Чешки художник: Измамих всички с инсталацията с "кенефа"

Чешки художник: Измамих всички с инсталацията с "кенефа"

© ДневникЧешкият художник Давид Черни призна снощи, че е измамил властите в Прага и Брюксел с инсталацията си, предизвикала скандал в София с изобразяването на България като колаж от клекала. Измислена е и българката Елена Желебова, представена като автор на "кенефа". В действителност цялата инсталация е дело на тесен кръг чешки приятели на Черни и не е вярно, че авторите са по един от 27-те страни членки, предаде Агенция Франс прес.


"Гротескните преувеличения и мистификацията са характерен белег на чешката култура и създаването на фалшиви идентичности е една от стратегиите на съвременното изкуство", се казва в изявлението на художника по повод инсталацията, част от официалната културна програма на чешкото председателство на ЕС.


Ден преди насроченото за сряда откриване на инсталацията "Ентропа" чешкият вицепремиер по европейските въпроси Александр Вондра заяви, че е бил "неприятно изненадан да научи, че авторът е Черни, а не 27 художници от страните членки". Художникът носи пълната отговорност, че не е спазил ангажимента, който пое към правителството, а в новата ситуация обмисляме какви стъпки да предприемем, допълни Вондра.
Арт-провокаторът обясни, че искал да включи 26 свои колеги от Европа, но по различни причини не е успял и решил вместо това с двама приятели да си измисли имената и да работи с малка група свои сънародници.


"Извиняваме се, че не уведомихме чешките власти за реалното състояние на нещата и че ги подведохме. Знаехме, че истината ще изплува, но преди това ни се искаше да открием дали Европа може да се надсмее над себе си", се казва в изявлението му.


Разкритието е унизително за чешкото председателство и сега то трябва да реши дали да премахне цялата инсталация, която трябваше да стои над входа на една от емблематичните за Евросъюа сгради до края на юни.


От Ройтерс опитали да се свържат по телефона с "британския художник Халид Асади", представен в брошурата към "Ентропа" като автор на "липсващата" от конструкцията Великобритания. На телефонния номер от интернет сайта отговорил друг художник - Боби Даулър, който нямал нищо общо с Черни и проекта му.


Много медии в Европа, влючително онлайн изданието на "Дневник", публикуваха историята с "цитати" и "творческа биография" на Желебова и други "автори" от проспекта на инсталацията.

Коментари (116)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Желебова
  *****
  Неутрално

  Инсталацията си е интерпратирана моного добре това че на политическата сган не и харесва си е техен проблем пък и да вземат да се замислят малко

 2. 2 Профил на 2384
  *****
  Неутрално

  Хохохохо! Евала, Черни!

 3. 3 Профил на Хриси
  Хриси
  Рейтинг: 1655 Весело

  Тази история става все по-хубава!

  Some say the end is near, Some say we'll see Armageddon soon, I certainly hope we will, I sure could use a vacation from this bullshit three-ring circus sideshow.
 4. 4 Профил на anomali
  *****
  Неутрално

  чехите са като нас пълна безотговорност

 5. 5 Профил на МЗ
  *****
  Весело

  БЕЗ ДА СЕ ОБИЖДАМЕ НО ТУК МОЖЕТЕ ДА ВИДЕТЕ КАКВО МИСЛЯТ ЗА НАС БЕЗ ДА ИМ ИСКАМЕ МНЕНИЕТО. ХА ХА ХА

 6. 6 Профил на Батков
  *****
  Неутрално

  Дългата ръка на Майкъл Чорни (Михаил Черней) отново ни настигна

 7. 7 Профил на ани
  *****
  Неутрално

  Е, ние пак не можем да се надсмеем над себе си. Не само че превръощаме щура форма на изкуство в скандал, но и държим сметка на чешкич посланик. Защо от всичките 27 с извадени кирливи ризи само ние сме обидени?

 8. 8 Профил на Хигиенист
  *****
  Неутрално

  Като начало да пуснем водата в парламента.

 9. 9 Профил на Мислещ
  *****
  Неутрално

  Няма измама - това е голата истина!

 10. 10 Профил на ани
  *****
  Весело

  А и като гледам, тоалетната е пльосната само върху София, не покрива цяла България

 11. 11 Профил на Stancho
  *****
  Неутрално

  Не виждам нищо обидно. Още повече изглежда много хора са изгубили чувството за хумор. Още повече, че тази нещастна държавица България засега не е нищо повече от мръсен кенеф. Още повече, че и турците са на власт и да не говорим за руснаците. И турци и руснаци използват тази държава за кенеф. Нищо повече.

 12. 12 Профил на Бостанчо :)
  *****
  Неутрално

  Много ме боли от Вулгарната истина... Но е истина... Докато всеки от нас не промени първо себе си из корен, към добро, добродетели, морал в чисто човешки аспект, защото всеки в Сърцето си знае кое добро, кое е зло, кое е труд и кое мързел, кое е Правда и кое Неправда, положението и битието ни, само ще се влошава... То без кенефи не може, ала кой иска да прекара целия си живот вътре ?!?!

 13. 13 Профил на maka
  maka
  Рейтинг: 612 Неутрално

  Не виждам и грам ирония в представянето на България в тази инсталация. За разлика например от представянето на Италия, което е иронично, защото има доста връзка с някои характерни черти на итиалианците и техният начин на живот, не виждам никаква връзка в представянето на България. Учудващо ми беше и "обяснението" на уж-авторката, публикувано вчера, че е искала да предизвика скандал - това е единственото обяснение, което може да се върже с несвързаността на инсталацията. Ако авторът е искал да покаже иронично и преувеличено някои характеристики на всяка страна-членка е добре да си е направил проучване за всяка от тях предварително, още повече след както не е успял да ангажира артисти от всяка страна, които много по-точно биха представили страните си. Подобна "несвързана" ирония е по-скоро заядлива, отколкото смешна.

 14. 14 Профил на CAPITALIST
  *****
  Неутрално

  тези,които са обидени ,да се оплачат на арменския поп,много добро решение на чеха ,истнски европеец ,свободомислещ и смел да направи тази провокация ,но май нас най много ни боли че казва истината

 15. 15 Профил на maka
  maka
  Рейтинг: 612 Неутрално

  И да уточним - нито ме боли, нито съм обиден от това представяне, то просто не е смешно, защото няма връзка.

 16. 16 Профил на koko
  *****
  Неутрално

  класика в жанра! гнусно еврейче се прави на интересен на гърба на чешкото правителство1 да върне парите! евреите не са известни с почтенност и с адекватно поведение (последни примери Madoff и ивицата Газа)!!!

 17. 17 Профил на БГ
  *****
  Неутрално

  Аз предполагам, че за Германия художника също не е бил немец. Аутобаните в Германия са си подразбиращи и не са нещо особено или характеризиращо страната през погледа на немец.
  Чехите ни имат за последната дупка в ЕС, едва ли е само лично мнение на няколко чеха. Смисълът, който са вложили, е различен. Смятат ни не за руска тоалетна, а за турска. То на Запад работещите нелегално в повечето случаи са българи от турски произход. Понеже има много етнически турци и за тях е по-лесно да завържат контакт. За Германия например нелегално работещ към турчин получава 6-7€/час нето.

 18. 18 Профил на koko
  *****
  Неутрално

  иначе СОФИЯ си е истински кенеф!!!

 19. 19 Профил на real
  *****
  Гневно

  Има нещо наистина простичко, което пропускаме – ако самите ние не уважаваме себе си, няма как другите да ни уважават.
  Вие искате ли в чужбина да ви виждат като кенефи – ок, да продължаваме в същия дух. Ако пък искате да ви уважават – тук трябва и акъл, политика, а не сами да си сваляме гащите, че да лъсне задника. Не само ние имаме лъщящ от проблеми задник, обаче само ние с невероятна енергичност го преекспонираме, и невороятно, но май изпитваме удовлолствие от това?!
  Ако същата тази енергия всеки един от нас пренасочи в позитивна посока – да променим нещата около нас - хора хвърлящи отпадъците си през балкона, мръсни улици, неорганизирани институции, тотална липса на справедливост на всички нива, неспазване на законите – отдавна да сме постигнали това което искаме.
  Аз имам причини да се гордея че съм българин, и нищо от ежедневните ми проблеми не може да ми попречи да се чувствам така. Защото както ежедневието, така и националното достойнство е такова, каквото си го направим!
  Тези на които им харесва да плюят върху себе си – моля првете го само тихо, в собствените си глави, а най-добре предприемете нещо, тъй че да не ви се налага да го правите изобщо!

 20. 20 Профил на Маркетолог
  *****
  Неутрално

  Ако се срамуваш от символа който си, не можеш да се скриеш, особено ако си забиеш главата в пясъка. Превърни го в достойнство и говори за него. За състезанието по най-далечно пикане от Берлин и Ньой, за голямото сране на Чърчил в Дарданелите, за диарията в Дойран, за лайното с което руския цар намаза Княз Батенберг,за фъшкиите на Светослав Киевски и Балдуин Фландърски за пъцулите на видните румънски и сръбски крале Михай и Милан. А за лош късмет най-големия чистач на тоалетни Наполеон Бонапарт, решил да ни пропусне. Да живее Бате Бойко!Той може да закара бали даже и в Швейцария. Този, който си мисли да плюе по чехите, да не забравя,че няма друга държава, която толкова много и безрезервно ни помогна след Освобождението.

 21. 21 Профил на от тисъна
  *****
  Неутрално


  Ние, електоралните единици сме лайна, затова София е "турски кенеф". Аз, ти, той сме виновни, не комунисти, седесари, царисти и атакисти... Мърша сме си и това е...Я се сетете, оня дето написа "Сатанински строфи" от колко години се крие и не смее да си покаже носа. Мохамед го дебне и ще му клъцне зелката.

 22. 22 Профил на REAL
  *****
  Неутрално

  Има нещо наистина простичко, което пропускаме – ако самите ние не уважаваме себе си, няма как другите да ни уважават.
  Вие искате ли в чужбина да ви виждат като кенефи – ок, да продължаваме в същия дух. Ако пък искате да ви уважават – тук трябва и акъл, политика, а не сами да си сваляме гащите, че да лъсне задника. Не само ние имаме лъщящ от проблеми задник, обаче само ние с невероятна енергичност го преекспонираме, и невороятно, но май изпитваме удовлолствие от това?!
  Ако същата тази енергия всеки един от нас пренасочи в позитивна посока – да променим нещата около нас - хора хвърлящи отпадъците си през балкона, мръсни улици, неорганизирани институции, тотална липса на справедливост на всички нива, неспазване на законите – отдавна да сме постигнали това което искаме.
  Аз имам причини да се гордея че съм българин, и нищо от ежедневните ми проблеми не може да ми попречи да се чувствам така. Защото както ежедневието, така и националното достойнство е такова, каквото си го направим!
  Тези на които им харесва да плюят върху себе си – моля првете го само тихо, в собствените си глави, а най-добре предприемете нещо, тъй че да не ви се налага да го правите изобщо!

 23. 23 Профил на ВВВ
  *****
  Неутрално

  авторът Черни да не би да е евреин?а да има нещо общо с Майкъл Чьорни-черной?Всичко е ясно.

 24. 24 Профил на Каражелебова
  *****
  Гневно

  Само да натвърдя, че не се казвам Желебова, а Каражелебова!

 25. 25 Профил на ВВВ
  *****
  Неутрално

  и още -сега тоалетна утре ибрик ще е символа .

 26. 26 Профил на в очите на Европа ние деиствително сме ....
  *****
  Неутрално

  КЕНЕФ,е сега вече започна дипломатия,то така то.........

 27. 27 Профил на z
  *****
  Неутрално

  значи италия може да е изобразена футболно игрище, а надсмиването с българия да е тоалетна. сравнимо ли е надсмиването със слабостта на италианците и клозатената шега с българите.можеше италия да е да речем контейнер за боклук от неапол

 28. 28 Профил на Айше до Давид Черни
  *****
  Неутрално

  Да те чука мойто манго на четири ракии...

 29. 29 Профил на valerko
  *****
  Неутрално

  мошеник, усвояваш европейски пари,а? и преставяш фиктивни автори. веднага да върнеш парите на еврпейските данъкоплатци

 30. 30 Профил на verita
  *****
  Неутрално

  всеки реагира за сполу4ливото сравнение с тоалетната 4иниа а за надписите ,смарт на гиаурите,никои не реагира.това говори какав народ сме-мЪРДИ

 31. 31 Профил на Major Major
  *****
  Неутрално

  Изгонете ЧЕЗ от България!

 32. 32 Профил на е ако BG е тоалетна тогава Чехия какво е?
  *****
  Неутрално
 33. 33 Профил на ами да
  *****
  Неутрално

  Един чешки простак и провокатор и най-вероятно левичарски педераст Давид Чорни нарече България "кенеф" и форумните лайна избликнаха от него с див възторг.
  Ами ако чешкият евреин от руски произход се информира от форумната българската форумна измет, как друго яче да им направи кеф освен да им изобрази кенеф.

 34. 34 Профил на KORECTOR
  *****
  Неутрално

  Не чешки, а ЕВРЕЙСКИ художник!!!

 35. 35 Профил на KORECTOR
  *****
  Неутрално

  що не е сложил за Германия една газова камера?

 36. 36 Профил на IMA NADEJDA
  *****
  Неутрално

  Няма зажто да се сърдим на другите,4е виждат България по този на4ин.
  Ако трябва аз да изобразя символа - това са препълнените кофи за боклук.
  Но която и да е от карикатурите на Иван Кутузов жте е на мястото си.

 37. 37 Профил на i
  *****
  Неутрално

  жалки и първични комплексари, неспособни да се надсмиват на собствените си проблеми. радвам се, че и в днено време изкуството е съхранило тази си сила да създава полемики и да предизвиква скандали..само така истината излиза наяве!!

 38. 38 Профил на вуте
  *****
  Неутрално

  тоа само е рода с майкъла чорния

 39. 39 Профил на edna balgarka
  *****
  Неутрално

  ее благодарим ти простако за проста6тината ти
  веднага триабва да баде6 вкаран в моята страна и саден по народните закони наи сурово за6тото ти си озволи да ми нанес6 несравнима и скапо струва6та обида и аз 6те ти тарся обез6тетение което ми далги6 за оплескването ми пред света .мерзавез долен

 40. 40 Профил на до ани
  *****
  Неутрално

  Защо от всичките 27 с извадени кирливи ризи само ние сме обидени?" ТРЯБВА ДА СИ МНОГО ТЪПА- БЕЛГИЯ Е КАТО КУТИЯ ЗА ШОКОЛАДОВИ БОНБОНИ,ИТАЛИЯ КАТО ФУТБОЛНО ИГРИЩЕ,СЛОВЕНИЯ КАТО ГОЛЯМА ПЛАНИНА,ГЕРМАНИЯ Е ПРЕДСТАВЕНА ОТ ПАРЧЕТА ОТ АУТОБАНИ И КОЛИ... Е? АМИ ТЪПА СИ!!!

 41. 41 Профил на sc
  *****
  Неутрално

  i vse pak ne e krasivo.

  pyk da si probvat humora vyrhu sebe si pyrvo

 42. 42 Профил на Deep Blue
  *****
  Неутрално

  пьрделите не смеят да се шегуват с великобритания странно защо

 43. 43 Профил на Deep Blue
  *****
  Неутрално

  защото великобритания е остров извьн европа

 44. 44 Профил на до i 37
  *****
  Неутрално

  "жалка и първична комплексарка" си ти, защото иначе щеше да знаеш, че едва ли има друг народ като българите, който така садомазохистично се надсмива на собствените си проблеми, над себе си.
  Българското черногледство е несравнимо и пословично в целия свят, българите са вечно недоволни и това всички го знаят.
  Но тук се засяга националното достойнство на българите, а за това няма прошка. Същата реакция беше и за "еУрото", но е дна безродна "жалка и първична комплексарка" това никога не може да го разбере.

 45. 45 Профил на Веси
  *****
  Весело
 46. 46 Профил на В дъното на всички злини са те
  *****
  Неутрално
 47. 47 Профил на тхарас
  *****
  Разстроено

  За съжаление новината за тази инсталация е на първа страница в сайта на BBC http://news.bbc.co.uk/1/hi/world/europe/7827738.stm .

  Интересно откъде на чешкият автор му е хрумнало да изобрази България като "Турска Тоалетна"? Допълнително си казва че е целял да предизвика скандал в БГ.

  Дали трябва да се потърси отговорност на управляващите последните 8 години за създаване на такъв образ за България?

 48. 48 Профил на Сандо
  *****
  Неутрално

  На всички вдигащи вой до бога мога да кажа само едно - ако България беше изобразена като златната обувка на Ицо Стоичков щяхте да пищите - ама къде е славянската писменост, къде са тринайсетте века? смешници

 49. 49 Профил на Бачо Иван
  *****
  Неутрално

  Верно кенеф ама не какъв да е а Еврокенеф!Нали точно това искахме и се напъвахме да влезем в Европа?А и какво друго да очакваме при такова изобилие на кенефчии у нас?Да се наддяваме прочие че и от кенефчииство може да се изкарат някакви пари щото иначе при тази криза...да не питаме после къде серат гладните!

 50. 50 Профил на mda
  *****
  Неутрално

  истината боли понякога. малко самоирония и чувство за хумор не са излишни никога.

 51. 51 Профил на в потвержение на № 44
  *****
  Неутрално

  THE INFLIGHT MAGAZINE: Кои качества на българите харесвате и кои ни пречат да вървим напред?
  Симеон II: Има много черти, които харесвам. Една ще подчертая и това е любознателността. За един народ тя е много важно качество и носи голям потенциал. Който е запознат с изследванията на народопсихолога Иван Хаджийски, ще разбере за какво става дума. Аз избягвам да обобщавам, обичам да разглеждам въпросите казус по казус, но това, което определено не харесвам, е черногледството. Ако успеем да се отърсим от НАШЕТО ЧЕРНОГЛЕДСТВО, страната ще постигне значителен напредък в развитието си и нашето общество ще придобие самочувствието, което заслужава.  http: //ndsv. bg/content/1186.html
  http: //ndsv. bg/./images/content/1186/cover_58.pdf
  http: //ndsv. bg/./images/content/1186/simeon%20cover.pdf

 52. 52 Профил на Хесапов
  *****
  Неутрално

  Твърде обидна и пошла, дебелашка инсталация. За съжаление даваме повод за такъв поглед към нас.

 53. 53 Профил на Major Major
  *****
  Неутрално

  Аутобаните на Германия са оформени, като пречупен кръст:
  http://newsimg.bbc.co.uk/media/images/45373000/jpg/_45373527_006712438-1.jpg

 54. 54 Профил на една идея за БГ инсталация
  *****
  Неутрално

  Ако искаха да предизвикат нашето чувство за хумор и да се подиграем над себе си, както непрекъснато го правим, инсталацията би могла да изобрази България напр. по следния начин:
  - Страната насечена от 10 аутобана, по които няма нито 1 дупка. Всеки аутобан да има по 3 платна във всяка посока и да е денонощно осветен.
  - Много газопроводи пресичат страната и само 1 е с газ от Русия, а другите с газ не от алтернативни източници, нямащи нищо общо с Русия.

  Е, тогава голям смях щеше да падне и с кеф бихме поискали оставката на нашенските идиоти, които активно пречеха досега това да не стане.
  Оставка се иска, не като се пърди умно по форумите, а всички отидат да гласуват!

 55. 55 Профил на h3llf1r3
  *****
  Неутрално

  http://www.davidcerny.cz/

  От дълго време съм фен на Черни!
  просто чуДЕСЕН !

 56. 56 Профил на StanDim
  *****
  Неутрално

  На едно място тфурението е представено като "турски кенеф" на друго като "френска тоалетна". Сумирайки двете се получава - нагъзени и свирещи....Жалко.

 57. 57 Профил на 4uka6t na vremeto 4ehkini
  *****
  Неутрално

  Pove4e ot siguren sam 4e David40 e za4enat v balgarski kenef ot nqkoi na6 unak.To navremeto koi gi broe6e 6e6kite murvi za broika?

 58. 58 Профил на до #57
  *****
  Неутрално

  Едно време може да си чукал чехкини, ама сега явно за нищо не ставаш!
  Тъй че мълчи! Момчето е добро! Работите му са идейни за разлика от нашите соц. реалистически "таланти" с техните правоългълни форми.

 59. 59 Профил на Фен на чехите
  *****
  Неутрално

  Чехите са добре! За държава прекарала комунизма са супер!  Уважавам ги и "евала" им правя!

 60. 60 Профил на qq
  *****
  Неутрално

  След двете ваканции в БГ на Давит маика му каолко брат4ета му народи?

 61. 61 Профил на Rumen I
  *****
  Неутрално

  Чехите са очудени от кенефите в които се кляка... за първи път се виждат от Европейците в България и затова са станали символ на България.
  Чехите на морето просто са шокирани от тези кенефи...
  Дори и в университетите са такива тоалетните тоест кенефите

  толкова можеме.

 62. 62 Профил на ГЕОРГИ ДИМИТРОВ
  *****
  Неутрално

  Не приемам за извинение квалификацията на художника,че просто се е пошегувал.Когато се касае за национално достойнство,смятам напълно закономерно на злостния автор да му
  бъде потърсена съответна съдабна отговорност
  Вярно е,че голяма част от авторите,като
  се има съдържанието на техните изявления напълно заслужават да бъдат изобразени като кенефи.Но заради тях самите не е нужно и България да бъде изобразявана по
  този начин.А и поставянето на тези символи на сградата на европейския парламент без никой да проконтролира,показва доколко е изрядна работата та този парламент.Щом можеж да засегнеш икономическите интереси на българския народ като провокираш Украйна да предизвика газовата криза /след като се е запасила и дори презапасила с газ и затова не допуска наблюдателите/,по същя начин можеш да си позволиш на инижиш националното достойнство на българския народ.Браво на Вас велики евросъюзници !

 63. 63 Профил на Станимира
  Станимира
  Рейтинг: 618 Неутрално

  Тази история става все по-интересна . Изкара наяве толкова прикрити неща.

  За политиците ни се материализира ВРАГ, който да обвиняват и сърдито да мъмрят. Медиите ни, в желанието си да се покажат патриотични, забравиха за журналистическия професионализъм, свободата на словото и изявата и ето ти и патриотични медии. Много българи, които са се отказали да осъществят себе си, намират отдушник в патриотичната идея и не пропоуснаха да охулят чехи, европейци и кой ли не само и само да се запази честта на България.

  Не знам само какво се е говорело в художествените среди в България днес, но мога да предположа колко охулена е била "художничката Желепова, за която никой в България не е чувал."

  Ама как си позволява някаква си Желепова да рисува без да е завършила Академия или да е позната в артистичните среди? Как си позволява една българка да прави коментари за страна си, в случай, че сигурно й е писнало да ни сочат от всякъде с пръст и само лоши новини да идват от тази страна! Каква българка е тя! На парченца ще я разкъсаме всички сънародници, които с гордост се зовем българи и понасяме корупция, насилие, наглост и т.н. ежедневно.

  Кралят може да е гол, но пред други не трябва да казваме, нищо, че ни е писнало вече и трябва нов крал (друг въпрос е дали можем да посочим друг крал, защото тия дни всички налични крале в страната ни ходят голи).

  Та няма как да не похваля работата на г-н Черни. Със своята творба той показа кой къде е по демократичност, по свобода на словото, по готовност да видиш реалността такава каквато е и да решиш какво да направиш, за да я промениш.

  Ако не посочим, че кралят е гол, скоро всички ще оголеем.

 64. 64 Профил на BG
  *****
  Неутрално

  Е видяхме какво е мнението на чехите за България. Ако някой българин беше изразил подобно мнение за Чехия, какво ли щеше да стане? Предполагам политически скандал. В момента от Външно министерсво си траят няма никаква реакция.

 65. 65 Профил на АНТИАЛАБАЛИСТ
  *****
  Неутрално


  КАРИКАТУРИТЕ НА ФАНАТИЗИРАН ЮДЕЙ

  Другари юдеи, зациклихте в кенефа.

  Излезте оттам и осветлете някоя занемарена тема.

  Например: Юдей умело кроящ пъклени планове. Или неумело.

  След това наблюдавайте адекватните реакции на гражданските и прочее общества в Израел и където още ви хареса.


  Относно: Карикатурите на Мохамед
  Автор: българин
  Получено на: 14 Януари 2009 14:03

  Да си спомним каква беше реакцията сред фанатизираните мюсюлмани, след като английските художници ги публикуваха. Оказа се, че българското общество не е по-адекватно.

 66. 66 Профил на VenRus 2008
  VenRus 2008
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Интересно откъде на чешкият автор му е хрумнало да изобрази България като "Турска Тоалетна"?
  ***************

  Чешкият автор: Запомнил съм България с турските клозети

  News.bg се свърза със скандалния чешки скулптор Давид Черни, който представи страната ни като тоалетна в проекта на чешкото председателство „Ентропа".

  Според Черни изложбата цели да представи всяка една от страните-членки по ироничен и гротесков начин, който изобразява пречупването на клишетата.

  В отговора си той подчертава, че идеята за изобразяването на България под тази форма не е лично негова, а на един от неговите колеги.
  Дълго време ние обсъждахме клишетата, които са свързани с отделните европейски страни, допълва Черни.

  В отговора си той обяснява, че идеята за тоалетната е дошла от спомен от неговото детство. Заедно със същия този колега Черни е прекарал като деца няколко летни ваканции на българското Черноморие.

  По думите му, България е една красива страна и всеки от екскурзията я е харесал много. Единственото нещо което ни учуди, бяха турските тоалетни, които - допълва Черни, като деца ние не можехме да разберем добре.

  http://news.ibox.bg/news/id_1701325747

  Quis custodiet ipsos custodes? Сайт за антипропаганда - истината такава, каквато е! http://antipropaganda.comxa.com/
 67. 67 Профил на VenRus 2008
  VenRus 2008
  Рейтинг: 0 Неутрално

  http://squat.beinsa.info/

  Quis custodiet ipsos custodes? Сайт за антипропаганда - истината такава, каквато е! http://antipropaganda.comxa.com/
 68. 68 Профил на Шогун
  *****
  Неутрално

  Отново ни показаха.Самоче няма кой да го осъзнае,или не иска!!!!!!!.

 69. 69 Профил на asdas
  *****
  Неутрално

  тези тоалетни са характерни и за Франция - ние нали сме си франкофони от циливилизацията насам та сме ги копирали сигурно

 70. 70 Профил на pero
  *****
  Неутрално

  Чехите не могат да ни простят едно нещо.Още от 60-те години чукаме жените им на Златните пясъци.Купувахме им по една Плиска,напивахме ги,а жените им само това чакаха.Така,че този може да има и българско семе защото много сме посяли по тяхната нива.....

 71. 71 Профил на Крис
  *****
  Неутрално

  Трябва на официално ниво да се протестира максимално за тази "провокация".
  Явно не са се подиграли с Брюксел - откъдето им пращат европейските помощи, вкл. 50К за изработката и "сътворяването" на тази простотия, нито с Великобритания - откъдето чакат туристите да им кацнат в Прага, за Швеция рекламират Икеа и т.н., а с България - МОЖЕ да се подиграят, понеже явно ни имат за изтривалка на входа на Европа и за безобидни безгръбначни, които няма как да отвърнат на обидата.
  Не трябва да се потулва тази работа!
  Работя с туристи от цял свят. От сега нататък, чехите, попаднали тук, ще го отнесат...

 72. 72 Профил на Ъ
  *****
  Неутрално

  just a hole in the ground
  "Турска Тоалетна" или "Aрабска Тоалетна" ?

  Al-Qaeda" in different Arab countries in the public language is for the toilet bowl.
  "Al-Qaeda" also called the "Hamam Franji" or foreign toilet, and "Hamam Arabi" or "Arab toilet" which is a hole in the ground. Lest we forget it, the potty used by small children is called "Ma Qa'adia" or "Little Qaeda".

  "Ana raicha Al Qaeda" is colloquial for "I'm going to the toilet"

  При сблъсакът на цивилизациите, едната от тях се превръща в тоалетна.

  Амин

 73. 73 Профил на Nikolay UK
  *****
  Неутрално

  Провокацията е наистина успешна и много хора не пропуснаха да изкарат комплексите си и изкарат на показ пишман-патриотизма си. Защото ако бяха патриоти щяха да протестират защо България се излага (едно посещение на Калотина е достатъчно) с хигиена харакерна за страна от Третия Свят. Вместо да ходят и правят митинги пред мухлясалите и некадърни български институции защо превръщат в отходна яма тази иначе китна държава, те тръгват да дирят сметка от този, който им казва истината в очите. Както се казва - "хем посран, хем голям".

  Реакцията на българската държава не пада по-долу. Вместо от много наши и европейски милиарди, които потъват в обръчи и кръгове да отделят по някой и друг лев да минат циганките с парците и поне малко да намалят вонята на КПП-тата, те се правят на обидени. А не им е обидно, че ние - хората, които ги издържаме и на които те уж служат, всекидневно се сблъскваме с тази воня (и, уви, не само на КПП-тата).

 74. 74 Профил на тото
  *****
  Разстроено

  Прав си Николай, за съжаление много си прав......

 75. 75 Профил на Ъ
  *****
  Неутрално

  Колкото и да ги мият циганките, си остават по цигански измити.
  И става по комфортно за южняците.

 76. 76 Профил на Памела
  *****
  Неутрално

  Хайде сега! Човекът е искал да вземе целия хонорар и сега се оправдава, че не е успял да включи колегите си от други страни.
  Чак пък такова внимание на някакъв световно неизвестен "творец"! Е, сега вече стана известен.

 77. 77 Профил на Пропуснал е да отбележи,
  *****
  Неутрално
 78. 78 Профил на rafaelhk2
  rafaelhk2
  Рейтинг: Неутрално

  Ако попитат една мравка какво света, ще каже - "мравуняк."
  Ако попитат една пчела какво е света, ще каже - "кошер."
  Ако попитат едно лайно същия въпрос, ще каже, че светът е кафяв и мирише лошо...

 79. 79 Профил на ,,b,,umco
  *****
  Неутрално

  Грешка на автора,трябвало да изобрази ,,турската,, тоалетна по кафява такива каквито са в България а не толкова чиста както в съседна Т-Я,понеже автора има такива спомени от детството си когато е бил на почивка в Б-Я с родителите си,но също така е забравил късовете вестникарска хартия която се ползваше масово в тоалетните .......

 80. 80 Профил на haokarapora
  haokarapora
  Рейтинг: 497 Весело

  По-добре да се бяхме възмутили,на какво е заприличала държавата,а не как я отразяват!

  haokarapora
 81. 81 Профил на АЗ
  *****
  Неутрално

  АЗ ПЪК ОБИЧАМ ДА СИ КЕНЗАМВ ТУРСКА КИНЕВ, ПРЕЗ КОМУНИЗМА НАВСЯКЪДЕ БЯХА ТАКИВА , СЕГА ИДЕШ ДА КЕНЗАШ НЯКОЙ ОПИКАЛ ВСИЧКО И ДА МУ БЪРША ПИКНЯТА ЛИ.

 82. 82 Профил на c
  *****
  Неутрално

  Арен си ми е НУЖНИКО,е мое да е климнал ама е каде комшиата и каде него да га е,зимаска не е арно ма по лето,га траант муите кат(зеленето, зеленото муи,кат джурналисте,абе КАТ Б Р А М Б А Р на Г О В Н О)абе,убивиниа е от секаде да да е,саде се молим да не се ЗАДАНИМ,че че ме чууе комшиата да га е

 83. 83 Профил на kikimora
  kikimora
  Рейтинг: Неутрално

  "Гротескните преувеличения и мистификацията са характерен белег на чешката култура и създаването на фалшиви идентичности е една от стратегиите на еврейското изкуство" Холокоста - кенефа на Фюрера!

 84. 84 Профил на Петко
  Петко
  Рейтинг: 500 Неутрално

  Merda d'artista

  Damnant quod non intellegunt.
 85. 85 Профил на Хуеслав Ташек
  *****
  Неутрално

  Въпросният творец очевидно е болен мозък, което му помага да се котира като творец. Най-вероятно е и с уклончива сексуална ориентация. Тъпото е, че "кенефната" тема събуди толкова коментари. Дежурните политтъпанари също се изходиха. Ще ми се да го бях изтрил...

 86. 86 Профил на Дмитриевич
  *****
  Весело

  на мене инсталацийката ми харесва и държа да остане поне до изборите в БГ. В интерес на истината имам и критика към автора - тоалетните са там, ок, пропуснати са обаче л****та които напоследък задръстиха обществения, културен и най-вече политически живот. Така че ще помоля автора да ги добави - само така автора може истински, близо до действителността, включително и чрез зловонието да се предаде това с което обикновените българи вече почти свикнаха и то дотолкова че не обръщат внимание, та се налага от ЕС да напомнят, че от БГ клоаката мирише и лелчето дето събира на входа и на изхода на кенефа стотинките не само че не поддържа елементарна хигиена ами и харчи отпуснатите средства за глезотии и воаяжи до по-уредени места.

 87. 87 Профил на Mdaaa
  *****
  Неутрално

  Значи какво се получи... Докато авторката беше Желебова, преобладаваха възхвалите, сега вече е само критичният Черни и хвалбите доста понамаляха...

  Някак ентусиазираните поддръжници като че ли се разочароваха от факта, че всъщност не става дума за смел протест против българската реалност, а просто единствения ироничен факт, който Черни свързва с България, били турските тоалетни, за които си спомнял като дете...

  Споделям мнението на мака, че има други български предразсъдъци, които биха били много по-подходящи за осмиване. Че българската ни реалност направо смърди, дума няма и не смятам, че след редицата публикации в световни медии за корупцията ни през последните години някой си прави илюзии на какъв бардак е заприличала България. В този смисъл творбата не "отваря" ничии очи, а по-скоро е проява на безвкусица.

  Бих искал да видя примерно картата на Големия брат(ако нямаше ограничение само за ЕС) покрита със сталинистки концентрационни лагери и реакцията на руското "външно". Предполагам, че Черни би се позамислил....

 88. 88 Профил на до Крис #71
  *****
  Неутрално

  "Работя с туристи от цял свят. От сега нататък, чехите, попаднали тук, ще го отнесат... "
  - с което доказваш единствено, че произхождаш от кенеф и имаш менталитет на чистач на кенеф при това турски кенеф!

 89. 89 Профил на АЛЦХАЙМЕР
  *****
  Неутрално

  До колкото си спомням ОЛИМПИ КЪТЕВ обласният управител на София се закле че ще оправи тоалетните на Калотина. Някой минавал ли е скоро по край тях. Никъде по света няма такива..........

 90. 90 Профил на Жулиета Младенова
  *****
  Неутрално

  Вижте му творбите на Черни, има ги из интернет пространството. Човекът си има предпочитания към "кенефната" тема...Възможно е да е циник /във философския смисъл на думата/ и да предпочита сарказма за изразно средство. Попадението му е добро - подтиква към размисъл. Ами така изглеждаме в очите на чужденците- те ни гледат отвън и безпристрастно. България наистина в момента прилича на един турско-цигански осран кенеф!

 91. 91 Профил на културтрегер
  *****
  Неутрално

  И кво, ако бяхме сложили една роза и бурканче кисело мляко всички щяха да са доволни и щастливи, нали! Тва се казва соц. А иначе за кенефите - още си ги има, и в училища, и в университети, и в общини, и в институции.. Евалата на чеха! Не ми се мисли какъв кич ще е като дойде време България да председателства ЕС..

 92. 92 Профил на bohemista
  *****
  Неутрално

  Скандалът и провокацията в изкуството не са от вчера, нека само споменем сюрреализма от 30-те години и имената на Луис Бунюел и Салвадор Дали. А и в чешката културна традиция Давид Черни ( www.davidcerny.cz/) не е единствен - ако хвърлим поглед на работите на фотографа Ян Саудек (http://www.saudek.com )доста вежди биха се повдигнали...

 93. 93 Профил на NN
  *****
  Неутрално

  Да заведат засегнатие страни дела и да му удариат една солена глоба,тези които са poruchali proekta da go sudiat za parite koito e vzel + neustoika + za izmama i posle vsichki da se posmeem zaedno.

 94. 94 Профил на Обикновен Българин
  *****
  Неутрално

  Брех че мастити културтрегери, брех че безумие!
  За такива като вас англичаните казват-"шорт оф брейн"!
  Било иносказателно!
  На някои говорело много (какво ли)? Може би за селския им произход!?
  Носталгия, какво ли?
  Но за в бъдеще тези български умници творци ще бъдат свързвани с кенефи а БЪЛГАРИЯ като безпомощна да се защитава!
  Такива всички ги ритат,блъскат за кеф и ги унижават.
  То не бяха -атентати срещу папата,атентати
  срещу либийци,престрелки в Испания...
  Вечно ще сте виновни....навсякъде светът ще ви приема предварително за виновници!
  Наслаждавате се на собствената си несрета и безличие г-да умници!
  Учудвам се и на "ЧЕШКОТО ПРАВИТЕЛСТВО" с какви ИНФАНТИЛНИЦИ Е СКЛЮЧИЛО ДОГОВОР!
  ПОСТАВЯМ ПОД СЪМНЕНИЕ ВЪЗМОЖНОСТТА НА ТАКИВА ПРАВИТЕЛСТВА ДА ВЗЕМАТ РЕШЕНИЯ И ОСОБЕНО ДА ПРЕДСЕДАТЕЛСТВАТ НЕЩО СИ!
  И както каза един наш поет "...а вий сте идиоти"!

 95. 95 Профил на И ДРУГО
  *****
  Неутрално

  Този ЧЕШКИ НАШ ДРУГАР е престъпник а ЧЕШКОТО ПРАВИТЕЛСТВО пуйчи какво да го прави!
  Нарушаване на договори.
  Присвояване на средства.
  Създаване на ЧУЖДА ИНДЕНТИЧНОСТ!
  Представяне под чужда идентичност!
  Злепоставяне на суверенни държави!
  Въвличане в международен скандал на Чешката държава и Чекото правителство!
  Да изброявам ли още или сами ще се замислите...?
  Това не е глупост а ГЛУПОТЕВИЦА!

 96. 96 Профил на съмнителен
  *****
  Неутрално

  защо толкова злоба у това бездарно копеле? Да не би защото е заченато у подобен турски кенеф по нащо черноморие?

 97. 97 Профил на Drug
  *****
  Неутрално

  Не чувам чехското правителство да се е извинило на България. Виж по празниците за годишнината от 68-ма сума ти и булгар си направи харакири. А, сега си представете когато България оглави съюза да представи Чехия, като одупена крава, опрашвана от руската мечка! И после да кажем - маитап да става бре соудрузи! Аз не мога да си го представя - не само, че няма кои да го направи, ами и няма български политик с дупе.
  *
  Чех - ето дело тонкое! Почти като востока в Бялото слънце на пустинята. Не знам за вас, но аз никога не съм ги харесвал - надути пуяци без особено покритие.

 98. 98 Профил на Drug
  *****
  Неутрално

  Нашего брата умре да се самооплюе. пък ако и някои му помогне - цена няма! Някои замислял ли се е доколко Чехия например може да бъде пример за България. Е, мозхе да си имат седало, но едва ли са нещо повече от централноевропеиска клоака.

 99. 99 Профил на a
  *****
  Неутрално

  Инсталацията с кенефа е доста уместна, обществените тоалетни в БГ са ужасни, добре че има по един Макдоналдс на ключови места в големите градове!

 100. 100 Профил на Боби Колев
  *****
  Неутрално

  Бе кво ви пука за това, че един чех се надсмял над всички и то на книга?!

  В България всеки ден ви мамят, крадат и изнасилват всички политици, протежетата им, че и протежетата на техните протежета.

  Оставете чеха на мира и се огледайте в собствения си заден двор!

  Прав е човекът!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK