ЕС ще забранява използването на живак и олово в детските играчки

<span style="display: block;" id="agImg_1"><span id="agImg_1" style="display: block;"><span id="agImg_1" style="display: block;"><span style="display: block;" id="agImg_1"><span id="agImg_1" style="display: block;"><span style="display: block;" id="agImg_1"><span id="agImg_1" style="display: block;"><span style="display: block;" id="agImg_1"><span id="agImg_1" style="display: block;"><span style="display: block;" id="agImg_1"><span id="agImg_1" style="display: block;"><span id="agImg_1" style="display: block;"><span style="display: block;" id="agImg_1"><span id="agImg_1" style="display: block;"><span style="display: block;" id="agImg_1"><span id="agImg_1" style="display: block;">Снимката се разпространява под лиценза на <a href="http://creativecommons.org/about/" target="_blank">Creative Commons</a>.</span></span></span></span></span></span></span></span></span></span></span></span></span></span></span></span>

© Michael Haslam

Снимката се разпространява под лиценза на Creative Commons.По-строги правила за вноса на детски играчки от Китай, както и забрани за използването на опасни субстанции като живак и олово при изработването на детски играчки за пазара на ЕС може скоро да влязат в сила, предаде EUobserver. В четвъртък комисията по вътрешен пазар и защита на потребителите на ЕП гласува единодушно за налагане на ограниченията.


Евродепутатите искат да станат свидетели на забрана за най-опасните метали, като например живак и олово, както и ограничено използване на химически субстанции и аромати в предмети като образователни играчки, които симулират определени миризми.


Хормонално активни агенти (химикали, които действат като хормони и разстройват функциите им) обаче не са изрично споменати в директивата, защото вече се регулират от директивата REACH, отбелязва EUobserver.
Предупреждения за безопасността на играчките, както и упътванията също ще бъдат обект на по-строги правила. Уебсайтове, които продават детски играчки пък ще трябва да публикуват съответните предупреждения.


Настоящите правила за безопасност датират от 1988 г. и вече не са подходящи за новото поколение играчки, посочи Мариан Тисен, евродепутат от Белгия. "Необходимо е осъвременяване на директивата, така че децата като най-уязвими потребители да са по-добре защитени, а родителите да имат гаранция, че всяка играчка, която купуват в ЕС, отговаря на най-строгите стандарти за безопасност," заяви Тисен.


Сред останалите промени са включени изисквания играчки, които не са пакетирани отделно, а са сложени в храна или сладки, също да бъдат забранени. От друга страна играчките, които са отделно пакетирани, трябва да бъдат достатъчно големи, за да не се засядат в гърлото на децата. Що се отнася до пазарния надзор, то производителите ще бъдат задължени да изготвят пълно техническо досие за всяка играчка, както и да провеждат оценка на безопасността преди да започнат да пуснат продукта на пазара.


Евродепутатите се надяват директивата да бъде окончателно одобрена и да влезе в сила преди следващите избори за ЕП през юни 2009 г., посочва EUobserver.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK