ЕИП се присъедини към санкциите срещу България

Европейското икономическо пространство (ЕИП) се присъедини към санкциите на ЕС и също спря парите за България.


Финансовият механизъм на ЕИП е решил миналата сряда да замрази безвъзмездната си помощ за страната въз основа на въведената от ЕС наказателна мярка от 23 юли 2008 г., с която бе отнета акредитацията на разплащателните агенции към Министерството на финансите и Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Парите от ЕИП трябваше да минат през Централното звено за финансиране и договаряне, което е на подчинение на финансовия министър Пламен Орешарски. Правителството е било уведомено веднага за новата санкция, но е премълчало, съобщава вестник "Сега".


В Европейското икономическо пространство влизат всичките 27 държави от ЕС плюс три от страните в Европейската зона за свободна търговия (ЕФТА) без Швейцария. Тези три страни са Норвегия, Исландия и Лихтенщайн, които са толкова богати, че нямат интерес да се присъединят към ЕС. Но те прилагат част от общата политика на съюза и допринасят финансово за нейното изпълнение. ЕИП е създадена на 1 януари 1994 г. След референдум Швейцария се отказа да се включи, но се ангажира също да участва в общите политики чрез финансов принос по двустранни споразумения с ЕС.
За периода 2004-2009 г. трите страни от ЕИП обещаха да дадат безвъзмездно 1.3 млрд. евро на новоприетите държави от петото разширяване на ЕС, за да подпомогнат тяхното социално изравняване със западноевропейските държави. Тъй като България влезе със закъснение в ЕС, за нея бяха отпуснати 21.5 млн. евро за периода от 1 януари 2007 до 30 април 2009 г.


Тромавата ни администрация задвижи процедурата по усвояване на средствата едва тази година, като на 28 май министър Орешарски обяви края на набирането на проектни предложения. Техният брой бе 264 на обща стойност 190 млн. евро, което бе 10 пъти повече от общия бюджет на програмата. Последвалото пресяване одобри 40 проекта за 17.2 млн. евро плюс 21 резервни проекта. Отделно ЕИП дава 2 млн. евро на неправителствени организации, които няма да бъдат засегнати от замразяването на парите, защото се контролират пряко от Финансовия механизъм, а не от министерството на Орешарски.

Коментари (9)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на aussie
  *****
  Неутрално

  Какво ли да коментира човек, освен отново да подчертае огромната некадърност и нахалство което струи от това гнусно правителство наречено "тримата глупаци"

 2. 2 Профил на Нормален
  *****
  Неутрално

  "Европейското икономическо пространство (ЕИП) се присъедини към санкциите на ЕС и също спря парите за България."

  БРАВО! Само шамари и шутове за червените бандити!

 3. 3 Профил на goce
  *****
  Неутрално

  само ПИНОЦЕТ МОЗЕ ДА ОПРАВИ БГ !!!

 4. 4 Профил на Архимандрит
  *****
  Неутрално

  И аз се присъединявам към санкциите срещу България. Засега само ги предупреждавам (управляващите), ако няма промяна ще започна да наказвам по-сериозно - спирам плащането не само на парното, но и на данъците. Имам и други санкции

 5. 5 Профил на Гоце Първанов
  *****
  Неутрално

  Това не значи че комуноидите няма какво да крадът - на ред са апартаментите на пенсионерите и земята.

 6. 6 Профил на kamenl
  *****
  Неутрално

  Номер 5 отлично го е казал. Голяма работа че спрели европейските пари - ще сложим една лелка да подменя политическия език на Европа с комуноидна пропаганда, ще и дадем телевизионно време по Комуноидонал Едно и Баш Телевизионна Вересия...

  А междувременно банките на нашите другари (уж 'европейска' собственост) ще гепят любимите ви панелки и самосъбарящи се тухлички, докато вие тъжно пиете ракийка вкъщи, тихичко пцуете и в ден за избори ходите за гъби в гората.

 7. 7 Профил на аз
  *****
  Неутрално

  кризата през 1997 не започна ли с финансовите мерки на МВФ... сега се повтаря същото - комунистите грабят, чужденците им писва и наказват, за нас остава да ги свалим

 8. 8 Профил на Рейнски
  *****
  Неутрално

  Станишев се възмущава на десницата, които искали да седнат на техните столове...
  За левицата управлението означава да седиш на стола, а не да работиш.
  Е и да крадеш!
  В цял свят управляващите по някакъв начин се облагодетелстват, но облагодетелстват и тези, които са ги избрали.
  А БСП и ДПС направо КРАДАТ! И това вече се разбра в цял свят!
  КРАДАТ!

 9. 9 Профил на До 3
  *****
  Неутрално

  Никак не ми харесва, но си прав.
  Криво да седим ...
  Тва е положението минке.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK