Минималната гаранция за влогове в ЕС може да стане 50 хил. евро

Финансовите министри на Европейския съюз договориха във вторник увеличение на гаранциите за депозити до суми от 50 хил. евро, предаде Ройтерс. Мярката трябва да компенсира отказа да се приеме общ финансов план по подобие на САЩ. В момента таванът на минималната гарантирана сума е 20 хил. евро, а първоначално се предлагаше тя да бъде увеличена на 100 хил. евро. Скоро се очаква официалното предложение на Европейската комисия, което да се гласува и приеме като закон.Досега само отделни страни - Гърция, Ирландия, Великобритания и Германия, предприеха подобни мерки, където вече няма лимит, а се гарантира пълната сума на депозитите. За това се е подготвяла и Испания, но от финансовото министерство обявиха, че ще чакат решенията на срещата Екофин.


"Все още потребителите не бягат от банките", каза Силвен Бройе, икономист от френската "Натиксис". Това би било краят и трябва да се предотврати с всички сили, каза Бройе. Освен по-голямата гаранция Европейската комисия може да предложи гарантирането на депозитите да стане по подобие на Дания. Там изплащането на депозита при несъстоятелност на банката трябва да стане до пет работни дни, а в ЕС срокът е до три месеца.


Ирландия първа заложи държавни пари зад влоговете на гражданите, но начинът, по който го направи - избирателно за 6 банки и с гаранции и за бъдещи кредити - предизвика критики от партньорите и Брюксел.


В България Фондът за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ) покрива задължителния по евростандартите минимум от 20 хил. евро, а данните от края на 2007 г. сочат, че над 99% от всички влогове са под 40 хил. лв. При положение че Европейската комисия одобри предложението на министрите, то новият праг за гарантиране на влоговете ще важи и за България.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK