Евростат: Повече от 30% от европейците ще са на над 65 години през 2060 г.

Евростат: Повече от 30% от европейците ще са на над 65 години през 2060 г.

© Надежда ЧипеваНово изследване на Eurostat показва, че населението на Европейския Съюз ще се повиши до 521 милиона души през 2035 г. и след това постепенно ще спадне до 506 милиона през 2060 г. Очаква се от 2015 г. броят на смъртните случаи да надмине броя на новородените и така увеличаването на населението чрез естествения прираст да спре. От 2035 г. дори имиграцията няма да може да балансира негативният прираст и населението на Европа ще започне да намалява.


Най-много ще намалее населението на България – предвижда се, че спадът ще е с 28% и през 2060 г. населението на страната ще е едва 5.4 милиона души. Други страни с рязък спад на населението ще са Латвия, Литва, Румъния и Полша.


Застаряването на населението също ще продължи. Процентът на хората над 65 години ще нарасне от 17.1% сега до 30% през 2060 г. Очаква се тогава хората над тази възраст в България да са над 60%, тоест на всеки работещ ще се падат по няколко пенсионери. Други държави със същия проблем са Чехия, Латвия, Литва, Полша, Румъния, Словения и Словакия.


Населението ще се увеличи в Кипър, Ирландия, Люксембург, Великобритания и Швеция. Очаква се през 2060 г. държавата с най-голямо население от сегашните членки на ЕС да бъде Обединеното кралство със 77 милиона души, следвана от Франция със 72 и Германия със 71 милиона.

Коментари (5)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Maus
  *****
  Неутрално

  Що им плащат заплати на тези глупаци? Прогнозите им НЯМА КАК ДА СЕ СЛУчАТ, защото параметрите с които мерят се променят, а те няма как да ги предвидят. Настъпват кризи, войни, възходи, упадъци, потоците от хора се пренасочват етс. Кой можеше да каже преди 50 год, какво ще бъде 2008 в България???? Само глупости и загуба на средства раждат тези юнаци...

 2. 2 Профил на Какво си мисля аз
  *****
  Неутрално

  Все пак имиграцията е добро решение за този проблем. Още ни е рано, но политика и концепция трябва да имаме, за да може като се случи да знаем какво да правим. Не ни трябват неквалифицирани работници от третия свят (да избегнем негативния опит на Франция, Германия и Великобритания), а преди всичко жители на страни с култура близка до нашата, основно от по-близките до нас републики на бившия СССР и потомци на българи от цял свят. Като първа преобладаващо християнска страна България трябва да си прави сметка, че ако допуска имиграцията на мюсюлмани ще облекчи пътя за създаването на "ислямски полумесец" от Босна през Косово и Албания, Южна България и Северна Гърция, до Турция. Засега основна пречка за това е Турция, но не се знае в бъдеще каква ще е тя. Затова мюсюлманите да емигрират ако искат в Швеция, в БГ не ни трябват. Трудови спогодби за набор на бачкатори трябва да се подпишат не с Китай, Виетнам, Индия и Египет (като иска да вкарва египтяни, Масларова първа да си сложи фереджето!), а с Украйна, Молдова, Грузия, Армения и евентуално Казахстан и Македония (пак казвам, още ни е раничко, но да мислим отсега не пречи). Дори Сърбия не е добър вариант - през 18 век Австро-Унгария заселила сърби във Войводина като бариера срещу турците, а през 1918 тези територии били отцепени и дадени на Югославия. Това да ни е за урок.

 3. 3 Профил на Гръцки уроци
  *****
  Неутрално

  За ислямския полумесец - Гърция взима много насериозно тази тема, затова от 1912 година води политика по интегриране на северните си територии, където на практика не е имало елинско население, с всички възможни начини. След като част от македонските и тракийски българи емигрират за България през 1912-1941, в Македония и Тракия започва преселването на гърци от Мала Азия и други места. След това през гръцката гражданска война 1944-48 нови количества на практика етнически българи (македонци), които подкрепяли гръцките комунисти, са изгонени към Югославия (България по заповед на Сталин не ги е допускала) или са разселвани по гръцките острови. Голяма част от помаците от Родопите са се изселили в Турция, а част от славяноезичните жители на Егейска Македония поради бедността на този район са принудени да емигрират към Австралия, ЮАР, САЩ и Канада. След 1990 в Тракия и Македония се заселват понтийски гърци от СССР (Русия, Украйна, Грузия и Казахстан), еквивалент на нашите бесарабски българи. Гърция и днес не признава малцинства, а спорът й с Македония е показателен (до голяма степен гръцката позиция е и оправдана). Всичко това показва една ясна и целенасочена политика на интегриране, от която България не е зле да се поучи.

 4. 4 Профил на Младеж
  *****
  Неутрално

  Отлична новина, аз лично ще съм на 105! Блазе ми!

 5. 5 Профил на haokarapora
  *****
  Неутрално

  и какво да почнем да мрем и да раждаме като в африканска страна с гражданска война ли?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK