Зависимостта на ЕС от руския газ ще спада, сочи нов доклад

Изследването ще бъде представено довечера в софийския хотел "Радисън"

 

© Reuters

 Противно на песимистичните прогнози на експерти и политици зависимостта на ЕС от газовите доставки на Русия надали ще нараства в бъдеще. Това е един от основните изводи на нов доклад на Европейския съвет за външна политика (ЕСВП), озаглавен "Отвъд зависимостта: ЕС и руският газ" и целящ да предложи начини за подобряване на европейската енергийна политика.


Изследването ще бъде представено в сряда от 18 ч. в хотел "Радисън", съпътствано от коментарите на Румен Овчаров, председател на комисията по бюджет и финанси в Народното събрание, и на Иво Прокопиев, председател на Конфедерацията на работодателите и индустриалците (КРИБ) и съиздател на в. "Дневник" и "Капитал".


Според автора на доклада Пиер Ноел и ключовата роля, която руският газ има за Европа, е основната спънка пред опитите на Евросъюза да придобие единна и по-твърда политическа позиция спрямо Москва. Убеждението, че енергийната зависимост на съюза от Русия ще расте и занапред, обаче е грешно - в бъдеще Европа надали значително ще увеличи газовото си потребление, а делът на Русия в европейския газов внос макар все още да остава значителен (над 40%), се намира в постоянен спад през последните 25 години (през 1980 г. размерът му е бил 80 на сто).
Съгласно изследването, за да намали политическото влияние на руския газ, ЕС се нуждае не от нови енергийни източници, а от единен енергиен пазар. Липсата му днес кара големите потребители на синьо гориво в съюза като Германия, Италия и Франция, както и някои държави от Източна Европа без алтернативни газови източници да избират двустранното сътрудничество с руския монополист "Газпром" и произтичащите от него политически последствия вместо общи проекти на ЕС като "Набуко".


Решението на Брюксел да приеме трети енергиен пакет, предвиждащ разделяне на собствеността на газопреносните и електрическите мрежи, както и да създаде Европейската агенция за сътрудничество на енергийните регулатори (ACER) са крачки в правилната посока към единен енергиен пазар, смята Пиер Ноел. Той обаче подчертава, че ACER се нуждае от значително по-големи пълномощия, в частност, за да може да предотврати по-нататъшната инвазия на "Газпром" в Европа. От своя страна ЕС трябва да помогне на централно- и източноевропейските страни, които понастоящем са силно зависими от руските горива, да оценят сигурността на газовите си доставки и да разработят национални планове за действие в енергийната област.

Коментари (12)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на >
  *****
  Неутрално

  Това, което трябва да 'спадне' е зависимостта на света от долара.
  ............
  Москва. 28 октября. INTERFAX.RU – Россия и Китай выходят на новый уровень двухсторонних отношений. Сегодня в Москве главы правительств двух стран обсудили широкий круг вопросов стратегического сотрудничества с области торговли, финансов, энергетики и технологий, а члены делегаций подписали ряд соглашений, ключевое из которых – между "Транснефтью" и Китайской национальной нефтегазовой корпорацией CNPC о принципах строительства и эксплуатации нефтепровода Сковородино - граница КНР. Россия также предложила Китаю отказаться от доллара при расчетах в торговле.

 2. 2 Профил на Константинов
  *****
  Неутрално

  Да ама не била само зависимост от газ! И от парички имало зависимост ето тука информация от www.WSJ.com

  Barclays' Search for Capital Leads to Two Russian Banks

  LONDON -- Barclays PLC is seeking investments from two state-backed Russian banks in an effort to boost its capital.

  The British bank has spoken to OAO VTB and OAO Sberbank about potential capital injections, but it wasn't clear Monday if Barclays' efforts had been successful.

  Barclays said it would raise £6.5 billion ($10.34 billion) from private sources to meet government capital benchmarks.

 3. 3 Профил на Realist
  *****
  Неутрално

  Много Добре.... Това, което трябва да спада е Империализма и Нахалството на Руснаците.

 4. 4 Профил на Константинов
  *****
  Неутрално

  Realist! Я за тебе тука една информация от ББС във връзка за грузинските престъпления в Осетия:
  "Грузия использовала оружие против мирного населения

  Грузинская армия вела беспорядочный огонь, жертвами которого стали и мирные жители
  Во время августовской операции в Южной Осетии Грузия использовала оружие против мирного населения. Свидетельства беспорядочного применения оружия грузинской армией увидел корреспондент Би-би-си Тим Хьюэлл во время визита на территорию, где в августе шли бои.
  Очевидцы происходившего рассказали нашему корреспонденту, что грузинские танки вели огонь по жилым домам, а солдаты расстреливали гражданских лиц, которые пытались спастись от обстрела на машине.

  21-летний осетинский студент Георгий Тадтаев стал одной из жертв конфликта.

  Как рассказала Би-би-си его мать Тая Ситник, сын скончался у нее на руках 9 августа от осколочного ранения в шею.

  Как рассказывает Ситник, она видела, что недалеко от их пятиэтажного многоквартирного дома остановился грузинский танк, который стал методично стрелять по каждому этажу.

  "Они стреляли не из автоматов, а из тяжелого оружия. Снаряды взрывались", - рассказывает женщина.

  Следы повреждений на доме говорят в пользу версии, изложенной Ситник.."

  За повече информация:
  http://news.bbc.co.uk/hi/russian/international/newsid_7696000/7696146.stm

 5. 5 Профил на Realist
  *****
  Неутрално

  Не чети само руска преса че е вредно . Има 60000 грузинци останали без домове. ЕС отпусна 4.5 милиарда на Грузия.

  И не е само Грузия. Кой поддържа мутрите в България например?

 6. 6 Профил на Realist
  *****
  Неутрално

  Факт е, че арогантността на Русия е функция на печалбите и от петрола и газта. Иначе лично аз нямам нищо против Руснаците.

 7. 7 Профил на hm
  *****
  Неутрално

  откога бибиси дават комюникета на руски .Май това е бибисито на КАМСАМОЛЬСКАЯ ПРАВДА

 8. 8 Профил на asenv
  asenv
  Рейтинг: 15 Неутрално

  Май ще ручат скоро сандвичи с нефт и ще дишат газ проклетниците...

 9. 9 Профил на Путин, Владимир Владимирович
  *****
  Неутрално

  ВСякое действие, водещо до намаляване на зависимостта от русский газ, е акт на агресия срещу Рассия и тоже е престъпление против праваславието и славянствата.

  Чакайте амиратварители!

 10. 10 Профил на Alien
  Alien
  Рейтинг: 1154 Неутрално

  Наш Р.Овч. вероятно няма да "представи" въпросния доклад, а ще разясни на публиката че той всъщност не иска да каже това което казва, а дори и да иска - това е напълно грешно. И че "Газпром" е най-добрата и хуманна компания на света и ЕС вместо да се занимава с глупости трябва да и хариже цялата газопреносна мрежа на континента, както и да и съдейства да вземе на концесия всички газови находища в Азия и Африка. Как мислите - има ли шанс тоя да се задави с нещо на коктейла след представянето и да пукне?

 11. 11 Профил на Pchelichko
  *****
  Неутрално

  Добра новина за България

 12. 12 Профил на az
  *****
  Неутрално

  Не е ли малко странно имеено в БГ и именно Р. Овч. и Кръстев да обсъждат намаляващата зависимост на ЕВРОПА от руски газ? Защо ли подобна конференция не се провежда по- на Запад, там където най-много се ползва руска и друга газ?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK