия той?
  Един от най-крупните мафиоти.

 53. 53 Профил на Гяурин
  *****
  Неутрално

  Номер 38.
  Комшу, видиш ли ми в окото корабче?
  Комисията ни казва да си оправим държавата, аго, а не да бягаме, за да бействаш без смущение.
  Като пишат на ученика двойка, да не би това да е знак, че трябва да напусне училището?
  Едно по едно.
  България ще пребъде!

 54. 54 Профил на втрещен българин
  *****
  Разстроено
 55. 55 Профил на TOMANOFF
  *****
  Неутрално

  ЕЛАТЕ ТУК ПРИАТЕЛ4ЕТА

 56. 56 Профил на CANADA
  *****
  Неутрално

  www.go-to-canada.com EVERI TUK E SPASENIETO
  OT 1989 G SAM TUK I SAM SI PADNAL NA KURA!!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK