Полша иска помощ от ЕС за съхраняване на "Освиенцим"

Полският външен министър Радек Шикорски е поискал от страните - членки на ЕС, да се включат със средства в специалния фонд за запазване на концентрационния лагер "Освиенцим", преобразуван в мемориал на ужасите от Втората световна война.


Лагерът, където нацистите са убили около милион евреи, е в окаяно състояние - сградите имат нужда от основен ремонт. Въпреки това през миналата година над 1 млн. души са посетили лагера, който се намира в Южна Полша.


Международната подкрепа, която иска Полша, е в размер на 120 млн. евро, съобщава Би Би Си. Според Шикорски сега е последният възможен момент, за да се съхрани комплексът. "Ако фондацията получи тези 120 млн. евро, ще може всяка година да се отделят по 6-7 млн. евро за реставрация на лагера", каза министърът. По думите му последният лагер на смъртта трябва да бъде запазен за спомен за бъдните поколения.


Шикорски предупреди, че вече немалко държавни и духовни лидери оспорват действителните събития около холокоста, а хората, които помнят тези времена, остават все по-малко. Комплексът "Освиенцим" получава бюджет от 10 млн. евро на година, но парите стигат само за всекидневните разходи, включително заплатите на персонала от 250 души.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK