Нова система ще ускори сигналите за опасни стоки в ЕС

Надежда Чипева<br />

© Дневник

Надежда ЧипеваНова онлайн система за производители и дистрибутори ще информира властите в държавите членки на Европейския съюз (ЕС) за опасните за потребителите продукти на пазара в ЕС. Това съобщи пресслужбата на Европейската комисия (ЕК).


Производителите и дистрибуторите са задължени да предупреждават страните в съюза за опасни стоки в ЕС съгласно Директивата за обща безопасност на стоките. Досега обаче такива предупреждения трябваше да бъдат изпращани поотделно на държавите. Новата система ще помогне на компаниите да информират страните по-бързо и ще опрости процеса.


Онлайн форматът се нарича "GPSD Бизнес приложение" ("GPSD Business Application") и ще бъде официално представен днес на бизнес представители от комисаря за защита на потребителите Меглена Кунева.

Форматът "GPSD Бизнес приложение" е сигурна интернет система, която функционира от май 2009 г. Той е достъпен на специална страница на ЕК, откъдето компаниите могат да изтеглят бланката за уведомяване. Щом завърши попълването на бланката, уведомлението се изпраща до базата данни на системата, където е на разположение на държавите членки. Достъпът до базата данни обаче е ограничен. Само властите от евространите имат до нея.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK