България ще запази дела си в тръбата до Гърция

България ще запази 24.5% дял в петролопровода Бургас - Александруполис дори руската страна да осигури цялото финансиране и да поиска увеличение на дела си в проекта. Това съобщи министърът на регионалното развитие Асен Гагаузов пред агенция SeeNews.


Руската страна има мажоритарно участие, а България и Гърция държат по 24.5%, като тези дялове са записани и в меморандума за нефтопровода, ратифициран от българския парламент. Интерес към покупката на българския дял проявиха американската компания "Шеврон" и "Казмунайгаз". Идеята за продажбата бе лансирана от премиера Сергей Станишев, но впоследствие държавата се отказа от намаление на участието си в проекта. В началото на септември руските медии обявиха, че Казахстан отлага участието си и замразява строителството на нефтопреработвателен завод в Джейхан. Казахстан бе обещал на Русия да осигури 17 млн. тона нефт за Бургас - Александруполис. Тогава президентът Нурсултан Назарбаев обвърза гарантираните за Русия обеми с разширението на каспийския тръбопровод, за да може чрез него да се върже петролопроводът с добива от находището Тенгиз до Новоросийск, откъдето ще тръгват танкерите до Бургас.


Моето лично мнение е, че проектът ще се забави, заяви Гагаузов. Това означава, че нефтопроводът ще е готов до 2011 г. В петък френската "Сосиете женерал" бе избрана от надзорния съвет на Международната проектна компания (МПК) за финансов консултант. В нея участва българската проектна компания, чиито акционери са "Булгаргаз" и "Техноекспортстрой". В късата листа на кандидатите бяха банките "Лазард", "Ситигруп" и "Калион", която бе включена по искане на гръцката страна.


Гагаузов заяви пред агенция "Ройтерс", че трудно може да бъде посочена точната стойност на проекта. Предстои да бъде актуализирано технико-икономическото проучване. Той посочи като прогнозна стойност 1 млрд. евро. Капацитетът на нефтопровода ще е 30 млн. тона петрол годишно с опция за увеличаването му. Дневник

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK