В София ще има протест срещу бавната реакция на Брюксел по сигнали за еконарушения

Екоактивистите протестираха и през октомври пред представителството на Брюксел в София<br />

© Юлия Лазарова

Екоактивистите протестираха и през октомври пред представителството на Брюксел в СофияЕкоактивистите от партия "Зелените" организират утре протест пред представителството на Европейската комисия в София срещу бавната реакция на Брюксел по внесените петициите срещу нарушения при опазването на природата в България.


Природозащитниците припомниха, че на 30 април Комисията по петициите в европарламента разгледа отново сигнали от българи, след което членовете й са решили да бъдат изпратени остри писма до комисаря по околната среда Ставрос Димас с искане за бързи наказателни процедури по случаите с нарушения в България.


Комитетът по петициите ще поиска и от Европейския омбудсман да разследва Европейската комисия за пасивната позиция и бавна реакция по отношение на нарушенията в България.


Сигналите до Брюксел се отнасят до унищожаване на зони от европейската екомрежа "Натура" като Странджа, Иракли, Камчийски пясъци, Калиакра, Рила и Пирин. Коалицията "За да остане природа в България" внесе и нова петиция за спиране на незаконния лифт "Хижа Пионерска - хижа Рилски езера" в Рила и рекултивация на района. Преди повече от година беше подадена петиция в Европейския парламент за недопускане на строителството на този незаконен обект, подкрепена от над 170 000 души, но липсата на реакция от страна на българските институции, позволи съоръжението да бъде пуснато в експлоатация, без да е законно, припомнят природозащитниците.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK