Венецианската комисия: Съветски модел и политизация пречат на съдебната система

Управляващите пак посочиха конституцията като пречка за препоръчаните от евроекспертите промени

Управляващите пак посочиха конституцията като пречка за препоръчаните от евроекспертите промени

© Юлия Лазарова

Управляващите пак посочиха конституцията като пречка за препоръчаните от евроекспертите промениБългарската прокуратура е запазила правомощия, типични за съветския модел. Участието на обвинители, съдии и следователи във Висшия съдебен съвет (ВСС) е рисково за независимостта на системата, а изборът на членове на съвета от парламента с обикновено мнозинство е предпоставка за политизация на органа. Това са част от констатациите на Европейската комисия за демокрация чрез право, известна като Венецианската, в анализа й на поправките в Закона за съдебната власт, които предстои да бъдат разгледани на второ четене от правната комисия в парламента. Венецианската комисията е орган на Съвета на Европа, който следи и издава препоръки при промени в нормативни актове, засягащи пряко демократичните институции. Автори на експертните оценки за България са двама от нейните членове - Хари Гщьоол от Лихтенщайн и ирландецът Джеймс Хамилтън, който работи по проблемите на българската съдебна власт от 1991 г.


Те посочват, че 20 години след началото на демократичните промени прокурорите са запазили правомощия, типични за традиционния съветски модел на обвинението. "Прокурорите имат широка власт, с която да получават документи и информация, да извършват проверки, да призовават граждани и юридически лица и да дават разпореждания, задължителни за всички държавни органи, юридически лица и граждани. Оказва се, че тези правомощия могат да се прилагат, без да се прибягва до съдилищата за получаване на заповед или разрешение", се казва в анализа на европейските експерти. Те препоръчват да се регламентира съдебен надзор над тези действия на обвинителите. В същото време според тях фактът, че висши прокурори имат право да дават инструкции и да получават доклади от младшите прокурори по конкретни случаи, ограничава подкупността в държавното обвинение. Главният прокурор Борис Велчев отказа коментар с мотива, че не е запознат с констатациите в документа.


Европейските експерти настояват да бъде преразгледана и системата за избор на членове на ВСС от парламента, тъй като поражда предпоставки за политизация. Проблем за тях е и членството в съвета на съдии, прокурори и следователи, които съвместно решават всички назначения и наказания на магистратите. "Венецианската комисия вижда риск от компрометиране на независимостта на съдебната дейност не толкова поради факта, че същите членуват съвместно във ВСС, а защото поради общото им участие различията между тях могат да изчезнат", пише в анализа. В него има и сериозна критика към ролята на министъра на правосъдието като председателстващ съдебния съвет. Според комисията правото на министъра да прави предложения за назначаването и освобождаването на съдии и за бюджета на системата противоречи на принципа за независимост на съдебната власт. Експертите определят като стъпка в правилната посока идеята в Закона за съдебната власт да се запише, че когато министърът на правосъдието отсъства, заседанията на съвета ще се ръководят от друг член.
Според Венецианската комисия в проектопоправките за съдебния закон трябва да се предвиди допълнителна гаранция за вземането на обективни решения при наказването на магистратите. Проблемът възниква, ако магистратът е предложен за санкция от петима членове на съвета. Тогава едни и същи хора са едновременно обвинители и съдии на този магистрат, защото искат наказанието му и го налагат. Според комисията този проблем може да се преодолее, ако на предложителите се забрани да гласуват при определяне на санкцията. В анализа се посочва още, че докато срещу магистрат тече дисциплинарно дело, той се изслушва от специалната комисия по случая му, но законът не му дава право да се защити пред органа, който ще го накаже - ВСС.


Основното в обсъжданите в парламента промени в Закона за съдебната власт е премахването на окръжните следствени служби и превръщането им в териториални отдели, но не в 28 града, а само където има необходимост. Решаването на проблемите, констатирани от Венецианската комисия, в голямата си част изисква промяна на конституцията, която сега е невъзможна, коментира пред "Дневник" министърът на правосъдието Миглена Тачева. Според нея, ако се регламентира, че съдебната власт е само съдът, това ще реши и проблемите със състава на ВСС. Шефът на правната комисия Янаки Стоилов (БСП) напомни, че критиките на Венецианската комисия са фигурирали и в предишни нейни становища, но не обясни защо не са били взети под внимание. Венецианската комисия не преценява ефекта на съдебната система от гледна точка на резултата, а от гледна точка на някакви техни абстрактни представи, коментира друг депутат от БСП, пожелал да не бъде назован. Четин Казак допусна, че някои от препоръките могат да се вземат под внимание в следващи законови промени, но в другия мандат.

Още по темата

Коментари (29)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на аз
  аз
  Рейтинг: 472 Неутрално

  кучетата си лаят, а керванът си върви ... и ни влачи с него

  from all the things i've lost i miss my mind the most
 2. 2 Профил на sss
  *****
  Неутрално

  Как пък на времето не пречеше и всички бандити бягаха в миши дупки????

 3. 3 Профил на Медичи
  *****
  Неутрално

  Тази Венецианска комисия много добре я запомнете. Каквото кажат - това става.

 4. 4 Профил на +
  *****
  Неутрално

  А когато Самуил остаря,
  постави своите синове за съдии над Израиля.
  Но синовете му не вървяха по неговите пътища,
  а се впускаха в користи, взимаха подаръци и съдеха криво.
  Тогава се събраха всички старейшини Израилеви,
  дойдоха при Самуила в храма и му рекоха:
  ето, ти остаря, а синовете ти не вървят по твоите пътища,
  затова постави ни цар, който да ни съди, както е у другите народи.
  И Господ рече на Самуила:
  чуй народния глас във всичко което ти говорят.
  Глас народен, глас Божи!

  Библията,
  Книга първа Царства, глава 8

 5. 5 Профил на noel2
  noel2
  Рейтинг: Весело

  Становищата на Венецианската комисия в България се вземат предвид само когато на властимеющите им оттърва. Сега изпълнителната власт слугува на адвокатурата и иска да приключи със следствието. Затова се позовават на Венецианската комисия, в доклада на която впрочем нищо такова не се споменава. Вместо това Даниела Доковска е индокринизирала министърката на правосъдието и тя закрива следствието. После КС ще обяви текстовете на ЗСВ за противоконституциони и отново нищо няма да се случи. Очевидно на другарката Доковска и тоя път парашута няма да и се отвори. Интересно какво ще стане ако някой следовател е следващия министър на правосъдието. Както казват руснаците Поживем, увидим.

 6. 6 Профил на Conservative Future
  Conservative Future
  Рейтинг: 1307 Весело

  "Шефът на правната комисия Янаки Стоилов (БСП) напомни, че критиките на Венецианската комисия са фигурирали и в предишни нейни становища, но не обясни защо не са били взети под внимание."

  Как защо? Защото сме социалисти!
  _________________________

  "Венецианската комисия не преценява ефекта на съдебната система от гледна точка на резултата, а от гледна точка на някакви техни абстрактни представи, коментира друг депутат от БСП, пожелал да не бъде назован."

  Е, тоя другар изби рибата! Наистина ли смята, че резултатите от работата на съдебната система са положителни за (неприближените до тройната коалиция) граждани?!? Това комунистическата наглост край няма!

  ________________________


  "Четин Казак допусна, че някои от препоръките могат да се вземат под внимание в следващи законови промени, но в другия мандат."

  Този поне е прав. Препоръките ще се вземат под внимание през следващия мандат, когато управляват проевропейски и пробългарски настроени партии, а не ченгета от ДС!

  Формулата за спасение на Европа и на България: християнство, патриотизъм, капитализъм. Другото е от лукавия.
 7. 7 Профил на tostos
  tostos
  Рейтинг: Неутрално

  Що не си признаят най после -че ФИНИКИЙСКИТЕ знаци са в основата на съдебната система.

 8. 8 Профил на Аз
  *****
  Неутрално

  Съдебната ни система, като много от публичните такива е нереформирана, действаща по социалистически модел.
  Това, с всепроникваща корупция и търпимост на държавата са ни докарали до полуразпад на обществото и основните му ценности!

 9. 9 Профил на Toni
  *****
  Весело

  № 8ми, абе пич, недей обижда комунетата! Как така са докарали България само до полуразпад? Задачата на Партията е да се достигне цялостен разпад и ще бъде изпълнена още преди края на мандата!

 10. 10 Профил на Наблюдаващ:
  *****
  Неутрално

  Забелязвам, че темата сериозна, а мн. коментари-весели!
  Извод: положението е БЕЗНАДЕЖДНО...

 11. 11 Профил на Бачо Киро
  *****
  Неутрално

  А бе някои младежи блещят врели-некипели, но по време на социализма формално и фактически следствието и прокуратурата си бяха на правилното място- в изпълнителната власт. Това недомислие- и прокуратурата, и особено следствието, да влезнат в съдебната власт, го измислиха през 1991 г. т.н. адвокати-демократи- Лучников, Гоцев, Соколов и пр. Те най-много кряскаха това нещо да стане. Така направиха не само съда, но и следствието и прокуратурата напълно безконтролни.

 12. 12 Профил на malart
  malart
  Рейтинг: 742 Неутрално

  kojto ne odobrjava zaklju4enijata na venecianskata komisija e 4erven

  malart.blog.bg
 13. 13 Профил на Така ще е
  *****
  Неутрално

  Докато в България управляват комунисти-руски протежета и ченгетата, които имат за задача да ги пазят и да унищожават противниците им, промяна няма да има. Затова всички на избори и да ги пометем - иначе сми загинали!

 14. 14 Профил на Mdaaa
  *****
  Неутрално

  Mladi hora, kakvo pravite oshte v kloaka BG, ako si mislite che niakoga shte se "opravim" pomislete pak zashtoto i nie na po 30 v zorata na demokraciata si mislehme che sled 5-10 godini BG shte cuvti. 20 godini minaha ot togava i nadezhdata da sme po-dobre edin den siakash e po-malka sega ot kogato i da bilo. Vie shte ostareeete i shte se uprekvate kato nas sega che ne ste vzeli shansa si v ruce i potursili dobro za vas i vashite deca budeshte v normalnite strani po sveta.

 15. 15
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 16. 16 Профил на tub
  *****
  Неутрално

  Vav vseki parlament ima edno kriti4no koli4estvo advokatsko prisystvie, koeto ako se previ6i, se blokira pravorazdavaneto, poradi fakta,4e advokatite modificirat sistemata da raboti za tqh a ne da pravorazdava. U nas tazi granica sled 10.10 89 vinagi e bila previ6avana vav vseki parlament. E???

 17. 17 Профил на mgmst
  mgmst
  Рейтинг: 686 Неутрално

  Да ме извинява много другаря +, с некоректно цитирания текст от Библията. Няма такова нещо като "Глас народен, глас Божи". Ако да беше така щяхме да говорим просто за глас народен и да не правим разлика между двете. Случая, в който евреите искат цар е точно противоположен на тезата на другарят. БОГ не одобрява това искане на израелевия народ, но под техния натиск отстъпва и казва на самуил "Послушай людете". Цитирам по памет. Преди това БОГ е предупредил народа, че царят ще взема от тях (от народа) най-доброто: животни, имущество, техните най лични момци и моми и прочие. Тоест царят ще е сериозно бреме за израилевия нард. Вместо това народът решава да замени модела на теокрация (директно управление на БОГ, чрез свещениците и пророците) с монархия.

  Тезата е, че БОГ отстъпва пред безумното иксане на народа да замени теокрацията с монархия. Тук глас народен нито е глас Божи, нито е глас дори минимално разумен. Тук глас народен е глас безумен. За това говори, цитирания пасаж от Библията.

  Другаря + да се извини на удиторията за грубата си фалшификация.

  Ай БОГ с вас

 18. 18 Профил на Черноморски
  *****
  Неутрално

  Всеки, който си позволява да пренебрегва препоръките на Венецианската комисия има,значи едно на ум спрямо ЕС. И ние следва добре да си отваряме очите при гласуването за партиите на такива хора. Именно прокурорската институция и съдебната система най-дълго и мъчително ще се реформират. За тях е нужен освен действащия вече Инспекторат и още по-силен държаен контрол(парламент или правителство).Защото иначе обикновения човек все повече ще губи вяра,че има справедливост в българската действителност.
  Пример: Един районен съд справедливо определя наказание за водач, не употребил алкохол, при спазена скорост, но блъснал трима пияни, от които само единия пострадал и умира в болницата - лишаване от правоуправление(чийто срок тече от мига на отнемане книжката при катастрофата),глоба и пробация. Но жалбата от близките на пострадалия отвежда водача в апелативния съд и там той получава двойно повече срок на лишаване от правоуправление(а с това си вади хляба), по-дълга пробация и много повече "Кръвнина".Извод: Когато парите са мотив, жалбоподателите могат да влияет на съда. А когато има правосъдие и апелативен съдия влиза в затвора за катастрофа след като се опитва да измами правосъдието, стига това да се нарича австралийски съд! Дали няма някой българин в този съд, че да го привлечем тук като съдия-експерт?
  Древните българи са изградили справедлива държавност, от която за съжаление съвременните държавници не се поучават. Защото не четат и не тълкуват златния фонд на българската древност.А една държава без правораздаване е болна държава! За това скоро няма и да се реформира здравеопазването и другите сектори, защото чувството за не наказаност е взело връх над върховете! Ето защо членството ни в ЕС е последната надежда за спиране на до сегашната политизация и ретроградни модели в правораздаването.

 19. 19 Профил на albert v. dicey
  albert v. dicey
  Рейтинг: 367 Неутрално

  "Българската прокуратура е запазила правомощия, типични за съветския модел. Участието на обвинители, съдии и следователи във Висшия съдебен съвет (ВСС) е рисково за независимостта на системата"

  Ми то и италианците значи са на съветски модел, защото и те имат ВСС, съставен от съдии и прокурори.

  Government is the great fiction through which everybody endeavors to live at the expense of everybody else.
 20. 20 Профил на пппппппппБСП
  *****
  Неутрално

  Товарищ Полезный Идиот,

  Наистина ли верваш че партията нема сили
  да поправи квото било развалено през 1991 от некви
  так наречени демократи адвокати?

  Силна е Тоята Вера. Полезная.
  Не отстъпвай!

  Очертава се фръцване правата линия на партията.
  Требва да проврем нов зигзаг между капитализъм и анти.

  Впрочем, носете Социализаама понеже е недоносен.
  Барабар с номенклатурците, номенклатуркините и номенклатурчетата Му. На тази почва промени няма.

  Бачо Киро
  * 11

  А бе някои младежи блещят врели-некипели, но по време на социализма формално и фактически следствието и прокуратурата си бяха на правилното място- в изпълнителната власт. Това недомислие- и прокуратурата, и особено следствието, да влезнат в съдебната власт, го измислиха през 1991 г. т.н. адвокати-демократи- Лучников, Гоцев, Соколов и пр.

 21. 21 Профил на минаващ
  *****
  Неутрално

  Благодаря за уточнението направено от Анонимен 17 относно "Глас народен глас Божи".

 22. 22 Профил на Велчев
  *****
  Неутрално

  Вижте кои са тримата кандидати за поста на апелативен прокурор на Пловдив-и тримата са негови близки и следовници.Така че в Пловдив да чакате промяна-да но след 14 години.

 23. 23 Профил на Екстрасенс
  *****
  Неутрално

  А венецианците забелязаха ли, как тайно и полека ДПС-мафиотите превземат съдебната власт?!
  Или това не е интересно за ЕС, българското общество и форумците?!
  Може и да не е интересно, но е много опасно!

 24. 24 Профил на бг
  *****
  Неутрално

  "Венецианската комисия: Съветски модел и политизация пречат на съдебната система"
  Изобщо няма такова нещо каквото авторите се опитват на ни внушат .
  Венецианската комисия се опасява че прекалено много власт е съсредоточена в прокуратурата .
  Работата е там, че въпреки това тя е НЕЕФЕКТИВНА.
  Случайно ли или не МИСЛЕТЕ!

 25. 25 Профил на Фарго
  *****
  Неутрално

  За съжаление започваме да коментираме съдебната власт в България когато повод ни дава т.н. венецианска комисия.
  Дебатът в обществото по отношение на правосъдието и вътрешния ред в страната ни трябва да е ежедневен и непрекъснат докато не бъдем чути и докато в държавата ни не започнем да усещаме поне елементарна справедливост в работата на съдилищата.
  На приказките за "независима съдебна система" не вярват вече и седмокласниците. Това е един шаблон ,втръснал на всички ни . По резултатите ще ги познаете!
  На скоро в САЩ един съдия дал ефективна четиригодишна присъда на пиян шофьор ,който блъснал с колата си и убил куче...А не безизвестни актьор Уесли Снайпс получи тригодишна ефективна присъда за това ,че пропуснал да си декларира данъците за 2007 г.Всички очаквали едногодишна условна такава ,но съдията му дал максимума за назидание...
  Докато т.н. съдебна система у нас е в лапите на политическата върхушка ,която и да е тя, скоро няма да видим правосъдие и вътрешен ред в държавата ни. 26. 26 Профил на pastor_bonus
  pastor_bonus
  Рейтинг: Неутрално

  Цялото българско право е по съветски или постсъветски модел, защото всичко се преписва директно от Москва.

  Конкретно за преписване на части от Закона за вероизповеданията може да се свери ясно тук:

  http://hpberov.blogspot.com/2008/09/blog-post_6687.html

 27. 27 Профил на Скептик
  *****
  Неутрално

  Препоръките от ЕС са крайно противоречиви и честно взаимно изключващи се. От една страна има констатации, че само в нашия наказателен процес обвиняемият разполага с толкова права, че на практика не може да бъде осъден, а от друга, че прокуратурата, видиш ли имала много правомощия. По тази причина промените в законодателството у нас се правят хаотично и без ясна визия, просто за да се угоди на поредните еврочиновници. По отношение на възможността да се влияе чрез определени членове на ВСС на магистратите по конкретни дела, респ. послушните да направят кариера, а истински независимите да бъдат мачкани, вкл. и чрез измислени дисциплинарки, напълно съм съгласен. Парламентът освен това е най-политическия орган и не би следвало да участва при формиране състава на ВСС, защото това обезсмисля независимостта на съдебната власт. Такова правомощие следва да има президента, тъй като тази институция по Конституция олицетворява единството на нацията. В много страни е съобразен този факт. Очевидно без Велико народно събрание и промяна в Конституцията проблемите не могат да бъдат решени.

 28. 28 Профил на pastor_bonus
  pastor_bonus
  Рейтинг: Неутрално

  Най-сетне достигнахме до там откъдето тръгнахме 1991 г., когато 38 народни представители бяха на палатка и не искаха да приемат Гиньо-Ганевата Конституция.

  Ще се сетите, ама нека да Ви го кажат от Брюксел!

 29. 29 Профил на КАФ
  КАФ
  Рейтинг: 8 Любопитно

  Нищо и няма на Конституцията, не е възможно с промяна на основния закон да промениш мисленето на хората.

  Това, че прокурорите имат големи правомощия не означава, че трябва да злоупотребяват с това си право.

  Дори ако основния закон разрешаваше на Всеки да прави каквото си иска това въобще не означава ,че някой може да бъде ЗЛОНАМЕРЕН спрямо друг.

 30. 30 Профил на шокиран
  *****
  Неутрално

  И още нещо е от значение за съдебната система. Това са незаконно назначените кадри в нея. Ето на какво попаднах:http://svejo.net/home/link_summary/217778-Nezakonnite-sudii-v-Blagoevgrad-1

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK