Великобритания ще бъде най-населената страна в ЕС през 2060 г.

<span style="display: block;" id="agImg_1">Снимката се разпространява под лиценза на <a href="http://creativecommons.org/about/" target="_blank">Creative Commons</a>.</span>

© senzaterra

Снимката се разпространява под лиценза на Creative Commons.Населението на Великобритания ще стане най-голямото в ЕС през 2060 г., гласи нов доклад на Евростат, цитиран от в. Индипендънт. Към 2060 г. България ще бъде сред страните с най-висок процент хора на 65 и повече години, сочат данните на доклада.Великобритания ще изпревари Германия по население с 76,6 млн. жители през 2060 г. в сравнение с 61 млн. в момента. Германското население се очаква да спадне до 70,7 млн. до 2060 г. от 82 млн. през януари тази година.
Най-голям прираст на населението ще има в Кипър - до 66 процента до 2060 г., Ирландия - до 53 на сто и Люксембург - до 52 процента. Общото население на Европейския съюз ще достигне 506 млн. души към 2060 г., когато на всеки човек на 65 и повече години ще се падат едва двама души в трудоспособна възраст, съобщава Евростат. Пикът на населението на ЕС ще е 521 млн. души през 2035 г. в сравнение с 495 млн. през януари тази година. Смъртността ще бъде по-голяма от раждаемостта след 2015 г. От 2035 г. дори положителна нетна миграция няма да може да компенсира негативното въздействие на по-малкия брой раждания.


Освен България страните с най-висок процент с хора на 65 и повече години към 2060 г. ще са Чехия, Латвия, Литва, Полша, Румъния, Словения и Словакия.


Застаряването на населението е сред най-големите предизвикателства пред Европа заедно с климатичните промени и глобализацията, заяви на брифинг говорителка на Европейската комисия.

Коментари (8)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на PO
  *****
  Неутрално

  да бе знае някой кво ще стане след 50 години?!? Глупости!!!

 2. 2 Профил на true-true
  *****
  Неутрално

  хахаха.. със сигурност българия ще е с даста намаляло населения и застаряло... просто защото всички се изнесохме и някои се изнасят от тук - които им е писнало от българската деиствителност и outsourcing-a

 3. 3 Профил на Хм....
  *****
  Неутрално

  Пак оттам:

  За България – предвижда се, че спадът ще е с 28% и през 2060 г. населението на страната ще е едва 5.4 милиона души.

  И при това положение не се инвестира в здравеопазване, образование и високи технологии, а в хотели и ресторанти.

  Защото тогава тези 5.4 милиона ще са сегашните студенти и ученици.

  Жлна и майка на "държавата".

 4. 4 Профил на до 1
  *****
  Неутрално

  ти за статистика и прогнозиране на бъдещи тенденции спрямо сегашните чувал ли си

 5. 5 Профил на А през 2060 година,
  *****
  Неутрално

  колко от великобританците ще бъдат от бялата раса или няма да има такива!?!?!

 6. 6 Профил на от 1 до 4
  *****
  Неутрално

  ти за войни избухнали за 1 нощ чувал ли си? приятелю не знаем дали ще се събудим утре, а те ми говорят за след 50 години! Глупости!!!

 7. 7 Профил на ...
  *****
  Неутрално

  Германия нещо съвсем в посока надолу го падкара. Те вианги са била страната с най-голямото население на европейския континент. Икономиката им в рецесия, населението им намалява. като имате впредвид, че от 80 милиона германци сега 10 са турци, араби, авганистанци, пакистанци китайци и източно европейци. Явно само след 20 години германия тотално ще се потурчи. Учете турски не немски.

 8. 8 Профил на Endymion
  *****
  Неутрално

  Според статистиката само преди 30 години населението на Ирландия, Кипър и Люксембург не е нараствало, а населението на Полша и Румъния е нараствало много сериозно. Така че прогнози за 50 години напред са си глупости. Те винаги започват с „При запазване на сегашните тенденции“, но никой не знае със сигурност какви ще са тенденциите дори и след 20 години.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK