Поляци обвиняват България, че е цензурирала инсталацията "Ентропа"Сдружение на полски изкуствоведи и журналисти пусна миналата седмица в интернет петиция, протестираща срещу покриването на българската част от инсталацията "Ентропа". Освен това организаторите настояват за извинение от българските власти, заради чиято реакция се стигна до покриването с черен плат на частта, изобразяваща България като колаж от клекала.

За петицията съобщи във вторник говорителят на групата Лидия Маковска, цитирана от чешката агенция ЧТК. "Индекс 73" се занимава с цензурата в изкуството в Полша и е регистрирала близо 90 такива случая за последните 20 години.

В телефонно интервю за ЧТК Маковска обяснява, че асоциацията иска "Ентропа" да бъде изложена в цялостен вид и без никаква цензура.Чешката агенция припомня, че подобна петиция вече са пуснали българи и изтъква, че инсталацията на Давид Черни е много популярна и вече се е запомнила като символ на чешкото председателство на ЕС.

"На Европа й липсва изкуството критично да гледа на нещата. Настояваме българското правителство да се извини и покритата част от "Ентропа" отново да се върне", разказва Маковска.

"Категорично подкрепяме правото на Давид Черни да изразява себе си по провокативен начин, предизвикващ дебат за вътрешните ни европейски проблеми", се казва в откритото писмо, съпровождащо петицията. То е адресирано до българския президент и правителство, допълва ЧТК.

Според Маковска подписите ще се събират до 16 февруари, след което петицията ще бъде връчена на българските власти.


В "Ентропа" Полша е изобразена като кална нива с картофи, в която католически монаси издигат знамето на организациите за защита правата на хомосексуалните. Варшава не е протестирала срещу това изображение.

Ключови думи към статията:

Коментари (92)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на БГ
  *****
  Неутрално

  Турският кенеф България трябва да се вижда от всички. По цял свят.

  http://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/c/ca/Entropa-Bulgaria.jpg

 2. 2 Профил на Скандинавец
  *****
  Неутрално

  Това прословуто сдружение на изкуствоведи и журналисти с тази петиция убедително доказва само едно - че е независимо.

 3. 3 Профил на гражданин Z
  *****
  Гневно

  Да свалим маските!
  Да премахнем лъжите!
  Да погледнем истината в очите!
  Да отстраним Гоце!
  Да се гордеем с България!

 4. 4 Профил на гласуващи винаги
  *****
  Гневно

  Браво на поляците!
  Хора с достойнство.

 5. 5 Профил на !
  *****
  Неутрално

  Браво на поляците!
  Хора с достойнство.

  А ние сме мишки !!!

 6. 6 Профил на АЛВ
  *****
  Разстроено

  България си е тоалетната на Доган!
  По това спор няма

 7. 7 Профил на БС2003
  *****
  Неутрално

  Никоя страна не заслужава да бъде представена нито като клозет, нито като кална нива, нито със свастика и пр.-останалото не помня.Цялото "произведение" на Черни е на ниско интелектуално равнище.Чудя се, че се намират бунаци- и то учени хора - да се възторгват пред тази нахална глупотевина.И в Брюксел изглежда не са много умни щом са я изтъпанили на видно място.Без да съм най-яростният патриот на света мисля, че живеем в една красива страна с богата история и култура, с буден народ и с прекрасен, богат жив и изразителен език.Е, кажете ми сега, може ли всичко това да бъде резюмирано като клозет?

 8. 8 Профил на max
  *****
  Неутрално

  Давид евреина и и поляците да го духат ... всеки има право да не хареса дадено произведение. Въпроса е че тоя келеш създава така нареченото си "изкуство" с измама и наши пари. Педал смотан ...

 9. 9 Профил на 123
  *****
  Неутрално

  ДО ТАЗИ ТОАЛЕТНА ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ТРЯБВА ДА БЪДЕ ОКАЧЕНА ТОАЛЕТНА ХАРТИЯ С ГЕРБА НА ЕС.

 10. 10 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1767 Неутрално

  БС2003, от основанията ти за национално самочувствие, което само по себе си не е лошо, напротив, какво разбираш под "буден народ"? Нима Черни, колкото и провокативно да го е направил по стари спомени, отразява някаква абстракция, а не днешната реалност в България?

 11. 11 Профил на минувач
  *****
  Весело

  към БС...
  да питам - кое произведение и - на кое изкуство е резюме?
  на нещо?
  ако искаш резюмета представящи страните - има справочници, енциклопедии... картички - за красотите...
  а изкуството... като нямаш отношение към него - не го коментирай
  гледай си картичките
  ...
  интересно ми е - на улицата пред блока красоти ли виждаш...
  или може би вонящи боклуци в кални локви са твоята представя за красота...
  подарявам ти и тези пред моите очи !

 12. 12 Профил на 22
  *****
  Неутрално

  Тъкмо похвалих поляците заради тяхната Църква във връзка с избора на руския патриарх, и ето че пак си заслужиха адмирации! Свободата, Санчо, свободата.......!

 13. 13 Профил на KOC
  *****
  Неутрално

  до номер 7.
  Човече, става дума за изкуство и гледната точка на един творец. Не става дума за изложба на пейзажни фотографии, където да се види хубавата ни природа.
  Нашите политици можеха да проявят малко по-голямо чувство за хумор. Да реагираш толкова обидено си е най-явното доказателство за комплексарщина.
  По-добре да се замислим, защо другите ни виждат като тоалетна.
  И стига моля те с тези клишета "красива страна с богата история и култура, с буден народ и с прекрасен, богат жив и изразителен език". Това е валидно за всяка една държава и народ.

 14. 14 Профил на МУНЧО ОТ ПОД ИГОТО
  *****
  Неутрално

  ПО-СТАРИЯ ТИП ТОАЛЕТНИ, КОИТО В БЪЛГАРИЯ ШЕГОВИТО НАРИЧАМЕ СКИОРСКИ, СА ИЗВЕСТНИ В ЕВРОПА КАТО ''ТУРСКА ТОАЛЕТНА''. В ПО-ЗАПАДНАТА ЧАСТ НА ЕВРОПА НА ШЕГА КАЗВАТ, ЧЕ ЕВРОПА СВЪРШВАЛА ТАМ, КЪДЕТО ЧЕСТО СЕ СРЕЩАТ ТОЗИ ТИП ТОАЛЕТНИ; СЪРБИЯ, БЪЛГАРИЯ, РУМЪНИЯ, БОСНА И НЯКОИ ДРУГИ. СТРУВА МИ СЕ, ЧЕ ОТ ПРОБЛЕМА НАПРАВИХМЕ ПО-ГОЛЯМ ПРОБЛЕМ И ЧЕСТО ГО РАЗГЛЕЖДАХМЕ В КОНТЕКСТ, ЗА КАКЪВТО АВТОРА ХАЛ-ХАБЕР СИ Е НЯМАЛ

 15. 15 Профил на не сме за оплакване
  *****
  Неутрално

  Абе Черни! Да вземеш, да измислиш и една карта на целия свят! Много ми е интересно да видя, как ще изобразиш арабския свят! След това, трябва да емигрираш на луната! Лесно е да смачкаш малък и нещастен народец, като нашия! А реакцията ни е нормална, като на сиромах, останал си сал с едно голо достойнство. Има един нашенски лаф- На умряла котка, нож не се забива, пък ти ни заби цял сатър! Та рекламата ти е основно за наша сметка! Пък и ние, с неадекватната си реакция, ти направихме още по- голяма услуга. Дерзай! Все пак, и ние сме на кяр, може и да е негативна, но все пак си е безплатна реклама на България!

 16. 16 Профил на ИСТОРИК
  *****
  Неутрално

  "В "Ентропа" Полша е изобразена като кална нива с картофи, в която католически монаси издигат знамето на организациите за защита правата на хомосексуалните. Варшава не е протестирала срещу това изображение." ЕГАТИ ДОВОДА! ЗНАЧИ НИЕ ТРЯБВА ДА МИСЛИМ КАТО ТЯХ, ТАКА ЛИ? ЕХ, ЧЕ ЛИЦЕМЕРИЕ!"Категорично подкрепяме правото на Давид Черни да изразява себе си по провокативен начин, предизвикващ дебат за вътрешните ни европейски проблеми", ПЪРВО ДАВИД ЧЕРНИ ЕДВА ЛИ Е ЧЕХ(НИКЪДЕ НЯМА БИОГРАФИЯТА МУ!) И ВТОРО НИКОЙ НЕ МУ Е ДАЛ ПРАВОТО ДА ИЗРАЗЯВА "СЕБЕ СИ" ЧРЕЗ ИМЕТО НА ЦЕЛИЯ ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ! ЩО ЗА ЛОГИКА И ПРОСТОТИЯ!!! И ЗАЩО ОЩЕ СТОИ "ИНСТАЛАЦИЯТА"? НАЛИ ЩЯХА ДА Я МАХАТ И ЧЕРНИ ДА ВЪРНЕ ПАРИТЕ?

 17. 17 Профил на ИСТОРИК ДОПЪЛНЕНИЕ
  *****
  Неутрално

  НЯКОЙ НАШ ХУДОЖНИК МОЖЕ ЛИ ДА СИ ПРИСВОИМ ПРАВОТО ДА ГОВОРИМ ОТ ИМЕТО НА ЕС И ДА ГИ ПРОВОКИРАМЕ С ЕДНА ИНСТАЛАЦИЯ ИЗРАЗЯВАЩА ПОЛША КАТО ЕДНА ПРОСТА КУРВА ,ДА РЕЧЕМ!

 18. 18 Профил на Ана
  *****
  Неутрално

  Кво мрънкате всички бе не мога да разбера!?????
  Какво е объркал твореца!???
  Не сме ли кенеф!??? Не смърдим ли!?? Не е ли кал и мръсотия около нас!???
  ДА! е отговорът ..нали ?
  Е тогава?
  Той просто е обективен... а можеше да е и по-зле.
  КАто цъфнем и вържем... ще ни изобрази като розов храст... дотогава сме си кенеф.
  Който протестира срещу това, значи е доволен от всичко случващо се в България. САмо правителството е право да протестира- те са доволни, окрадоха достатъчно.
  А вие!?? Защо протестирате? Нима сте ОК със ситуацията в окрадената ни и омаскарена държава?!??

 19. 19 Профил на Опит
  *****
  Неутрално

  Миналата година записах детето в централно софийско училище (139-то). Още на втория ден се разбра, че не може да ползва тоалетната, която е от изобразения на въпросната инсталация вид, т.е. турска, при това невъобразимо мръсна. Никога не е виждало такава и беше шокирано. Говорих с директорката, която ми обясни, че ще се прави ремонт, но.... от министерството не одобрявали друг вид тоалетни, защото били нехигиенични?!. Та това е. Преместих детето в частно училище с "нехигиенични" тоалетни.

  В България има (и е имало) представители на две цивилизации: европейска и азиатско-ориенталска. Апартейд и сегрегация до дупка!

 20. 20 Профил на Пепо
  *****
  Неутрално

  Браво на поляците-правилна позиция на достойни хора!Не-на цензурата тъпи български педали политици!!!!

 21. 21 Профил на Mary
  *****
  Любопитно

  Ето интересни коментари по темата от хората на "запад"
  http://blog.web-translations.com/facts-and-funnies/can-europe-laugh-at-itself/792

 22. 22 Профил на марсианец
  *****
  Неутрално

  Въпросните поляци, щом толкова са харесали инсталацията, да вземат да си я приберат, а "тоалетна България", ако имат желание, могат и да си я окачат на входната врата н сдружението.

 23. 23 Профил на Alien
  Alien
  Рейтинг: 1154 Весело

  Номер 7 и номер 16-17 ще ме просълзят....от смях. Искам сега някой да плесне нещо за славянската азбука, за розовото масло, за Джон Атанасов и съвсем ще се осмърдим на кенеф. Най-бедната, корумпирана, проста и мързелива нация в ЕС е с най-голямо "достойнство" и орева орталъка, че я представили като турски кенеф! Понеже поляците нямат героична история, нямат Коперник и Мария Кюри, нямат достойна църква, отказала да стане слуга на болшевизма, та затова за разлика от "вторите по интелигентност" не протестиратq че са ги изобразили като попчета-гейове. Ама така е - не са големи като най-големите. Дето мълчаха точно като бити педерасти като им спряха предплатения газ и ги обявиха за Троянски кон/магаре. Обаче на чешкия художник колко голям го вадят, лелеее. Тоя Черни, не знам дали усещате, ама е невероятен талант - с един замах така ни представи, че ни лепна от раз. България си е един турски кенеф, в пълния смисъл, и пряк и преносен и още по-преносен, на тази дума. И тези които най-много се обиждат, те са най-големите ибрикчий.

 24. 24 Профил на sens
  *****
  Неутрално

  До №23 Мисля.че си го казал точно така. както щях и аз! Нямам какво да добавя! Четете тъпанари ориенталски!

 25. 25 Профил на Лумпен пролетарий
  Лумпен пролетарий
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Към Ана
  Не само сме кенеф ами и подлога на Русия! (Нямам нищо против Русиа - тя си гони интересите)
  А Черни го изобразил схванал много точно и за нас и за поляците. А колкото до художествената стойност на това "произведение" - пълен кичи и пошлост. Ама какво да се прави - Европейски съюз .... Ама е по-добре от Съветския съюз! Поне се опитват да ни вкарат в правилния път. Засега неуспешно...

  Лумпен пролетарий
 26. 26 Профил на До 123
  *****
  Весело
 27. 27 Профил на К. И.
  *****
  Разстроено

  Ех, не мога да го проумея... защо всеки, който се мисли за по-умен и възвишен от другите (като хората на изкутвото например или разни други от "интелигенцията" непременно трябва да подкрепя правото на твореца да изрази свободно своето виждане, а не погледне на ситуацията от чисто морална гледна точка. Все пак всички на първо място сме хора, а в ЕС сме се събрали хора от различни култури, с различни проблеми и икономичски показатели. Нито благосъстоянието на една нация, нито нейната култура могат да я определят като по - възвишена или пък като пропаднала. Да, ние може и да сме най-разнебитената страна в ЕС. Но за да има нормално общуване и безпроблемен междукултурен диалог, всеки трябва да уважава другия. В общуването всички се борим с един проблем - с този на недоразумението. И в повечето случаи виновен е не този, който се засяга, а този, който не е взел необходимите мерки, за да не допусне недоразумението. Да, може би непросветения (в този случай ние, простите българи-както се опитват да ни го внушат "интелектуалците" се обижда по-лесно. Не трябва ли тогава "по-умният" да вземе необходимите мерки, за да не се стига до там? Какво е тогава ролята на ЕС, в който има безброй работещи в сферата на интеркултурната комуникация? С какво тази инсталация подобри междукултурния диалог в ЕС? Аман от хора на изкуството, които се опитват да ни внушават, колко сме прости, щом сме се обиждали, че това било само изкуство, че не знам си какво... Да, и аз се обиждам, но от мненията на подобни "интелектуалци" и хора на изкуството, които, присвоявайки си правото на "по-добрите", "по-възвишените" и "просветени" ни втълпяват липса на чувство за хумор, непросветеност и пропадналост, само защото не приемаме с възторг "творбата" на този чех, подиграл се на едни, а други "помилвал". Всъщност не самата инсталация, а монтирането и на такова представително място от чешкото председателство е самият проблем. Ето върху това трябва да се фокусират коментарите, а не в безкрайни полемики върху изкуството.

 28. 28 Профил на fuck
  *****
  Неутрално

  Svalete 4ernata zavesa ot kenefa, v koyto zhiveem

 29. 29 Профил на joro kostadinov
  *****
  Разстроено

  Чета коментарите и се ужасявам колко много омраза може да има един човек към родината си и съгражданите си. Защо е тази омраза, полезна ли е на някого и въобщи кой нормален човек ще вземе да излива гнева си по такъв начин в един форум?

 30. 30 Профил на z
  *****
  Неутрално

  айде сега, картофена нива, свещеници и гей знамена, това си е кажи реч даже симпатична закачка. Вярно е, много картоф се гледа и яде в Полша, вярно също е, че много свещеник, много нещо, вярно е, че ама въобще не ги обичат гейовете, а свещениците постоянно проповядват против хомсексуалните отношения. Извън нашите си майтапи,че България е наистина отходна яма на корупция и крадливи политици, интерсува ме - С КАКВО АДЖЕБА ЧЕРНИ Е НАПРАВИЛ ВРЪЗКАТА С ТУРСКИ КЕНЕФ. ДА НЕ БИ ДА МУ СЕ Е ПРИСРАЛО И В НЯКОЕ КРАЙПЪТНО КАПАНЧЕ И ДА Е ПОПАДНАЛ НА ТАКОВА НЕщО. Искам да разбера диретното вдъхновение откъде му е дошло. От задника или от главата?

 31. 31 Профил на Павел
  Павел
  Рейтинг: 1164 Неутрално

  Ars longa, vita brevis.
  Това са го казали доста по-културни и по-малко комплексирани хора от българските политици. Хора, които отричат изкуството, и са съгласни да го цензурират заради комлексите си, утре ще започнат да горят книги. Водени от невъзможността си да приемат чужда критика и хумор. Заради такъв тип хора България още дълго време няма да се отърве от комунистическите навици всичко да се цензурира.

  http://pavel-yanchev.blogspot.com/
 32. 32 Профил на h3llf1r3
  *****
  Весело

  До 29: Абе Жоре стига плака ... 'родина' звучи мръсна дума... като 'Кенеф'
  Като бях дете имах съграждани, София се напълни със съселяни(по манталитет и по произход). Превърнаха ми родният град в КЕНЕФ. Е какво питам аз?!? да и се радвам на тая родина и тия "съграждани" или да плача?
  Черни е стрелец от много виско ниво! А официалната българска позиция е все едно не сме християнска република а някаква емирия...

 33. 33 Профил на Bravo
  *****
  Неутрално

  Той чеха с инсталцията е по голям Българин от всички нас тук.

  Човека просто ни приканва да пуснем водата и да не се занимаваме с тая тор която ни управлява.

 34. 34 Профил на h3llf1r3
  *****
  Неутрално

  до 30 : Айде огледай се ... каде видя в държавни згради кенеф от тип тоалетна. ?!?? д'еба ! 12 години не съм се е е е в училище заради тези клекала .. поне едни писоари да сложат като на 'запад'

 35. 35 Профил на malart
  *****
  Неутрално

  ще ви кажа едно нещо. може да мразя нашите политици, да не харесвам мутрите в бизнеса, по бетонното море и планина. Но в едно се убедих в чужбина. Никога не хули родината си пред чужденец. Първо няма да те разбере, второ ще си помисли не много хубави неща за самия теб(все пак ти идваш оттам), трето негативистите там не ги тачат много (много по-добро впечтление правиш, ако си оптимист и хвалиш нещо, отколкото ако го хулиш)

 36. 36 Профил на z do 34
  *****
  Неутрално

  ама явно отдавна си ходил на училище. сега в България в градовете почти няма училище с такива тоалетни

 37. 37 Профил на Βυλγαροσ
  *****
  Неутрално

  Вече съм го писал другаде, ама нейсе.Става въпрос за следният виц: Двама интелектуалци и хора на съвременното "изкуство" отишли на парти.Никой не им обърнал внимание и тогава единият казал на другият: "Сега ще се изходя на масата!"Събеседникът му отговорил: "Няма смисъл, няма да те разберат".
  Та така с тези "творци" като Чорни.Все не ги разбират.

 38. 38 Профил на Ентропчанин
  *****
  Неутрално

  Ние сме на секи километър. Масква маяк е на света!

 39. 39 Профил на QUO VADIS
  *****
  Неутрално

  Може, как да не може...

  Има ли нещо невъзможно за КРЕЩЯЩА ПРОСТОТИЯ?
  От същия калъп, простотия която хули "българите", "поляците" и т.н. По правило хули жертви.

  Щом провокации са ти учител, ясен си...

  ИСТОРИК ДОПЪЛНЕНИЕ

  НЯКОЙ НАШ ХУДОЖНИК МОЖЕ ЛИ ДА СИ ПРИСВОИМ ПРАВОТО ДА ГОВОРИМ ОТ ИМЕТО НА ЕС И ДА ГИ ПРОВОКИРАМЕ С ЕДНА ИНСТАЛАЦИЯ ИЗРАЗЯВАЩА ПОЛША КАТО ЕДНА ПРОСТА КУРВА ,ДА РЕЧЕМ!

 40. 40 Профил на ???
  *****
  Неутрално

  Тъпан, защо не си използваш "правото" да провокираш чАхкините?

  Сега те председателстват ЕС. При това са автор домакин на изложбата.

  Какъв е символът на чАхкините?

  ИСТОРИК ДОПЪЛНЕНИЕ

  НЯКОЙ НАШ ХУДОЖНИК МОЖЕ ЛИ ДА СИ ПРИСВОИМ ПРАВОТО ДА ГОВОРИМ ОТ ИМЕТО НА ЕС И ДА ГИ ПРОВОКИРАМЕ С ЕДНА ИНСТАЛАЦИЯ ИЗРАЗЯВАЩА ПОЛША КАТО ЕДНА ПРОСТА КУРВА ,ДА РЕЧЕМ!

 41. 41 Профил на "Френски клозет"
  *****
  Весело

  В англоезичния свят, особено в Обединеното Кралство, клекалата се асоциират по-скоро с Франция, отколкото с Балканите. Онези от вас, които са спирали по автомагистралите на Франция и Италия, сигурно са попадали на подобни интсталации. Така че, ГОРЕ ГЛАВАТА!

  Освен това някой беше писал по-горе, че по училищата все още имало клекала по хигиенни съображения, в което има някакъв смисъл - по-добре е детето да изцапа подметките си, отколкото за се омаже цялото и да хване зараза от замърсени седалки...

  И аз съм против цензурата и за свободата на изкуството, наистина в случая трябва да се реагира с чувсто за хумор, но ми се струва, че прехваленият от някои чех-художник е проявил доста лош вкус, а освен това си е послужил с измама.


  http://www.google.co.uk/imgres?imgurl=http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/archive/9/9e/20050822220550!French_Squatter_Toilet.jpg&imgrefurl=http://commons.wikimedia.org/wiki/File:French_Squatter_Toilet.jpg&h=1109&w=1295&sz=118&tbnid=SyCOzoloC6tGLM::&tbnh=128&tbnw=150&prev=/images%3Fq%3DFrench%2Btoilet&hl=en&usg=__cfOCZEQLRA7XwGI5DenqelInvl0=&sa=X&oi=image_result&resnum=4&ct=image&cd=1

 42. 42 Профил на no-ne
  *****
  Неутрално

  Не е вярно народа народа на Б-я, нито е буден,нито е нещо повече от полския или чешкия народ, нито от някой дръг.
  Няма такъв филм за съжаление, просто народа ни е овчедушен,роболепен като цяло, и 2/3 малоумен.
  Историята го е доказала поне 10 пъти.А пък историците ни гледат с розови очила и са нещо като македонските историчари в момента. Той бог бил българин, а пък на Шопен майка му била македонка. Ужас в 21 век.

 43. 43 Профил на no-ne
  *****
  Неутрално

  Грешката е по невнимание да се чете /някой друг/

 44. 44 Профил на sens
  *****
  Неутрално

  Ей Богу.не мога да разбера хора.които живеят в кенефа.омазали са се до ушите.превиват гръб пред всякаква измет.нямат капка човешко достойнство.обладани са от корист.алчност.лъжа.омраза.жестокост!И същевременно се обиждат и засягат.когато деликатно им се покаже в какво живеят!Вместо да сте благодарни.че ни отварят очите-вие плюете! Освен това тоалетната на Черни изглежда подозрително чиста!? Май-май не е българска!

 45. 45 Профил на WOI
  WOI
  Рейтинг: 1212 Неутрално

  Политическата пародия в има богати корени в европейското изкуство: древногръцките трагедии, средновековните придворни шутове, героите на Молиер, вицовете за Брежнев... Наш бай Ганя също е част от тази благородна традиция, въпреки цялата смръдня, която сътвори с упоритите си, но нескопосани протестни ноти и декларации...

  “Better racy and sexy than racist and sexist!”
 46. 46 Профил на sens
  *****
  Неутрално

  В България 90% от населението изповядва максимата/приписвана на гьоринг/-Като чуя думата култура и веднага се хващам за кобура! Вие.бе плиткоглавите-за какво се хващате!?

 47. 47 Профил на Чугуниц
  *****
  Неутрално

  Събрали се тука групичка българофоби и възторжено блеят - колко хубаво е да ни е изобразил страничката като кенеф... Беее... Бееее...

  Може те да живеят в кенефи - то има бедни хора в България, какво да се прави - но мнозинството не живее така. Дори при крадливата триглава коалиция.

 48. 48 Профил на Влади
  *****
  Неутрално

  за да бъдат удовлетворени интересите на Полша в отношение на правото на Давид Черни да изразява себе си по провокативен начин, предизвикващ дебат за вътрешните ни европейски проблеми, предлагам Полша да бъде изобразена със това, което обикновенно съдържа една турска туалетна.

  Мисля, че това би било справедливо, като се има предвид, че поляците отдавна смятат българите за цигани и простаци... дори не се претесняват от това!

  Но, за съжаление, като гледам отстрани на България и на съвременната интелегенция, особенно във форума на Дневник... ние нямаме право да се обиждаме на Черни...

 49. 49 Профил на дедко
  дедко
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Ей, много спорове, много ежби и то за какво - за един уред лайноприемник и тоже проводник!

 50. 50 Профил на Alien
  Alien
  Рейтинг: 1154 Неутрално

  Така е дедко - голям смях. Ти лично чувстваш ли се обиден от инсталацията? Защото аз не - даже се смях като разбрах. Ако някой си мисли, че престижът на държавата му ще пострада от един напън на художник, то тази държава има сериозен проблем...

 51. 51 Профил на 1917
  *****
  Неутрално

  Тази "глубокоумна" кАлтура не е българска, нито е изобретена от хитлеристи.

  Коминтерньовска е. А от кого се е учил Коминтерня, се сещайте сами.

  Както кАлтурата е заливала Европа и света преди сто и повече години, така е и сега.

  Вменяване вина най-вече върху жертви.

  Платени подакващи и подакващи "с идеална цел" бол.

  По тази традиция на победилия червен фашизъм, Герамания и България, наред с други, са удобни жертви.

  Дерзайте според посоката на политическия вятър. Засега е същата...

  sens

  В България 90% от населението изповядва максимата/приписвана на гьоринг/-Като чуя думата култура и веднага се хващам за кобура! Вие.бе плиткоглавите-за какво се хващате!?

 52. 52 Профил на не бе
  *****
  Неутрално
 53. 53 Профил на дедко
  дедко
  Рейтинг: 466 Неутрално

  айлянче,дедовото, йеден пат да теглим в една посока - през дедовия ми е!

 54. 54 Профил на do Alien
  *****
  Неутрално

  #23 и #50
  Пич, много си прав.
  Все едно си ми прочел мислите.

 55. 55 Профил на франц кафка
  *****
  Неутрално

  Вие явно вообще не съе разбрали смисъла.Човекът ни е изобразил като клекало защото такъв вид тоалетни съществуват само в България...ама прост народ си е този нашият...селяни

 56. 56 Профил на ВСЕРОСИЙСКИЙЙ
  *****
  Весело

  В съобщение за медиите, авторът на "Ентропа" е изразил съжалението си, че поради ограниченото реме с което е разполагал, е пропуснал да изобрази съществен елемен от произведението си.
  В левия горен ъгъл на "Ентропа"-та по предварителната скица, е трябвало да се намира топ тоалетна хартия с едър надпис от едната страна - "БСП", а от другата - "ГОЦЕ".
  Авторът се извинява за пропуска си.....

 57. 57 Профил на Радойчо
  Радойчо
  Рейтинг: 600 Неутрално

  Нека всички патриоти да изпратим една петиция до ЕС за премахване на този нелицеприятен символ на България и заместването му с портрет на Георги Първанов, който отъждествява достойнството на България.

  Пред боговете и фактите мълчат.
 58. 58 Профил на Карел Гот
  *****
  Весело

  Как сте, таваришши космополит-мазохисти?
  Изокахте ли се по адрес на гадната си страна и простите си неразбиращи нищо от иСкуство сънародници?
  След като се изокахте, изакахте ли се?
  Олекни ли ви?
  Почувствахте ли се по-ентелегентни, по-така?
  Ако да, бегом обратно в естетските ви домове с оригинални имитации на японски гравюри.

  Очакваме реакция срещу гнъсната балканска цензура на простите докачливи българи и от Сдружентието на авангардните пост-модернистите структуралисти (тесни концептуалисти, фракция провокатори) от ж.к. Велике Граждани в Ческе Будейовице.

 59. 59 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 3178 Неутрално

  Най интерестното е, че разбирам какво е имал в предвид Давид Черни. Преди 20 години имах щастието да работя с доста чужденци- французи и германци. Мога да ви кажа каква беше почудата им като за първи път влезнаха в турска тоалетна.

  Предполагам, че подобно на моите колеги Давид Черни се е сблъскал с този вид тоалетна и това му е направило много голямо впечатление.

  Лично за мен е учудваща тоталната провинциална липса на хумор показана от българското правителство и българския президент.

  Друг е въпроса, че благодарение на БСП и ДПС България се превърна дори и не в тоалетна, а в миризлив кенеф.

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 60. 60 Профил на ИСТОРИК до АЛИЕН
  *****
  Неутрално

  "Ти лично чувстваш ли се обиден от инсталацията? Защото аз не - даже се смях като разбрах. Ако някой си мисли, че престижът на държавата му ще пострада от един напън на художник, то тази държава има сериозен проблем..."Съвсем скоро този смях ще се превърне на плач.Изгражда се образ на България ,КОЙТО ДА ОПРАВДАЕ ЛИКВИДИРАНЕТО Й. И тази черна покривка...Това са знаци за който разбира...

 61. 61 Профил на 61
  *****
  Неутрално

  Майната му на психаря и престъпника Черни и на тия поляци дето не си гледат миризливите з......и, ами тръгнали и те да
  оправят света!

 62. 62 Профил на malart
  *****
  Неутрално

  пак ще го кажа - в Европа, за да те уважават трябва да демонстрираш собствено мнение и никога, ама никога да не плюеш по държавата, респективно дупката,отдето си се пръкнал. Лека забавна самоирония да, но с мярка. Може банално и патриотарски да звучи, но одобрявам с две ръце протестите на българските пишман политици за творбата на Черни

 63. 63 Профил на неутрален
  *****
  Неутрално

  Ми да, то и на Поша образа ме кефи - трима католически репедаси вдигат швулско депалско знаме върху кално-фекална маса.
  Не искам да напомням, че същото това знаме се използува и от разни зелено-розови-хомо-лесмо дружинки, прькнали се от левите движения и подкрепяни от тях...

 64. 64 Профил на Делян Ковачев
  Делян Ковачев
  Рейтинг: 724 Любопитно

  Не мога да се сетя за по-посредсвена акция от тази където някакви поляци от някакво си посредствено сдружение попълнили някаква си незначима декларация (предполагам намерена безплатно в интернет някъде)!

 65. 65 Профил на Alien
  Alien
  Рейтинг: 1154 Весело

  ИСТОРИКЪ, ти съвсем даде фира братче. Понеже са ни изобразили като турски кенеф, затова след това ще ни пуснат атомна бомба ли? Стегни се бе майка.

 66. 66 Профил на Хавел
  *****
  Неутрално

  Че Черньо е гомньо се вижда безпределно ясно. Това, което срамливо се премълчава е ролята на чешкото правителство в цялата работа. Те са знаели явно много добре какво се прави и какво е. А сигурно са били наясно и с номера с мангизите. А че номера в живота на черньо е да се чувства герой като сере на метеното е било видно отдавна. И чешкото председателство възлага на него! Свободата на изкуството била ненакърнима!!! Сега разбирам, що словаците се разведоха. Е, предлагам следващата инсталация да изобразява как чехите услужливо си свалят гащите пред руснаците през `68.

 67. 67 Профил на Васил
  *****
  Неутрално

  Давид Черни е просто един тарикат, вредил се да прибере тлъста сума пари, с измама при това. Тези, които го величаят като творец, художник и пр., понятие си нямат от изкуство. А на тези, които примират тук от кеф, че са се изгаврили със страната им, са жалки дупедавци. Хвърлят им лайно в лицето, а те се усмихват и ръкопляскат - браво на г-н художника, как хубаво ме оплеска!

 68. 68 Профил на Чугуниц
  *****
  Весело

  Та това е положението - докато нашите "глобалисти" се опиваха от подигравката, чехите, като по-възпитани, взеха компромисното решение да я покрият. Дали е допълнителна подигравка? Спорно. Фактът е, че я покриха и я нарекоха недопустима подигравка.
  Сега те се чувстват предадени и унизени - както всеки псевдоинтелигент при проява на истинска култура.
  Не им остава друго, освен да измислят дълги произволни интерпретации, че чехите всъщност са я покрили, ама са я разкрасили, че са се извинили, ама всъщност са се подиграли... Яко оплетена работа.
  Аз съм доволен.

 69. 69
  ****

  Този коментар беше изтрит в 23:17 на 30/10/2010 от неговия автор.

 70. 70 Профил на Васил
  *****
  Неутрално

  Във всеки случай далеч по-достойно човешко същество е този, който казва: не ми харесва, как си ме изтипосал, бе пишман-художник, отколкото този, на който му пикаят в лицето и той си отваря устата, за да покаже, че разбира от тънка ирония.
  Решението да се покрие с черна кърпа българското ъгълче на Черни постигна обратния ефект - сега само нашата част се илюстрира по Интернет и то в двата си вида - със и без покривало. По-умно щеше да е наш скулптор да изобрази отдолу г-н Черни с торба пари (12 милиона крони) и дяволита усмивка: сухото си струваше майтапа!

 71. 71 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 3178 Неутрално

  "Във всеки случай далеч по-достойно човешко същество е този, който казва: не ми харесва, как си ме изтипосал, бе пишман-художник, отколкото този, на който му пикаят в лицето и той си отваря устата, за да покаже, че разбира от тънка ирония. .."

  Не се ядосвайте какви ни възприемат хората. Вижте как Черни е изтипосал другите държави. И в крайна сметка какво лошо има в това. Твореца просто е показал саркастично или приятелски закачливо какво му е направило впечатление в България.

  Вижте как примерно французите, англичаните или американците се гаврят със себе си, със политиците си, с тъпотата си и др. Лошото в цялата реакция показва, че не сме се отърсили от провинциализма ли да го нареча, наследството от комунизма ли... Хайде да не използвам по силни думи.

  Проблема не е в творбата, проблема е в нашата реакция. И най- вече официалната. Реакция подобна на реакцията срещу филма на ББС за Могилино. Как наричате тази реакция- Правешка, а ла Сиришник.

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 72. 72 Профил на Статистиката
  *****
  Неутрално

  Има ли статистика
  1. Колко тоалетни със седалки и водно измиване има в България;
  2. Колко тоалетни има с клекала и водно измиване;
  3. Колко дворни клозета, без вода, с триъгълна дупка в дъсчения под има по селата и вилните зони;
  4. Каква част от населението живее в селища с канализация.
  Ще коментираме след като видим данните. Всичко друго е ала-бала.
  Когато фактите говорят и боговете мълчат!

 73. 73 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 3178 Неутрално

  Само да продължа с едно изречение. Тоалетната творба не стана световна новина. Световна новина стана това че беше покрита с черен воал.

  Всеки може да си направи извода коя от двете новини направи по- голямо впечатление.

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 74. 74 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 3178 Весело

  Имаше една такава поговорка:

  Света се прощава с глупостта си смеейки се.

  Въпросът е: Кога ли и ние ще почнем да се смеем?

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 75. 75 Профил на Неутрален
  *****
  Неутрално

  Ама хора тя тази тоалетна много чиста! Направо нереалистично чиста, за да представя България! Просто не знам от какво сме се оплаквали!

 76. 76
  ****

  Този коментар беше изтрит в 23:17 на 30/10/2010 от неговия автор.

 77. 77 Профил на дедко
  дедко
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Е, след толкова пледоарии да попитам фарума- мога ли да са изходя на метеното? Всичко си е мара свършила, само не си я е срашила- тоа и ние .оправихме се внутри та се за ехме ишза границу! кАТ МА Е ПОДФАНАЛА ЩУРАТИЯТА ДА ВИ ПИТАМ КА СЕ ОДИ ПО НУЖДА В СИБИР? нЕ ЗНАЕТЕ ИШВИ КАЖА- ЕДИН КЛЕЧИ А ДРУГ МАА С ДЪРВО ТА МУ КЪРШИ ЛАЙ.АТА ЧЕ ЗАМРЪЗВАТ И ШЕ СА ГАТНЕ! сЪЩОТО Е И ПРИ ПИКАНЕТО!

 78. 78 Профил на дедко
  дедко
  Рейтинг: 466 Неутрално

  а ЛЕТНО ВРЕМЕ ПАК У СИБИР ПРИ ТЕЖКА НУЖДА МААТ С ПАПРАТ ОТПРЕД И ОТЗАД ДА СА БРАНАТ ОТ КОМАРИТЕ!

 79. 79 Профил на Непрофесионалист
  *****
  Весело

  преди малко по БНТ1 свърши сръбският филм Професионалистът по Душан Ковачевич ! ! !

  Супер е ! ! !

 80. 80 Профил на бумеранг
  *****
  Неутрално

  Турците добре са измислили този вид тоалетна и са я ползвали когато в европейските държави и особено руснаците и да не споменаваме българите се изхождали където им падне и в момента въпреки всичко, тука продължава навсякаде да е миризливо кафяво без никакви поуки и голямото падание под натиск на бъл.общество се стигна до покриването с черен плат на един ,,детски спомен ,, на автора и предизвитка още по-голямо внимание и насмешки от другите......

 81. 81 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1561 Неутрално

  Какъв кеф. Веднъж статия за България да предизвика интерес- Ама пък темата е... Явно Черни добре ни е уцелил. Право в 10-ката.
  Дедко от мен 6-ца. Друг ще пуснеш ли?

  Covid live matter. Stop the genocide.
 82. 82 Профил на Ъ
  *****
  Неутрално

  Same Shit, Different Day
  Кой е чел Швейк и на кой му дошло до гуша от Швейк

 83. 83 Профил на TRB
  *****
  Неутрално

  Чехите са долни курви!
  Чудя се как може да има хора, които да одобряват идеята да бъдем отъждествявани с нужник ? Не нито смешно, нито оригинално. Накратко ти казват, че си лайно. Ти си лайно а не Станишев, Доган или Бойко...Държавата това е народа!

 84. 84 Профил на Историк до ТRB
  *****
  Неутрално

  Ами и аз това се мъча да им кажа на интелигентните глупаци, ама те все на изкуство го докарват. И на чувство за хумор.. ВСЕ ЕДНО ДА СЕ ИЗХОДИ НЯКОЙ ВЪРХУ ТЕБЕ С ЦЕЛ ДА ПРОВЕРИ ДАЛИ СИ ИНТЕЛИГЕНТЕН ДА ГО РАЗБЕРЕШ, ЧЕ Е ПРОСТО ХУДОЖНИК...
  Д А В И Д ЧЕРНИ НЕ Е ЧЕХ! ТАКОВА ЧЕШКО ИМЕ НЯМА. ЕДВА ЛИ НЯКОЙ ЧЕХ ИЛИ БЪЛГАРИН НАПРИМЕР ЩЕ КРЪСТИ ДЕТЕТО СИ ТАКАБЕЗ ОСОБЕНА ПРИЧИНА... АЛИЕН, ПО ЛОШО ЩЕ БЪДЕ И ОТ АТОМНА БОМБА! СЪВСЕМ СКОРО!

 85. 85 Профил на Alien
  Alien
  Рейтинг: 1154 Неутрално

  ИСТОРИКЪ - нали март месец щяхме да ги копаме американците и да възстановяваме СеСеСеРе-то? Или той твоят идол Путягата ще ни затрие? Що така бе?

 86. 86 Профил на да
  *****
  Неутрално

  боже, що за тъп народ сме ние българите
  поляците и чехите са векове напред като развитие
  ние не сме стигнсли 15 век
  още нямаме тоалетни

 87. 87 Профил на Николай
  *****
  Неутрално

  Браво на човека!Това е истинатал

 88. 88 Профил на max
  *****
  Неутрално

  както казах и преди давид е педал ... а произведението му елементарно и е нормално да не ни харесва

 89. 89 Профил на Nqkoi
  *****
  Весело
 90. 90 Профил на Kerberos
  Kerberos
  Рейтинг: 1441 Весело

  №83: "Накратко ти казват, че си лайно. Ти си лайно а не Станишев, Доган или Бойко..."

  Тези, които са гласували за споменатите хора, наистина са такива!

  Или ще ми кажеш, че ние като граждани не носим отговорност за това кому сме дали да управлява страната ни?

  Ето това докато не разберем, че ОТ НАС ЗАВИСИ бъдещето на България, и САМО ОТ НАС, никога няма да се оправим.

  Затова не се сърдете, че ни оприличават на турски кенеф, ами дайте да запретваме ръкави, и да го измием от мръсотията, пък може и да си направим нещо по-хубаво.

  Но ако повече ви харесва да се сърдите, че хората са ви казали, че сте се омацали с л...а, вместо да се измиете -- ваше право си е. Това би обяснило и защо има хора, гласуващи за други л...а.

  "The Internet is an insecure place."
 91. 91 Профил на Kerberos
  Kerberos
  Рейтинг: 1441 Весело

  Историк, пий си хапчетата, пич. А не е зле от тях да даваш и на кумира си Гоце. Той ти е кумир, нали? С тая "анти-българска пропаганда" няма как да не е.

  Ех, жалка, жалка работа. И както някой правилно каза, човекът дори ни изобразил тоалетните чисти, но ние пак сме недоволни.

  И защо? Ами защото сме комплексирани. Защото знаем, че сме много зле, защото ни е яд, че сме последни в Европа, но понеже се иска труд и постоянство, за да настигнем другите, не ни стиска.

  А виж, да си седнеш с ракийката и мезенцето, па да им дръпнеш една сочна на всички, дето живеят по-добре от теб (нищо, че те с труд и пот на чело са си го заслужили), друго си е, нали?

  "The Internet is an insecure place."
 92. 92 Профил на ZoSo
  *****
  Неутрално

  Не знам на запад как е, но у наше 4млн. село което е на 12ч. полет със самолет на изток от БГ, наред със седящите има и клекала/кенефи но придружени с маркуч с вода, т.е. жопомойка, което ги прави наистина възможно най-хигиеничните унитази. Факт.
  Иначе евреина ни е описъл възможно най-кратко и най-точно: КЕНЕФФФФФ. Истината боли.
  А вие как бихте описали БГ само с една дума: градина... бих искал да е така, ама не е.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK