Румъния ще иска до 20 млрд. евро от Европейския съюз

Шефът на МВФ предупреди за най-тежката икономическа ситуация от 60 години

Румъния е започнала преговори с Европейската комисия и Международния валутен фонд (МВФ) за предоставянето на финансова помощ за северната ни съседка. Това съобщи Ройтерс, цитирайки финансовото министерство на Румъния. Представители на румънската страна ще са правителството и централната банка. Според "Глобал инсайт" парите ще бъдат предоставени от фонда на ЕС - 25 млрд. евро, от който досега са изтеглени 9.6 млрд. евро за финансирането на страни като Унгария. Междувременно британското финансово министерство призова Европа да помисли за страните от Източна Европа, а МВФ предупреди за свиване на световната икономика.


"Румъния може да получи между 15 и 20 млрд. евро", заяви пред "Ромпрес" председателят на Сената Николае Вакарою. Условието обаче е МВФ да участва като надзорник върху използването на заема и да осигурява технически подробности, уточнява Вакарою. Според председателя на Сената това означава, че и МВФ може да се включи в отпускането на средства за Румъния. В сряда в северната ни съседка пристига мисия на МВФ, която в продължение на две седмици ще прецени каква е макроикономическата обстановка в страната.


Шефът на МВФ Доминик Строс-Кан даде във вторник своя принос към речника на макроикономистите, като определи сегашното състояние на световната икономика като "Голямата рецесия". "МВФ очаква световният БВП да се свие тази година и това ще е най-лошото му представяне, което повечето от нас са виждали през живота си", заяви Строс-Кан, цитиран от АФП. "Всичко ни кара да смятаме, че за първи път от 60 години ще фиксираме отрицателен растеж, когато през април представим новата си прогноза", добави още управителят на МВФ, който не посочи конкретни цифри. В понеделник и Световната банка обяви, че очаква стопяване на световната икономика, което ще доведе до най-тежкия за последните 80 години срив в международната търговия.


"Приоритет за нас трябва да е подпомагането на страните под най-голям риск и трябва да започнем с тези на прага на Европа", заяви пред в."Гардиън" британският финансов министър Алистър Дарлинг. Трябва да осигурим финансиране на тези държави чрез ЕС, МВФ, централните банки и други институции, коментира още Дарлинг.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK