Представители на евроинституциите: Има нужда от критична журналистика

&nbsp;Георги Пирински, председател на НС<br />

© Асен Тонев

 Георги Пирински, председател на НСДоколко прозрачни са европейските институции и доколко информацията, която предоставят на медиите е наистина съществена и интересна, обсъдиха на среща днес в Народното събрание председателят на парламента Георги Пирински с генерални директори на медии, делегати на конференцията "50 години Европейски парламент през погледа на медиите", предаде БТА.Има нужда от критична журналистика и от медия, която да информира за Европарламента, споделиха участниците, представители на европейските институции. Те поставиха и въпроса дали и доколко европейската тематика е интересна за медиите.
Европейската комисия дава твърде много информация, въпросът е доколко по-голямата част от нея е съществена, споделиха журналистите, участващи във форума. Според тях обаче липсва истински дебат. Хората се интересуват от нещо, в което има проблем, страст, дискусия, посочиха представители на медиите от страните членки.


Председателят на Народното събрание Георги Пирински поздрави генералните директори на БТА и на БНТ - Максим Минчев и Уляна Пръмова, за тяхната изключителна работа през последните няколко години за това да направят въпросите, свързани с Европейския парламент, по-разбираеми и близки за българските граждани. Обществените медии са една от ценностите на европейската демокрация, каза генералният директор на БНТ Уляна Пръмова.В изборите за евродепутати през 2009 г. има перспектива политическите семейства в Европейския парламент да представят комплексни позиции по актуални въпроси, които са на дневен ред в европейски страни - финансовата криза, как Европа може да запази своята социална ориентация в кризисна среда и как ЕС да работи в полза на гражданите. Това каза Георги Пирински при откриването на конференцията в пленарната зала на парламента.

Конференцията е организирана по инициатива на БТА в партньорство с БНТ и е под патронажа на председателя на българския парламент Георги Пирински и председателя на Европейския парламент Ханс-Герт Пьотеринг.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK