Близо 2 млн. са пушачите в България

Почти 70% от инжекционните наркомани се&nbsp;заразяват с&nbsp;хепатит С<br />
<br />

© Цветелина Николаева

Почти 70% от инжекционните наркомани се заразяват с хепатит СБлизо 2 млн. са пушачите в България. Всяко трето дете между 10 и 19 г. е активен пушач, показват наблюденията от кампанията "HELP- за живот без тютюнопушене" от миналата година. Пушат и половината от бременните жени. По брой на изпушените цигари на ден българите заемат трето място сред европейците, като се нуждаят от една кутия дневно. През 1986 г. жените пушачи са били 19 %, а сега вече са 38%, показват още данните. Пушат и 52,4% от мъжете.


Европейската комисия продължава борбата си с тютюнопушенето чрез кампанията HELP, която започна в България през 2007. Основните приоритети на инициативата са отказване от тютюнопушене и намаляване на рисковете, свързани с пасивното пушене.


През тази и следмващата години новата кампания HELP ще е насочена основно към младите хора и изцяло ще следва препоръките на експертите, които участваха в здравната конференция в Брюксел през октомври 2008 г. Един от изводите на конференцията беше, че младите хора трябва да бъдат въвлечени и ангажирани от ЕС във всички нива на здравната комуникация.


Близо 2500 души са измерили съдържанието на въглероден окис (CO) в белите си дробове от началото на кампанията. Всеки желаещ да го направи отново ще има тази възможност на 15 март на специализираното изложение "Алея на здравето".

Ключови думи към статията:

Коментари (6)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на lp
  lp
  Рейтинг: Неутрално

  "По брой на изпушените цигари на ден българите заемат трето място сред европейците"

  Аз пък четох друга статистика. Българите са на трето място в света, след Япония и още една държава. Много от българите в Германия пушат. Изглежда е национална пристрастеност

 2. 2 Профил на Аз
  Аз
  Рейтинг: Неутрално

  Каква сме такава и ние нация - всичко най-лошо копираме. Е как пък веднъж нещо хубаво не възприехме мама му стара, ама честно, извън широко разпространените заблуди за невероятна гостоприемност и сърдечност и незнам какво си...

 3. 3 Профил на Пушльо
  Пушльо
  Рейтинг: Весело

  Да сте живи и здрави ...да пушите!
  Много да сте живи и здрави - много да пушите !!!

 4. 4 Профил на Ъ
  Ъ
  Рейтинг: Неутрално

  Жалко че статията не показва една по-подробна световна статистика за да видят българите че пушенето е характерно за третия свят . . . . и да си направят извди . . .

 5. 5 Профил на armful
  armful
  Рейтинг: Неутрално

  а някой знае ли кой пуши повече мъжете или жените?

 6. 6 Профил на Forrest Gump
  Forrest Gump
  Рейтинг: 988 Весело

  този материал не е направен с любов към България...

  Истината ни прави свободни.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах