Франция ще наказва пиратите с прекъсване на достъпа до интернет

Франция ще наказва пиратите с прекъсване на достъпа до интернет

© Георги КожухаровФренските депутати приеха закон, който предвижда незаконното теглене от интернет да се наказва с прекъсване на достъпа до мрежата, предадоха Франс прес и Асошиейтед прес. Текстът бе приет с 296 гласа на 233.


Проектозаконът е инициатива на президента Никола Саркози. Той ще бъде разгледан утре в Сената. Ако бъде окончателно приет, той ще превърне Франция в една от най-строгите държави в борбата с интернет пиратството.


На 9 април депутатите социалисти отхвърлиха текста с 21 гласа на 15. Тогава почти всички депутати отсъстваха от заседанието. Този провал накара Саркози да превърне приемането на закона в личен приоритет.
От есента интернет потребители, които незаконно си свалят от мрежата музика и филми ще получат първите предупредителни и-мейли. Те ще се изпращат от нов орган за разпространение на творби и защита на интернет правата, който се създава от новия закон.


В случай на повторно нарушение първите прекъсвания на достъпа до интернет ще бъдат наложени в началото на 2010 г. Пиратите обаче ще продължават да си плащат абонамента, което според опозиционните социалисти е двойно наказание.


Дори ако бъде приет в Сената обаче новият закон трябва да бъде одобрен и от Европейския съвет, защото е в нарушение на прието миналата седмица решение на Европейския парламент, което забранява на правителствата на ЕС да прекъсват достъпа на потребители до интернет без съдебно разрешение.


Противници на закона изтъкват, че той нарушава човешки свободи, като отказва на обвинените в интернет пиратство да оспорят обвинението в съда. Други се боят, че това ще доведе до намеси тип "Биг Брадър" от правителството в личния живот на гражданите.


Международни музикални компании, филмови дистрибутори и творци обаче приветстваха закона като решителна стъпка за борба с интернет пиратството във Франция, където продажбите на компактдискове с музика и филми са намалели с 60 процента през последните шест години.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK