Докладът на ЕК: Продължаваме да чакаме присъди

Докладът на ЕК: Продължаваме да чакаме присъди

© Георги КожухаровБългарските институции да покажат повдигнати обвинения, съд и присъди - това послание носи междинният доклад на Европейската комисия за напредъка на страната в областта на правосъдието и вътрешния ред, приет от институцията днес. Само така ще се докаже, че усилията, положени в последните шест месеца, имат резултат, посочи говорителят на Комисията Марк Грей преди представянето на документа. Докладът оценява ситуацията в България по шест показателя, свързани с борбата с корупцията на местно ниво и по високите етажи, противодействието на организираната престъпност и работата на съдебната система.


Днешният доклад, който е само шест страници, отчита развитията в тези области след силно негативната оценка миналия юли, определена от източници в Комисиятакато "огромен шок в политическата система". Отбелязва се, че са положени големи усилия - положително са оценени първите стъпки на Инспектората към Висшия съдебен съвет и сформирането на съвместни разследващи екипи на МВР, ДАНС и прокуратурата. "Това не е политически доклад и следователно избягваме твърде много оценки, но очевидно има коментари за това какво е направено и какво трябва да се направи. Но искаме да е ясно, че докладът от юли остава основата за политически анализ, заедно с коментарите на Барозу след срещата му със Станишев през декември", допълни Грей обяснявайки много по-мекия тон на доклада сравнения с предишния.


Въпреки добрите оценки, Комисията отчита и множество оставащи проблеми. Голяма част от тях са свръзани с Държавната агенция за национална сигурност. Докладът критикува неясните правомощия на МВР и ДАНС, липсата на прозрачност в работата на агенцията и провала на Народното събрание да установи контрол върху дейността й.
Еврокомисията отново критикува бавният съдебен процес, като псочва, че вината за това е в Наказателно-процесуалния кодекс, който въпреки "частичната му реформа" продължава да бави процедурите в досъдебната фаза и да връща в прокуратурата важни дела заради дребни пропуски.


Комисията настоява за бързо приемане и прилагане на Закона за конфликт на интереси, както и за по-добра регулация на замените на земи и по-ефективно отнемане на имущество и пари, придобити по престъпен път. От България се очакват и спешни промени в правилата за финансиране на политически партии и кампании. В контекста на предстоящите избори, не е спестено и предупреждението за купуване на гласове - "властите трябва да увеличат усилията си за прекратяване на тази практика", пише още в доклада.


Оценката обхваща периода от средата на юни до средата на януари. За периода от юни до декември миналата година българските власти са информирали Комисията за приключени 209 досъдебни процедури, 81 внесени в съда прокурорски акта, 95 обвинения и 61 присъди. Числата не се различават съществено от данните за предишни периоди и затова Комисията не вижда положителна количествена тенденция в тази област, обясни неин представител.


Говорителят на комисията Марк Грей посочи, че мониторинговият механизъм е добър за България, тък като без него, много от реформите, направени в България, нямаше да се случат, затова все още смятаме, че той е добър за България.

Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg и утре във в. "Дневник"

Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg и утре във в. "Дневник"

Коментари (43)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 2. 2 Профил на Малък Сечко
  *****
  Неутрално

  Отпуски няма ли да стигнат?

 3. 3 Профил на Чарли
  *****
  Весело

  Искате, ама нема! Докато комунистите са на власт, те няма да осъдят своите спонсори.

 4. 4 Профил на Alien
  Alien
  Рейтинг: 1034 Весело

  Сега остана само един въпрос без отговор! Кой от двамата - СерГей или Гоце - ще се постарае да обясни повече на народонаселението колко е положителен докладът за правителството. Аз залагам на Гея, защото Архароубиецът е твърде зает да подарява България на рашките.

 5. 5 Профил на Question Mark
  Question Mark
  Рейтинг: 706 Разстроено

  Присъди.. ама за управляващите!

 6. 6 Профил на 1
  *****
  Неутрално
 7. 7 Профил на bulgarin v usa
  *****
  Неутрално

  ТАЗИ "БОЛЕСТ" СЕ ЛЕКУВА САМО С ИЗБОРИ! НЕКА ДА ИМА 90% УЧАСТИЕ - ТОГАВА Е ВЪЗМОЖНО СЪД И ТЪРСЕНЕ НА ОТГОВОРНОСТ И ЕСТЕСТВЕНО "ЗАПЛАщАНЕ" ..... КОМЕНТИРАЙТЕ КАК ДА ПОСТИГНЕМ ВИСОК ПРОЦЕНТ НА УЧАСТИЕ ???

 8. 8 Профил на Red Bull
  *****
  Неутрално

  Скоро тия нещастници няма да са на власт! Ще ги уволним!

 9. 9 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1680 Неутрално

  Приятели, представете си какво се случва, когато имаме надзираващи органи. Ами, ако все още бяхме извън ЕС и НАТО, както например са Сърбия и Албания, например?

 10. 10 Профил на Гелето
  Гелето
  Рейтинг: 372 Весело

  Тия от Европата оти искат- нали вкарахме в затвора Очите за има-нема 4г при изключително строг режим в Слънчев Бряг и околните заведения през уикендите ...

  крими.lookingfor.click
 11. 11 Профил на Do Red Bull
  *****
  Неутрално

  ...ще дойдат други нещастници, защото то други в БГ просто няма......
  Мъка, мъка, мъка...

 12. 12 Профил на Георгиев от Сф.
  *****
  Неутрално

  Почнете от спонсорите на Гоце Стойков и компания източили САПАРД, после Р.Овч и аверите му от енергийната мафия, после Ковачки, Батковците, Драшковци, и т.н. списъка е много дълаг !!!

 13. 13 Профил на gv
  gv
  Рейтинг: 418 Гневно

  Подкрепям виждането на докладвалите!

  Keep it simple and make it special.
 14. 14
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 15. 15 Профил на Георгиев от Сф.
  *****
  Неутрално

  Също така Доган и неговите кръгове, Ирена Кръстева и синът и Пеевски, отдавна трябваше да са в затвора а имуществото им конфискувано, не забравяйте също прокурори и съдии, целия ВСС, също. Както и ръководните кадри в МВР - те работят за мафията !

 16. 16 Профил на Ренегат
  *****
  Неутрално

  г
  еоргиев , кажи нещо за следващия спасител бе.

 17. 17 Профил на skara
  skara
  Рейтинг: 1269 Неутрално

  Ама пък правосъдната минстърка каза оня ден, че няма повече да ремонтира Наказателния кодекс. Така че този път тя е напред с материала. Сега остава б.велчев да каже как са арестувани Галеви и Баретата и как ЩЕ вземем да ги осъдим и всичко ще е на шест!

  Прави каквото трябва, да става каквото ще.
 18. 18 Профил на sens
  *****
  Неутрално

  Тия от ЕС има да чакат.да чакат.да чакат.........!

 19. 19 Профил на ZiG
  *****
  Неутрално

  На мен лично не ми е достатъчно да ги уволним.
  Искам да съд и затвор с максимални присъди за гаврите с народа на свички министри + шефовете на тройния шлем + Гоце + спонсорите.
  А и какво като отидем 90% да гласуваме?! Ясно е, че ще ги сменим, но с кого?
  Трябва някаква промяна в избирателната система. И в много други неща - мисленето, манталитета, отношенията на хората и политиците.

 20. 20 Профил на Георгиев от Сф.
  *****
  Неутрално

  Аз лично съм ДСБ избирател, надявам се ДСБ да участва в следващия кабинет, ако отново дойде БС(К)П на власт, ще емигрирам завинаги.

 21. 21 Профил на Апропо
  *****
  Неутрално

  Дали ББ не е злоупотребил с власт като е опазил ТЖ?
  Виждате последствията

  "Докладът на ЕК: Искаме присъди"

 22. 22 Профил на killer
  *****
  Неутрално

  Присъди има и се изпълняват ефективно, по бързата процедура. Не мога да разбера какво искат тия кухи лейки от Брюксел?

 23. 23 Профил на Boriaz
  Boriaz
  Рейтинг: 829 Разстроено

  Ами то друго е трудно да се очаква. Брюксел ще казва "Браво на реформите ама няма резултати" а нашите ще отговарят "Ами ние още не сме направили всички реформи, ама като свършим с реформите ще видите, а дотогава обективно и положително" и т.н. докато или народа не се събуди или рашките не си оправят тръбите. България ще продължи да се лушка- народа към европеизацията а върхушката и малцинствата към азиатщината. В един момент малцинствата ще станат мнозинство (но не от естествения им принос, а защото вече на всички им писва от наглата и парвенюшка простащина на управляващите) и най-верочтно тогава Брюксел ще им каже:"Е, вие вече не ставате за европейци от западен образец. Вземете я сега тая граница вместо Шенген и вече вие ще сте външна граница не на ЕС а на Москва и Истамбул." А дотогава, братя българи, който се чуства европеец да се отправя по-бързо към цивилизацията преди да е попаднал под руска или турска зона на влияние защото и двете сме ги изпитали вече.

  Искането няма мярка- даването има КРАЙ!
 24. 24 Профил на Антиалабалист
  *****
  Неутрално

  Като чуя за "либерален" лозунг, знам че рекламират шашмаджийство.

  Понякога е съвсем очевидно. Например, сега се върти някакъв кратичък лозунг с думите "сигурност" и "либералност". Само дето не става съвсем ясно ЗА Кого има сигурност и либералност, и за кого няма...

  DEMOкрат
  * 1

 25. 25 Профил на well
  *****
  Неутрално

  да започнем залаганията: кого ще заключат преди изборите /за малко/ :
  а. г. гергов
  б. н. гигов
  в. х. ковачки
  г. л. стойков
  д. н. банев
  е. никой от изброените
  ж. друг...
  предлагайте

 26. 26 Профил на Красимир Кабакчиев, дфн
  Красимир Кабакчиев, дфн
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Пореден факт измежду страшно многото, свързани с провалената с гръм и трясък така наречена съдебна система, едно гнездо на некомпетентност и корупция:
  "Убиецът от Осиково рязал пръсти с моторна резачка
  Полицията разполага с данни, че преди месец убиецът от с. Осиково Манчо Панюков е пребил зверски баща си, а преди година е нападнал и отрязал с моторна резачка пръст от ръката на негов съсед.
  !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  Тогава съдебната система го е наказала с предупреждение и глоба от 40 лв."
  !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  http://news.ibox.bg/news/id_322558248
  Ето, това е ГЛАВНИЯТ ВИНОВНИК за смъртта на двете дечица, и за цялата трагедия в това село!!!
  40 лв. глоба за умишлено отрязан пръст - това е повече от епохален цинизъм!!!!!!!
  Ето, това представлява така наречената българска съдебна система! След тоталното несправяне с престъпността, след неосъждането на почти нито един комунистически престъпник за милионите престъпления на комунистите (изключенията са нищожни), след непредявяването на обвинения за най-варварския акт в цивилизовния свят от последните 30 г. - "възродителния процес", след оттеглянето на обвинението срещу Бригадир Аспарухов, след оневиняването по технически причини (неоткриваем за съда в качеството му на министър на вътрешните работи и на правосъдието) на така наречения професор по право Петканов, след първоначалните решения по делото срещу Стависки, след осъдителните решения срещу д-р Петър Дошков (юрист) в града с "прекрасно" комунистическо име (Благоевград), които противоречат на правната доктрина на цивилизования свят, след първоначалните безобразни решения по случая Чората (в същия "прекрасен" град), след решенията по случая Борилски, след идиотските решения по мои дела (две на ВКС и едно на САС, издал идиотско "касационно решение",
  http://kkabakciev.blogspot.com/
  и т.н. - списъкът може да се допълни с още страшно много други идиотски, корупционни или некадърни решения, това е пореден случай, издаващ корупцията и некадърността в съдебната система. (С уговорката, че в нея работят и отделни достойни и компетентни хора.)
  БЪЛГАРИЯ ТРЯБВА ЧАС ПО-СКОРО ДА БЪДЕ САНКЦИОНИРАНА ОТ ЕС С ПРЕДПАЗНА КЛАУЗА ПО ГЛАВА "ПРАВОСЪДИЕ" И С НЕПРИЗНАВАНЕ НА РЕШЕНИЯТА НА БЪЛГАРСКИТЕ СЪДИЛИЩА!

  Красимир Кабакчиев, дфн
 27. 27 Профил на Красимир Кабакчиев, дфн
  Красимир Кабакчиев, дфн
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Ще добавя нещо за случая "Петър Дошков". Колегата Дошков - той е мой колега по специалност (теоретична лингвистика), а отделно е И ЮРИСТ - е осъден по една дузина граждански дела от СТУДЕНТИ (!?!?) в Югозападния университет (в града с "прекрасно" комунистическо име Благоевград) - където той преподава, за това, че по телевизия е критикувал университета за некачествено обучение по право. Вижте сами подробностите, от неговата уста (така да се каже):
  http://petdoshkov.blog.bg/
  СЛУЧАЯТ Е ПОВЕЧЕ ОТ ПОТРЕСАВАЩ, ЗАЩОТО ТЕЗИ ПРЕДЯВЕНИ (И ПРИЗНАТИ ЗА ЗАКОННИ) ИСКОВЕ СА НЕДОПУСТИМИ ПО ПРАВНАТА ДОКТРИНА НА ЦИВИЛИЗОВАНИЯ СВЯТ!
  Това е все едно някой да се изкаже негативно за Паметника на Съветската армия и една шайка комунисти да го даде под съд и да го осъди за това, че им е нанесъл морални щети!
  Адвокатка на тези студентчета, осъдили Дошков, които със сигурност ще влязат в историята на "правото" на тази "държава", е някаква комунистка и така наречена адвокатка, на име Незабравка (не помня фамилията), която - при целия този невероятен случай, е избрана за член на ВСС от комуно-жълто-турското мнозинство в така наречения парламент!?!?
  НАРУШЕНА С ТЕЗИ ДЕЛА, ДРАСТИЧНО, Е КОНСТИТУТЦИЯТА! ПРАВОТО НА МНЕНИЕ, НА НЕГОВОТО РАЗПРОСТРАНЕНИЕ И Т.Н.
  Този случай поставя под въпрос статута на тая "държава" като правова! Решенията по тези дела трябва да бъдат признати за нищожни! Подадени са съответни искове за това, но тече процедура.
  Отделно трябва да обясня, че Дошков ДВА ПЪТИ е уволняван от ЮЗУ, но и двата пъти съдът го връща на работа, като защитата му пред всичките инстанции, мисля, е показателна за юридическата му подготовка - брилянтна, според мен! Може за всичко това да се прочете в блога му - огромен като негови съобщения, и още повече като открит публичен форум!

  Красимир Кабакчиев, дфн
 28. 28 Профил на Deep Blue
  *****
  Неутрално

  европа трябва да осигури недопускане извьршване на престьпления от гражданите на европа и ако някои извьрши престьпление след това тогава да му се тьрси отговорност
  не може да те приемат с едни закони в европа и след това да се променят законите.ако европа иска да се осьдят хора обвинени в престьпления от преди влизането на бьлгария в европа трябва да се смени целия лицен сьстав на на правораздавателните органи защото и престьпниците и лицния сьстав са кадрувани преди влизането в европа и при други закони.

 29. 29 Профил на Comandante Marques
  Comandante Marques
  Рейтинг: 1291 Гневно

  аз лично искам разстрели, не присъди.

  low riders team
 30. 30 Профил на Трубадурите
  Трубадурите
  Рейтинг: 418 Неутрално

  ее красимире, стига с това научихме го наизуст, всяка статия ???

  по повод статията, ЕС още ли не може да възприеме че това не може да стане в момента!!!

  Someday a real rain will come and wash all this scum off the streets.
 31. 31 Профил на heat
  *****
  Неутрално

  И ние искаме присъди! Искаме публичен разстрел на депутати, публично ебане на депутатки и масов арест.

 32. 32 Профил на САШО
  *****
  Неутрално

  И аз искам разстели на площада.

 33. 33 Профил на ъ
  *****
  Весело

  Искали присъди! 61 малко ли са? Вярно, повечето са оправдателни или смешно малки, но все си е нещо! А защо не броят присъдите в Страсбург? Е верно е, че са срещу държавата, и повечето са в неин ущърб, но щом е за бройката и тях да ги прибавят!

 34. 34 Профил на Alexander
  *****
  Весело

  Похвално е търпението на ЕС, но...
  Дълго има да чакате присъди в България, господа от ЕС!
  Как да има присъди, когато това би означавало нашите хубостници на практика да осъдят самите себе си...
  Трудна работа... Има да се въртим в омагьосан кръг на лъжи и шмекерии, както досега! С мимикрия на членство и на уж вършене на работа, докато политиците ни лакомиик и дружкитен им опоскат до голо и малкото останало в тая объркана държава...
  Цирк Балкански!

 35. 35 Профил на Nora
  *****
  Неутрално

  Докладът на ЕК: Продължаваме да чакаме присъди

  Ама чакайте си, нашите управяващи ви обещават да не ви пречет!

 36. 36 Профил на Хи-хи
  *****
  Неутрално

  Почна да ми писва от тия доклади. - файда никаква няма да има. До изборите ще са минали 2.5 год. от влизането в ЕС и толкоз. Помия отвсякъде.... А след изборите??? Старата песен на нов глас....

 37. 37 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1495 Весело

  ЕС 4ака, ама има да си 4ака... Годо или по-скоро Гюро Михайлов, в БГ варианта.

  От гьонсурати ни6ти4ко не може да се о4аква.
  Как бе6е там - от свиня мас и от комунист власт може да се вземе само по един на4ин.

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 38. 38 Профил на abc
  *****
  Неутрално

  Що бе, присъди има, само че произнесени и изпълнени от алтернативното правосъдие. Аз там за други присъди не знам, освен за една-единствена. Там е държавата, а не в Съдебната палата.

 39. 39 Профил на abc
  *****
  Неутрално

  Що бе, присъди има, само че произнесени и изпълнени от алтернативното правосъдие. Аз там за други присъди не знам, освен за една-единствена. Там е държавата, а не в Съдебната палата.

 40. 40 Профил на Stuttgart
  *****
  Неутрално

  Георгиев от Сф.
  Неутрално

  * 20
  * 13:06
  * 12 фев, 2009  Аз лично съм ДСБ избирател, надявам се ДСБ да участва в следващия кабинет, ако отново дойде БС(К)П на власт, ще емигрирам завинаги
  ***********************************

  Моята баба реститутка и тя винаги гласува за Ванката! Ама тя е на 79 години! А ти господинчо си резервирай билетите за емигриране! Костов не е по-различен, той няма да направи нищо добре за България! Имаше тази възможност преди доста години, но избра собствените си и на партията си интереси! Време е да си ходи от политиката, той отдавна е политически труп!

 41. 41 Профил на Кънчо Кудкудеров
  *****
  Неутрално

  Лудият от БАН пак е затрупал със спам темата!

 42. 42 Профил на Слави Трифонов
  *****
  Неутрално

  Георгиев от Сф.
  Неутрално

  * 20
  * 13:06
  * 12 фев, 2009  Аз лично съм ДСБ избирател, надявам се ДСБ да участва в следващия кабинет, ако отново дойде БС(К)П на власт, ще емигрирам завинаги.

  **********************************

  Ванка, май пак се задава лапачка? Много "костовисти" братя,на всеки километ.. пардон на всеки интернетометър по един!

 43. 43 Профил на ДФН
  *****
  Неутрално

  Кабакчиев, драги, освен да кибичиш по цял ден по форумите и да пействаш един и същи текст, нещо друго умееш ли да правиш?

 44. 44 Профил на Красимир Кабакчиев, дфн
  Красимир Кабакчиев, дфн
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Докато работя, го пействам, за да имат информация - тези, които се интересуват и могат да направят нещо по въпроса.
  За другите - каквото и да им кажеш или да не им кажеш, все тая.

  Красимир Кабакчиев, дфн
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK